Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Χριστίνα Σιάπικα

 




Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σήμερα με μεγάλη μου χαρά φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την συγγραφέα κυρία Χριστίνα Σιάπικα. Την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Maradel κυκλοφορούν τα βιβλία της με τίτλους: ''ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ-ΧΡΕΟΣ''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδα. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε απ΄το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. Θα βρείτε,επίσης,ανηρτημένες στην στήλη ''Αισθηματικά'' τις κριτικές μου για τα δύο πρώτα βιβλία.



                                       Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΙΑΠΙΚΑ


                                                  Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;


Χ.Σ. Ξεκίνησα να γράφω στην αρχή της κρίσης, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Θυμάμαι πως είχα μια ιστορία στο μυαλό μου και απλά άνοιξα τον υπολογιστή και άρχισα να της δίνω μορφή. Ωστόσο, οι πρώτες δύο ιστορίες που έγραψα ήταν κατά κάποιο τρόπο η πρακτική μου εξάσκηση πριν οδηγηθώ στη σκέψη και συγγραφή της σειράς Κωδικός Αρχάγγελος.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Maradel Books κυκλοφορούν τα βιβλία σας: ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ-ΧΡΕΟΣ. Να είναι καλοτάξιδα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτά;


Χ.Σ. Σε ευχαριστώ πολύ.

Το πρώτο μέρος του Κωδικός Αρχάγγελος ανοίγει με το βιβλίο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Ο Ντέιμον Κολτ, ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του και μας γνωρίζει τη συμμορία του, Οικογένεια. Ως αρχηγός είναι υπεύθυνος για τα μέλη της, ενώ οι αποφάσεις που παίρνει κινούνται με γνώμονα τόσο να ενταχθεί η συμμορία του σε ένα παράνομο κόσμο, όσο και να βγουν αλώβητα όλα τα μέλη της από αυτόν. 

Ο Ντέιμον έχει αλαζονικό χαρακτήρα. Είναι εγωιστής, νάρκισσος και πολύπλευρα ‘αλήτης’. Βέβαια, όσο νοιάζεται για τον εαυτό του,το ίδιο παθιασμένα νοιάζεται και για τους ανθρώπους που έχει κοντά του. Έχοντας ανέκαθεν όποια κοπέλα ήθελε, το πρόβλημα δημιουργείται όταν το «εγώ» του αμφισβητείται από την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας, Εύας Ντε Μίλερ. Αρχικά, ο αρχηγός μας θα ποντάρει στην εμφάνισή του και στη μέχρι τότε θεωρία που τον θέλει νούμερο ‘ένα’ για να προσθέσει την Εύα σε ό,τι ηγείται. Υποδυόμενος τον ερωτευμένο προκειμένου να την πείσει να γίνει μέλος της Οικογένειας, θα βρεθεί για πρώτη φορά εγκλωβισμένος στον ρόλο του. 




Στο δεύτερο μέρος, ΑΓΑΠΗ, κεντρικός ήρωας είναι ο Λιόν Φιμέλ -μια προσωπικότητα που μας έχει ήδη συστηθεί μέσω της ιστορίας του Ντέιμον και της Εύας. Ο Λιόν έχει μια περίεργη σχέση με τα συναισθήματά του. Οτιδήποτε νιώθει το αφήνει να τον παρασύρει μέχρι το τέρμα, τροφοδοτώντας το με τις αδυναμίες του. Μπερδεμένος μέσα σε αυτά που έχει, ή που θα ήθελε να έχει, και σε όσα ψάχνει και πιστεύει, από τις πρώτες κιόλας παραγράφους ο αναγνώστης καταλαβαίνει πως πρόκειται για μια πληγωμένη ψυχή που ζει μέσα σε έναν συγχυσμένο άντρα. Η λύτρωση του Λιόν είναι η μία του. Εκείνη που θα αγαπήσει τις αδυναμίες του, θα συγχωρέσει τα λάθη του, θα γίνει ένα μαζί του. 

Ο Λιόν, αναλαμβάνοντας την προστασία της Τζουλιέτ Μπλακ -μιας δυναμικής γυναίκας-, θα αρχίσει να πνίγεται από τα συναισθήματά του. Όσο βαθιά έχει μάθει να μισεί,θα βρεθεί να ερωτεύεται βαθύτερα και χωρίς μέτρο με αποτέλεσμα να κάνει λάθη, να πληγωθεί και να γονατίσει στη διάρκεια της διεκδίκησής της. Μέσα από την απόρριψη, την επιμονή και τον πόνο, θα μάθει να σέβεται, να προσφέρει, να ανήκει και να δίνεται ολοκληρωτικά σε εκείνη. Κυρίως όμως, θα προσπαθήσει να βάλει σε τάξη τα συναισθήματά του. 

Ο Λιόν και η Τζουλιέτ είναι η απόλυτη ερωτική ιστορία που ξεχειλίζει από μια αστείρευτη πηγή αγάπης και πόνου. Διαβάζοντας την ΑΓΑΠΗ, ο αναγνώστης θα παρασυρθεί στην πραγματική ευτυχία και θα ματώσει με την ανατροπή της. 




Το τρίτο μέρος του Κωδικός Αρχάγγελος είναι το ΧΡΕΟΣ, με πρωταγωνιστή τον Λέιτον Κρος. Ο λύκος της VMA έχει καταφέρει να κλέψει τις καρδιές δεκάδων αναγνωστών από την πρώτη κιόλας στιγμή που εμφανίστηκε στην εφαρμογή Wattpad. Ο Λέιτον δεν παρουσιάζεται ως κακός, είναι κακός. Έχοντας υπάρξει στην αντίθετη πλευρά του νόμου εκτίει την ποινή του στη φυλακή, όπου και του γίνεται πρόταση να ενταχθεί στην Οικογένεια. Η συμφωνία του με τους ιδρυτές της VMA είναι να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της αποστολής και ως ανταμοιβή, εκείνοι, να προστατέψουν τον αδερφό του όταν ο ίδιος επιστρέψει στο κελί του. Αν ο Ντέιμον ισχυρίζεται πως δεν νιώθει τίποτα και ο Λιόν νιώθει τα πάντα μπερδεμένα, ο Λέιτον σίγουρα διαφέρει. Ξέρει ακριβώς τι νιώθει και έχει συμβιβαστεί με αυτό. Παρότι τα έχει τακτοποιημένα, η ασπίδα ισορροπίας τους θα ταρακουνηθεί όταν θα αναλάβει την προστασία της Ροζαλίν Ζισκάρ. Η Ροζαλίν παρότι φαίνεται να υπακούει στους κανόνες και τα ‘πρέπει’ του πατέρα της στην πραγματικότητα αντιδρά προσπαθώντας να κερδίσει την ελευθερία της.

Οι δύο αυτοί αντίθετοι χαρακτήρες που αποτελούν το κεντρικό βιβλίο της σειράς Κωδικός Αρχάγγελος ΧΡΕΟΣ φέρνουν ένταση σε κάθε αναγνώστη. 



ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η πηγή έμπνευσης των βιβλίων σας;


Χ.Σ. Αρχική πηγή έμπνευσης για να γράψω κάτι δικό μου αποτέλεσε το βιβλίο ‘Κινούμενη Καταστροφή’. Λατρεύω την ιστορία των πρωταγωνιστών και έχω αδυναμία στον Τράβις. Ωστόσο, η σειρά Κωδικός Αρχάγγελος έχει τη δική της ταυτότητα και χαίρομαι που μας ρουφάει σε έναν κόσμο διαφορετικό, αρκετά σκληρό, βίαιο και παράλληλα ερωτικό και γεμάτο συναισθήματα. 

Στη συνέχεια, πολλά πράγματα και πολλές καταστάσεις έγιναν πηγές έμπνευσης. Τις περιόδους που γράφω ο κόσμος γύρω μου λειτουργεί διαφορετικά ή τουλάχιστον τον παρατηρώ πιο προσεκτικά. Λες και οτιδήποτε συμβαίνει θα μπορούσε να αλλαχτεί, να προσαρμοστεί και να αποτυπωθεί σε μια παράγραφο. Κάτι που άκουσα τυχαία να συζητούν στον δρόμο, μια λέξη που ειπώθηκε σε μια ταινία, μια ατάκα που επαναλαμβάνεται σε μια παρέα, ακόμα κι ένα πραγματικό γεγονός είναι πλέον πηγές έμπνευσης. Καταστάσεις που μπορούν να δεθούν και να φτιάξουν προτάσεις, δημιουργώντας παραγράφους και κεφάλαια. 

Νομίζω πως ο Κωδικός Αρχάγγελος είναι πολλή φαντασία και αρκετή δόση αλήθειας με βάση τον κόσμο γύρω μας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιό το αρχικό σας συναίσθημα όταν πιάσατε στα χέρια σας για πρώτη φορά το πρώτο βιβλίο σας;


Χ.Σ. Συγκίνηση. Σοκ. Αναστάτωση. Περιέργεια. Ενθουσιασμό. Αυτά ήταν κάποια από όσα ένιωσα όταν άνοιξα το δέμα και είδα το βιβλίο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ -με το μαύρο εξώφυλλο που είχε επιλεχθεί τότε. Θυμάμαι δεν μπορούσα να πιστέψω πως επιτέλους η ιστορία του Ντέιμον και της Εύας είχε πάρει μορφή, σάρκα και οστά.

 Η γραφή και ολοκλήρωση ενός βιβλίου είναι αρκετά δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Απαιτεί υπομονή, επιμονή, πολλή αγάπη γι’ αυτό που δημιουργείς και πολύτιμο χρόνο. Στη συνέχεια πρέπει να σταλεί για διορθώσεις όπου και πάλι ο συγγραφές με τον επιμελητή έχουν συχνή επικοινωνία για οτιδήποτε αφορά τον τρόπο γραφής και έκφρασης των ηρώων. Παράλληλα τρέχει το σχεδιαστικό κομμάτι του εξωφύλλου όπου ρουφάει επιπλέον ενέργεια, καθώς μία εικόνα αντιπροσωπεύει το περιεχόμενο του μυθιστορήματος. Σειρά έχει το βίντεο τρέιλερ, το διαφημιστικό σποτ και άλλα πολλά, μέχρι τελικά να έρθει η μέρα κυκλοφορίας του και να λάβει ο συγγραφέας όλα τα παραπάνω σε μορφή απτή, βιβλίου. Όλη αυτή η διαδικασία αξίζει το κάθε της δευτερόλεπτο καθώς τα συναισθήματα είναι δεκάδες και με κατακλύζουν μέχρι την τελευταία σελίδα. Μέχρι το σημείο που συνειδητοποιώ πως θέλω να νιώσω τον ίδιο ενθουσιασμό ξανά και ξανά και σύντομα. 

Δεν είναι μόνο εθιστικό να βλέπω ολοκληρωμένο το έργο μου αλλά και μια περίεργα-πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς μόνο τότε το απολαμβάνω χωρίς άγχος, ως αναγνώστης.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: ‘’Μία Οικογένεια γεμάτη Αγάπη που για ένα Χρέος οδηγείται με Πάθος στον Θάνατο’’. Πώς πήρατε την απόφαση η σειρά να αποτελείται από πέντε βιβλία; Ήταν κάτι που είχατε στον νου σας εξ αρχής ή αφήσατε την ιστορία να σας οδηγήσει μόνη της;


Χ.Σ. Όταν ξεκίνησα να γράφω την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ δεν είχα ιδέα πως θα με οδηγούσε στα επόμενα. Στην πραγματικότητα, μια φίλη που διάβαζε κεφάλαιο-κεφάλαιο ό,τι έγραφα με προέτρεψε να γράψω μια ιστορία για τον Λέιτον, τον τρίτο ήρωα. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα πως ενώ βρισκόμουν στη μέση του Ντέιμον,είχα ήδη στο μυαλό μου την ιστορία του Λιόν. Κάπως έτσι δομήθηκε ο Κωδικός Αρχάγγελος και αποτελείται από πέντε ιστορίες με πρωταγωνιστές τους πέντε βασικούς ήρωες που εμφανίζονται από το πρώτο κιόλας βιβλίο. Όλοι οι ήρωες συστήνονται σταδιακά στο αναγνωστικό κοινό ανοίγοντας ο καθένας τους τον δρόμο για τον επόμενο. Είναι σημαντικό να αναφέρω πως παρότι και οι πέντε ιστορίες διαδραματίζονται την ίδια χρονική περίοδο δεν υπάρχουν επαναλήψεις γεγονότων στα βιβλία, αλλά κάποιες χρονικές συνδέσεις μεταξύ τους. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πότε με το καλό θα έχουμε στα χέρια μας το 4ο βιβλίο με τίτλο ‘’Πάθος’’. Τί να περιμένουμε από την ανάγνωσή του;


Χ.Σ. Με το ΠΑΘΟΣ θα εθιστούμε. 

Το τέταρτο βιβλίο της σειράς πιστεύω πως θα κυκλοφορήσει το 2021. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, συγγραφικά βρίσκεται σε καλό σημείο αλλά θέλει πολλή και προσεκτική δουλεία μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή. Ο Ντέιμον, ο Λιόν και ο Λέιτον μου έχουν ανεβάσει τον πήχη. Οι τρεις Αρχάγγελοι έχουν καταφέρει να μας κερδίσουν και να μας εξιτάρουν αφήνοντας πληθώρα συναισθημάτων μαζί με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Ο Ραμόν με τη Λουάν θα έρθουν ένα βήμα πριν το τέλος της πενταλογίας με σκοπό να φέρουν το απόλυτο και ανεξέλεγκτο πάθος. Θέλω να έχουμε έναν Βραζιλιάνο-φωτιά πλάι σε έναν άγγελο-δυναμίτη. Παράλληλα, θα υπάρχουν αναφορές στα προηγούμενα βιβλία ώστε να θυμηθούν και να συνδέσουν τα γεγονότα ακόμα και οι αναγνώστες που δεν τα θυμούνται. Θα δοθούν απαντήσεις, θα ανοιχτεί δυναμικά ο δρόμος για τον Βίκτορ Μόρντορ και το τελευταίο βιβλίο ΘΑΝΑΤΟΣ. Βέβαια αξίζει να αναφέρω πως το τέλος του βιβλίου ΠΑΘΟΣ δεν είναι ανατρεπτικό αλλά αναπάντεχο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιό το όραμά σας σαν συγγραφέας;


Χ.Σ. Να μπορώ να δίνομαι ολοκληρωτικά στις ιστορίες μου, να τις βλέπω να γίνονται βιβλία και να βελτιώνομαι. 

 

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Χ.Σ. Ομολογώ πως είμαι περίεργη αναγνώστρια. Μου αρέσουν τα αισθηματικά αλλά δεν θέλω να είναι μονότονα και να προδικάζουν το αποτέλεσμα. Λατρεύω τις έξυπνες και αναπάντεχες ανατροπές, τον πόνο και τις δυνατές προσωπικότητες. Διαβάζω ξανά και ξανά όποιο βιβλίο έχει καταφέρει να διεγείρει τις αισθήσεις μου από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια μέχρι την τελευταία του σελίδα. Η βιβλιοθήκη μου είναι χωρισμένη σε αυτά που ‘αγαπώ’, σε αυτά που μου ‘αρέσουν’ και στα ‘αδιάφορα’. Αν νιώσω πως ο συγγραφέας περιγράφοντας μια σκηνή δεν έχει δώσει το είναι του, εκνευρίζομαι. Δεν γράφουμε για να γεμίσουμε μια σελίδα και κατ΄ επέκταση ένα βιβλίο με κεφάλαια. Αλλά μέσω της αποτύπωσης της σκέψης μας να καταφέρουμε να κάνουμε τον αναγνώστη ένα με την ιστορία, διεγείροντας όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αισθήσεις του.

  

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;


Χ.Σ. Δύσκολα, και γι’ αυτό αξίζει διπλά! 

Κάποιοι ρισκάρουν επιλέγοντας νέους συγγραφείς και κάποιοι πάνε εκ του ασφαλούς. Υπάρχουν εκείνοι που διαβάζουν ‘τα πάντα’ γιατί λατρεύουν να διαβάζουν κι εκείνοι που δύσκολα θα επιλέξουν τον πρωτοεμφανιζόμενο, τον νέο, τον διαφορετικό. Υπάρχουν κι εκείνοι που επιλέγουν ένα βιβλίο από το εξώφυλλο, ή εκείνοι που θα μείνουν μια ώρα μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο προτού επιλέξουν κάποιο. Σε κάθε περίπτωση, η εμπιστοσύνη κερδίζεται δύσκολα. Δεν απαιτείται, δεν επιβάλλεται και τα γούστα διαφέρουν. Είναι μεγάλη μου τιμή που η αναγνώριση της δουλειάς μου προήλθε πρώτα από το ευρύ -άγνωστο προς εμένα- κοινό, μέσω της εφαρμογής Wattpad και βιβλιοομάδων, και σε δεύτερο ή ακόμα και τρίτο χρόνο από το στενό μου περιβάλλον. Fun club της VMA έχουν δημιουργηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως Δράμα, Κρήτη, Πάτρα αλλά και στην Κύπρο. Αξία ανεκτίμητη η αγάπη που δίνουν στη VMA.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;


Χ.Σ. Όταν θέτουμε έναν στόχο δεν αρκεί μόνο να πιστέψουμε πως θα τα καταφέρουμε μόνο αν δουλέψουμε πολύ επάνω σε αυτό. Είναι δεδομένο πως θα συναντήσουμε εμπόδια στη διαδρομή της επίτευξής του και αυτά τα εμπόδια, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα ξεπεράσουμε και να συνεχίσουμε. Για να συμβεί αυτό,πρέπει να διδαχτούμε από τις δυσκολίες και να τις κρίνουμε αντικειμενικά κι όχι με βάση το ‘εγώ’ μας -που στις περισσότερες φορές μας θέλει ολόσωστους. Αν γίνουμε ένα τρίτο μάτι έξω από μία κατάσταση,είναι πιο πιθανό να κατανοήσουμε το λάθος και να μην το επαναλάβουμε. Να γίνουμε καλύτεροι και να βελτιωθούμε.

Κάθε συγγραφέας εκτίθεται. Η φαντασία μας αποτυπώνεται και διατίθεται ανοιχτά στο κοινό με στόχο να το κερδίσει. Το εύρος των αναγνωστών είναι τεράστιο, πολλές γνώμες θα γίνουν κριτικές ενώ κάποιες από αυτές θα μας φέρουν δυσκολίες ως προς την αποδοχή τους. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μια θετική κριτική ούτε να απογοητευτούμε από μία αντίθετη. Μία αρνητική ή θετική άποψη δεν είναι ο κανόνας, αλλά η γνώμη εκείνου που την εκφράζει -συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του συνόλου που αντιπροσωπεύει. Όταν ένας συγγραφέας έχει γράψει ένα αισθηματικό μυθιστόρημα, πρέπει να ξέρει εξ αρχής πού απευθύνεται. Με βάση αυτό, δεν θα πρότεινα σε κάποιον που ξέρω πως διαβάζει ιστορικά έργα να επιλέξει κάποιο από τα βιβλία μου καθώς είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα το βρει ενδιαφέρον. Εστιάζω σε αναγνώστες που θα επέλεγαν το είδος μου, γνωρίζοντας πως ο καθένας από αυτούς θα το κρίνει υποκειμενικά. Κρατάω κάθε γνώμη, προσπαθώ να διορθώσω τα λάθη μου και παλεύω για να βγάλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο επόμενο. Ως νέα συγγραφέας ακούω, παρατηρώ και μιλάω μέσα από τις ιστορίες μου.


                             Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.


                              Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Χριστίνα Σιάπικα Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Χριστίνα Σιάπικα Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.