Ρωξάνη και Αύγουστος-Η ωραία που δεν ήθελε να είναι κοιμωμένη - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 6ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Πρότελευταια μέρα του αφιερώματος στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία καί πολύ καλή συντροφιά μου κράτησε το βιβλίο ''Ρωξάνη και Αύγουστος-Η ωραία που δεν ήθελε να είναι κοιμωμένη'' της συγγραφέως κυρίας Ζαφειρίας Κοτζαμάνογλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού καί εφήβους. 

   Ξεχάστε ό,τι ξέρετε από το παραμύθι της ωραίας κοιμωμένης. Εδώ έχουμε μία ωραία κοπέλα που καί επιθυμεί καί είναι ξύπνια,τόσο με την μεταφορική,όσο καί με την ρεαλιστική έννοια του όρου. Είναι μία κοπέλα που με θάρρος καί δύναμη διεκδικεί το μέλλον της,δεν μοιρολατρεί καί δεν επιλέγει να αποδεχθεί αγόγγυστα το ''πεπρωμένο'' της. Επαναστατεί καί κάνει το δικό της ταξίδι μέσα από το οποίο θα λάβει χρήσιμα μαθήματα για την ζωή της. Θα μάθει να εκτιμά όσα έχει καί να νιώθει ως υπέρτατο αγαθό την παρουσία των δικών της ανθρώπων,μαζί με την ασφάλεια που της προσφέρουν. Μία κοπέλα που θα γίνει παράδειγμα για τους εφήβους. Θα διδαχθούν από τα λάθη της καί θα πάρουν κουράγιο από την ελπίδα καί την πίστη στον εαυτό της.

''Η Ρωξάνη, κόρη του βασιλιά της μυθικής χώρας Νυδίας, θα γιορτάσει σε λίγες μέρες τα δέκατα όγδοα γενέθλιά της. Όχι μόνο θα ενηλικιωθεί, αλλά θα γίνει και επίσημα η διάδοχος του θρόνου. Η τυχαία ανακάλυψη, όμως, ενός κλειδιού και η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού θα την οδηγήσουν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης μακριά από το ελεγχόμενο και προστατευμένο περιβάλλον του παλατιού.

• Ποιες πόρτες θα της ανοίξει το περίεργο κλειδί σ’ αυτό το ταξίδι αναζήτησης της γνώσης;

• Τι θα συναντήσει κατά τη διάρκειά του και ποιο θα είναι το τέρμα της διαδρομής;

• Ποιες απρόβλεπτες εξελίξεις θα έχει η γνωριμία της με τον νεαρό Αύγουστο;

• Θα καταλάβει ποια ακριβώς είναι η ελευθερία που αναζητά;

• Θα βρει, τελικά, την αλήθεια που της στέρησαν, άθελά τους, η αγάπη και ο φόβος των γονιών της;''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας με απλό,καθαρό καί στρωτό λόγο αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία ιστορία εύπεπτη καί ενδιαφέρουσα για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται. Χρησιμοποιεί άφθονο λεξιλόγιο,πολλές καί γλαφυρές εικόνες καί κάνει σωστή χρήση όλων των εκφραστικών μέσων. Το ύφος της είναι διδακτικό καί βγάζει προς τα έξω μία στοργή για όλα τα παιδιά που θα διαβάσουν το βιβλίο. Δεν είναι καθόλου υπεροπτική,ούτε επικριτική. Άλλωστε,δεν είναι αυτός ο σκοπός της. Φαντάζομαι πως επιθυμεί οι αναγνώστες να ενστερνιστούν τις απόψεις που παρουσιάζει μέσω της ηρωϊδας της καί να αντιληφθούν τι πραγματικά έχει αξία.

   Εμένα το βιβλίο μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις καί θα το πρότεινα με μεγάλη χαρά σε όποιον/α επιθυμεί να το προσφέρει ως δώρο σε εφήβους. Είμαι πεπεισμένη πως θα τους αρέσει πολύ.

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΟΓΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ





Ρωξάνη και Αύγουστος-Η ωραία που δεν ήθελε να είναι κοιμωμένη - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 6ο) Ρωξάνη και Αύγουστος-Η ωραία που δεν ήθελε να είναι κοιμωμένη - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 6ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.