ΟΤΑΝ ΚΛΑΙΝΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Ποιά η γνώμη σας για τις επανεκδόσεις βιβλίων; Επιλέγετε να διαβάσετε βιβλία που επανακυκλοφορούν σε νέα ανατύπωση με τις όποιες αλλαγές,ακόμη κι αν τα έχετε επιλέξει ξανά στο παρελθόν,ή,προτιμάτε να μείνετε με την πρώτη εντύπωση; Εγώ για να είμαι ειλικρινής,όσα βιβλία έχω διαβάσει μέχρι τώρα καί τυγχάνει να είναι επανεκδόσεις,είναι η πρώτη μου επαφή με το εκάστοτε έργο,οπότε το προσεγγίζω αναλόγως. Δεν έχω καμία προκατάληψη προς το πρόσωπο,ή,το συγγραφικό έργο κάποιου συγγραφέα.

   Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός το κοινωνικό μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Νικόλ-Άννας Μανιάτη,με τίτλο ''Όταν κλαίνε τα αστέρια''. Ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την πένα καί το έργο της συγγραφέως καί με αυτόν τον τρόπο προσπάθησα να το διαβάσω καί να το κατανοήσω. Συνεπώς,θα μου επιτρέψετε να μην μπορώ να προβώ σε κάποια σύγκριση με άλλο έργο της συγγραφέως,ούτε να μπορώ να διακρίνω μία πιθανή εξέλιξη στην γραφή της.

   Ο λόγος της συγγραφέως στο παρόν βιβλίο είναι απλός καί κατανοητός,ίσως καί χλιαρός για κάποιους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Επιλέγει καί χρησιμοποιεί καθημερινό,προσιτό λεξιλόγιο,αρκετές εικόνες που περιγράφουν επαρκώς τόσο τους ήρωες καί τα γεγονότα όσο καί τους χώρους που θα διαδραματιστούν οι σκηνές του έργου. Δεν μπορώ να σας πώ ότι είναι το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει,αλλά για κάποιους που τώρα ξεκινούν δειλά-δειλά την ανάγνωση βιβλίων είναι μία καλή καί εύπεπτη πρόταση. 

   Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις,δεν θέλω να ''καταδικάσω'' το βιβλίο. Θέλω να είμαι όσο πιο αντικειμενική γίνεται. Κι αυτό,έχοντας πάντα κατά νού πως το βιβλίο γράφτηκε για πρώτη φορά αρκετά χρόνια πρίν κι από πότε έχουν μεσολαβήσει αρκετές αλλαγές στον χώρο της λογοτεχνίας στην χώρα μας,αλλά καί στα αναγνωστικά γούστα του κοινού. Οπότε,μπορώ να δικαιολογήσω αρκετά σημεία καί χαρακτηριστικά του.

   ''«...και αφού, όπως λες, η γιαγιά σου γνωρίζει τι σας γράφουν τα αστέρια, γιατί δεν προσπαθείτε να το αποφύγετε, να το αλλάξετε;»

«Γιατί δεν κάνει να αλλάζεις αυτό που σου γράφουν τ’ αστέρια. Πίσω τους έρχονται χειρότερα αν τα αποτρέψεις. Και τότε τ’ αστέρια κλαίνε.»

«Κλαίνε; Γιατί;»

«Κλαίνε για μας!»

Ο σαραντάρης Ελληνοαμερικανός έμεινε σιωπηλός. Η δεκαεπτάχρονη Ρουμάνα τσιγγάνα τον κοιτούσε σοβαρή... Πενήντα χρόνια μετά, η μοίρα έμελλε να παίξει με τις ζωές δυο νέων ανθρώπων. Του νεαρού, πετυχημένου Στέφανου στην Αμερική και της όμορφης, μυστηριώδους Κασσάνδρας στην Αθήνα. Και οι δυο είχαν κληροδότημα ένα πανομοιότυπο δαχτυλίδι. Η μοιραία συνάντησή τους άλλαξε δραματικά τη ζωή του Στέφανου. Το αλλόκοτο χάρισμα της Κασσάνδρας, μακάβρια κληρονομιά χαμένη στην άβυσσο του χρόνου της οικογένειάς της, ήταν το μέσο της για να τολμήσει ό,τι φοβόταν πάντα η φυλή της: να αλλάξει αυτό που έγραψαν τα αστέρια. Όμως, όταν τα αστέρια κλαίνε...''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας χωρίζει νοερά την πλοκή του βιβλίου σε δύο μέρη. Σε κάθε μέρος θα μιλήσει,κατά κόρον,για μία εκ των δύο γυναικών πρωταγωνιστριών,για την ζωή καί τις επιλογές τους. Θα πατήσει πάνω στο μοτίβο πως κανείς/καμία δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό που του/της έχει ορίσει η μοίρα,κι αν προσπαθήσει να το αλλάξει,ίσως οι συνέπειες να είναι δραματικότερες καί μη αναμενόμενες. Το πρώτο μέρος μου φάνηκε πιο σφιχτοδεμένο σε σχέση με το δεύτερο. Υπάρχουν,βέβαια,κάποιες αναφορές σε μεταφυσικά στοιχεία,μα κι αυτά είναι προσαρμοσμένα με τέτοιον τρόπο μέσα στην υπόθεση που να μην ''ενοχλούν'' τους αναγνώστες. Σαν σύνολο,βέβαια,το βιβλίο διαβάζεται εύκολα καί ξεκούραστα. 

   Εν ολίγοις,πρόκειται για ένα ήπιο κοινωνικό μυθιστόρημα απόλυτα ταιριαστό με την εποχή την οποία πρωτοκυκλοφόρησε. Κατά την άποψή μου,για να έρθει πιο κοντά στο σήμερα,θα επιθυμούσα ένα πιο κοφτό καί αιχμηρό επίλογο κι όχι ένα ακόμη ευτυχισμένο τέλος. Παρ'όλ'αυτά,ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του μέσα σε διάστημα λίγων ωρών καί δεν μετανιώνω για την επιλογή μου να το διαβάσω. Μην σας πώ πως μελλοντικά θα αναζητήσω κι άλλα έργα της συγγραφέως. Θέλω να έχω μία πιο σφαιρική εικόνα της γραφής της. 

                                                         Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΛ-ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

   


  



ΟΤΑΝ ΚΛΑΙΝΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΟΤΑΝ ΚΛΑΙΝΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 02, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.