Όταν το δάκρυ γίνει ένα με τη βροχή

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Στην ζωή μας θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους. Άλλοι θα έρθουν για να μείνουν κι άλλοι θα είναι απλοί περαστικοί. Όλοι κι όλες,όμως,θα μας δώσουν χρήσιμα μαθήματα για την ζωή μας. Θεωρώ πως θα επηρεάσουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε καί αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα έως ένα βαθμό. Ειδικά αυτά τα άτομα που επιλέγουμε να γίνουν φίλοι μας,είναι σαν μέλη της οικογένειάς μας. Κι όπως γίνεται σε κάθε οικογένεια,θα υπάρξουν καί οι καλές καί οι κακές στιγμές. Όλα είναι μέσα στην ζωή καί πρέπει να βρίσκουμε το θάρρος καί το κουράγιο για να τα αντιμετωπίζουμε.

   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς αφορά το μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Κυριακής Αλεξοπούλου,με τίτλο ''Όταν το δάκρυ γίνει ένα με τη βροχή'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Ένα βιβλίο που βασίζεται κυρίως στην φιλία των δύο ανδρών πρωταγωνιστών καί ταυτόχρονα έχει κι άλλες προεκτάσεις. Ένα βιβλίο που από τον τίτλο του,κιόλας,με έβαλε στην διαδικασία να εξηγήσω τι νόημα κρύβεται πίσω από αυτόν... Μήπως τα δάκρυα όταν ενωθούν με το νερό της βροχής μετριάζεται καί καταλαγιάζει ο πόνος; Αυτό προφανώς θα το δούμε στην πορεία καί στο πως θα εξελιχθούν όλα μέσα στην ιστορία.

   ''Δυο άντρες. Δυο διαφορετικοί χαρακτήρες, χαράζουν τη δική τους πορεία. Μια φιλία δυνατή που δεν χάνεται στον χρόνο, όσα κι αν περάσει. Η Χαρά... μια γυναίκα γεμάτη κακία και μίσος. Ένας άντρας σκληρός, με γερακίσιο βλέμμα, έρχεται μετά από είκοσι χρόνια να αναστατώσει τη ζωή του αδερφού του και όχι μόνο. Ένα θανάσιμο μυστικό κρυμμένο ακόμα στις καρδιές τους. Μια μεγάλη θυσία που κοστίζει ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Πόσα μπορεί να αντέξει μια ψυχή άραγε; Για την αγάπη! Για την αδερφική αγάπη. Έρωτες, μίση, πάθη και δυο φόνοι, έρχονται στο φως μετά από χρόνια να φωτίσουν το σκοτάδι. Όταν το δάκρυ γίνει ένα με τη βροχή τότε η αλήθεια θα φανεί. Στο τέλος όμως, θα νικήσει μόνο η αγάπη και η πραγματική φιλία...''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η φιλία είναι ιερή. Όποιος/α έχει αληθινούς/ες φίλους/ες στην ζωή του/της θεωρώ πως είναι ευλογημένος/η. Οι φιλίες όμως με το πέρασμα των χρόνων απαιτούν αφοσίωση καί σκληρή δουλειά για να διατηρηθούν. Υπάρχουν φορές που για κάποιον -σοβαρό κυρίως- λόγο θα κλωνιστούν καί θα πρέπει όλα τα μέλη που τις απαρτίζουν να δείξουν ανιδιοτελή αγάπη,ειλικρίνεια,υπομονή,επιμονή,σεβασμό,κατανόηση καί εμπιστοσύνη για να διαφυλαχθούν καί να μην διαρραγούν. Ίσως να ακούγεται δύσκολο αυτό,όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες,αλλά αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα,αξίζει η προσπάθεια.

   Επιτρέψτε μου να έχω την άποψη πως η φιλία ανάμεσα σε δύο άνδρες είναι από τις πιο δυνατές καί σταθερές. Τί θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα σε δύο φίλους; Η ύπαρξη μίας γυναίκας; Οι απολαβές από την εργασία καί η εξέλιξη στον επαγγελματικό τομέα; ΄Η είναι κάτι άλλο; Σε οποιαδήποτε των περιπτώσεων πιστεύω ότι είναι πολύ άσχημο να εμπλέκεται είτε ένας άνδρας,είτε μία γυναίκα καί να προκαλεί αναστάτωση καί διάλυση μίας φιλίας. Δεν είναι σωστό,ούτε έντιμο. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο τονίζεται ο κακός χαρακτήρας εκείνου/ης που δημιούργησε το πρόβλημα. Κι έρχομαι να σας ρωτήσω. Τί θα πετύχει με το να διαλυθεί μία φιλία; Ποιό το δικό του/της όφελος; Εγώ απάντηση δεν μπορώ να δώσω...

    Η συγγραφέας μέσα από την ιστορία του βιβλίου της δεν εστιάζει μόνο στην φιλία,αλλά επεκτείνεται στο ζήτημα της αγάπης,του παράνομου έρωτα,της γονεϊκής αγάπης προς τα παιδιά τους,την αδερφική αγάπη,τις θυσίες που κάνουμε για τα αγαπημένα μας άτομα,την αδικία,την αχαριστία καί εντέλει την λύτρωση. Κι όλα αυτά μας δίνονται μέσα από την πολύ καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων. Εκπέμπουν μία αληθοφάνεια που γεννά συναισθήματα στις ψυχές των αναγνωστών. Κάποιοι/ες μου ήταν άκρως συμπαθητικοί/ες,ενώ κάποιοι/ες όχι τόσο.

   Ο λόγος της συγγραφέως είναι στρωτός κι αδιάκοπος. Άν καί ξεκινάει με πιο ήπιο -κατ'εμέ- τρόπο,καθώς κυλούν οι σελίδες καί εμβανθύνουμε περισσότερο στην υπόθεση γίνεται πιο έντονος καί καθηλωτικός. Η αγωνία αυξάνεται σε ένταση καί η ανατροπή λίγο πρίν το τέλος βοηθά να γίνει το βιβλίο ακόμη πιο ενδιαφέρον καί να μείνει αμείωτη η προσοχή των αναγνωστών. Ο επίλογος του βιβλίου με ικανοποίησε αρκετά. Ίσως να πρόσθετα λίγες επιπλέον πληροφορίες,χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε στα χέρια μας ένα λιγότερο καλό βιβλίο. Εάν αγαπάτε αυτού του ειδους τα μυθιστορήματα,αξίζει να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε.

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΗ

Όταν το δάκρυ γίνει ένα με τη βροχή Όταν το δάκρυ γίνει ένα με τη βροχή Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 18, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.