Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σε μία εποχή που όλα αλλάζουν αναπάντεχα,από την μία στιγμή στην άλλη,με ταχύτητα φωτός καί η εξέλιξη σε όλους τους τομείς είναι ραγδαία,ποιά η θέση των ανθρώπων μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες; Πώς καταλήξαμε σε αυτήν την μαζοποίηση καί την ''αλλοτρίωση'' της ανθρώπινης ψυχής; Από πότε πάψαμε να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας καί αρχίσαμε να νοιαζόμαστε μόνο για το ατομικό μας συμφέρον; Ποιός έχει το δικαίωμα να ορίσει το ποιος πρέπει να ζήσει καί ποιος όχι; 

   Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Μαρίας Πάουελ,με τίτλο ''Η ψυχή των πραγμάτων''. Ένα δυστοπικό -κατά βάση- μυθιστόρημα με βαθειά κοινωνικά μηνύματα που καταδικάζουν τον απάνθρωπο καί κυνικό τρόπο ζωής των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που σε συνδυασμό με τα ασπρόμαυρα σχέδια του εικαστικού-σκηνογράφου κυρίου Κώστα Βελινόπουλου θα διαβαστεί με μία ανάσα καί θα μείνει ανεξίτηλο στην σκέψη των αναγνωστών.

   Η γραφή της συγγραφέως κυρίας Μαρίας Πάουελ έχει έναν αστείρευτο δυναμισμό που πηγάζει από τον τρόπο που επιλέγει να γεμίσει το χαρτί με σκέψεις καί εικόνες καί να τις μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό. Το πληθωρικό λεξιλόγιο,οι σύντομες προτάσεις,οι ρεαλιστικοί διάλογοι καί τα μικρά,περιεκτικά κεφάλαια βοηθούν να έχουμε ένα προσιτό,κατανοητό κι ευκολοδιάβαστο μυθιστόρημα που γεννά προβληματισμούς καί δεν λειαίνει τις μυτερές ''γωνίες'' της κοινωνίας κι όσων συμβαίνουν μέσα σε αυτήν.

    ''Σε μια πόλη χωρίς όνομα, μια εταιρεία έχει ξεκινήσει έργα που θα συντελέσουν στη ριζική μεταμόρφωση και αναγέννησή της. Τρία πρόσωπα, τρεις κάτοικοι, δουλεύουν εντατικά για το πρότζεκτ «Αναγέννηση», κάτω από τις οδηγίες των Υπευθύνων. Τα σχέδια αλλάζουν από μέρα σε μέρα, μεταβάλλοντας έναν γνώριμο τόπο σ’ ένα πεδίο όπου τίποτα δεν είναι σταθερό και αναγνωρίσιμο. Μέσα στις τριάντα μέρες που διαδραματίζεται η ιστορία, ένα τέταρτο πρόσωπο, μια νεαρή κοπέλα, ακολουθώντας μια παρόρμηση, μετακινείται αδιάκοπα στα μυστικά περάσματα της κατακερματισμένης πόλης, όπου σταδιακά έμψυχα και άψυχα παύουν να ξεχωρίζουν.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    ''Η ψυχή των πραγμάτων'' ο τίτλος του βιβλίου καί δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος που να αντικατόπτριζε καί να ήταν τόσο ταιριαστός με το νόημα του βιβλίου. Γιατί,δυστυχώς,φίλτατοι μου βιβλιόφιλοι,έχουμε καταντήσει οι περισσότεροι άνθρωποι να θεωρούμαστε αντικείμενα κενού περιεχομένου καί ψυχής. Κι εκεί έρχονται οι δήθεν ειδήμονες καί συχνά κατέχοντες την εξουσία για να αποφασίσουν κατά πόσο είμαστε χρήσιμοι ή όχι στην διαδικασία της παραγωγής καί της εκμετάλλευσής μας προς όφελος των λίγων συμφερόντων. Ναι,βγάζει προς τα έξω μία ειρωνία καί μία αντίφαση ο τίτλος,μα είναι τόσο ουσιαστικός καί προκαλεί μία ταραχή στην σκέψη μας. 

   Άν καί πρόκειται για μία ιστορία που είναι καθαρό γέννημα της φαντασίας της συγγραφέως,μας δείχνει τι θα γινόταν στην περίπτωση που επικρατούσε ένα ανάλογο εφιαλτικό σενάριο. Δεν μπορώ να το διανοηθώ. Να υπάρξει ποτέ κάποιος που να σκεφτεί να φερθεί με τέτοιον τρόπο στους ανθρώπους μόνο καί μόνο για να έρθει η απόλυτη αναγέννηση. Ποιός θα είναι αυτός που θα κάνει αυτό το ''ξεδιάλεγμα'' καί με ποιά κριτήρια; Τόσο πια δεν υπολογίζουμε τις ανθρώπινες ζωές; Μήπως χάσαμε την αξιοπρέπεια καί την ανθρωπιά μας; 

    Επειδή το βιβλίο δεν έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε,επιλέγω κάπου εδώ να κλείσω την αναφορά μου σε αυτό,με την προτροπή προς εσάς να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον καί ανατριχιαστικά πιθανό να συμβεί μελλοντικά,σε περίπτωση που εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν αρχίσουμε να αλλάζουμε στάση ζωής καί να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα μείνει αρκετό καιρό φρέσκο στην μνήμη μου.

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΟΥΕΛ


Ασπρόμαυρα σχέδια: ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 12, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.