Στο χωριό των μαγισσών

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η φαντασία δεν έχει όρια. Μικροί καί μεγάλοι αναγνώστες δηλώνουν γοητευμένοι από μυθιστορήματα που ανήκουν στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας. Δεν το έχω κρύψει ποτέ,πως μία εξ αυτών είμαι κι εγώ. Όσα βιβλία του συγκεκριμένου είδους κι αν διαβάσω,ποτέ δεν θα ''πιάσω'' τον εαυτό μου να τα έχει βαρεθεί,ή,να έχει κουραστεί από την ανάγνωσή των. Εκπέμπουν μία αλλιώτικη,εξωπραγματική αύρα που τα καθιστά πολύ θελκτικά στα μάτια των αναγνωστών. Γι'αυτό,λοιπόν,συνεχίζω τις προτάσεις μου για εσάς με το βιβλίο ''Στο χωριό των μαγισσών'' της συγγραφέως κυρίας Δήμητρας Ευθυμίου,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ένα βιβλίο μικρό σε όγκο,αλλά πολύ ενδιαφέρον!

    Όλοι κι όλες έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας,ή,διαβάζοντας ιστορίες για χώρες μακρινές όπου ζούσαν οι μάγισσες. Γυναίκες που απείχαν κατά πολύ από την θρησκεία καί ασχολιόντουσαν τάχα με δαιμόνιες καί υποχθόνιες δυνάμεις που σκοπό τους είχαν να εξαφανίσουν καθετί καλό. Βλέπετε,ο σκοταδισμός καλά κρατούσε καί η έλλειψη γνώσεων καί γενικότερης παιδείας από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εκείνη την εποχή,είχε αυτά τα επακόλουθα. Δυστυχώς πολλές αθώες γυναίκες κατηγορήθηκαν,βασανίστηκαν κι εκτελέστηκαν φέροντας τον τίτλο των μαγισσών. Η επαφή τους με την φύση καί η εξοικείωσή τους με τα διάφορα βότανα καί την χρήση τους θεωρείτο κάτι κακό καί σατανικό. Ακόμη καί πόλεις καί χωριά έχουν συνδεθεί με αυτές. Πάρα πολλές υπήρξαν θύματα της παντελούς άγνοιας των υπολοίπων,χωρίς να φταίνε πουθενά. 

    ''Το βιβλίο, Στο χωριό των μαγισσών, είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι! Μια περιπέτεια  που κρατά το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Η  οικογένεια Κλεμπίνκι, θα βρεθεί για διακοπές σε ένα πολύ ήσυχο χωριό της Πολωνίας. Μαζί τους μια παλιά  κουτσή κούκλα θα τους οδηγήσει να ανακαλύψουν ένα μυστικό. Είναι ένα βιβλίο πολύ απλά γραμμένο, που αλλάζει συνεχώς σκηνές και εικόνες, με αναφορές στην παράδοση και την ιστορία της Πολωνίας. Ένα μεγάλο ερώτημα θα βασανίζει συνέχεια τη Σάρα: «Υπάρχουν μάγισσες στο χωριό των μαγισσών;» Θα το μάθει σίγουρα  με το αναπάντεχο τέλος της ιστορίας.'' (Περίληψη οπιθοσφύλλου)

   Η συγγραφέας βασίζεται στην ιδέα που σας προανέφερα καί την προσαρμόζει στο σήμερα δίνοντάς μας ένα ευκολοδιάβαστο καί προσιτό βιβλίο για όλη την οικογένεια. Μπορούν να το διαβάσουν από παιδιά ηλικίας 10 ετών έως καί 110! Με λόγο απλό καί καθαρό,κεφάλαιο με το κεφάλαιο,θα χτίσει μία όμορφη ιστορία που θα την διακοσμήσει με άφθονο λεξιλόγιο,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες καί περιγραφικές,''ζωντανές'' εικόνες που προσδίδουν έναν αέρα φρεσκάδας στο κείμενο. Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι η συγγραφέας αναφέρεται καί τοποθετεί κομμάτι της λαογραφίας της Πολωνίας μέσα στην ιστορία. Μου αρέσει να μαθαίνω πράγματα που δεν γνώριζα έως σήμερα,μέσα από τις υποθέσεις των βιβλίων που διαβάζω. 

   Άν καί η εξιστόρηση του βιβλίου ξεκινάει με κάπως ήπιο τρόπο,η συγγραφέας αντιστρέφει σιγά-σιγά το ύφος της καί η αγωνία κάνει την εμφάνισή της. Σταδιακά,λοιπόν,αυξάνονται σε ένταση τα συναισθήματα καί κάπως αναζητά κι ο φόβος την δική του θέση. Η αλήθεια είναι πως είχα αρχίσει να αντιλαμβάνομαι το προς τα που όδευε η ιστορία,μα δεν πέρασε στιγμή από το μυαλό μου η σκέψη να αποχωριστώ το βιβλίο από τα χέρια μου. Θεωρώ πως έπραξα ορθά,αφού ολοκληρώνοντας την ανάγνωσή του καί κλείνοντάς το,έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από αυτό. Ήταν μία ευχάριστη νότα μέσα στην ημέρα μου.

   Εν ολίγοις έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά καλή προσπάθεια με δυνατότητες εξέλιξης στην γραφή της συγγραφέως. Μία εξέλιξη που θα επιθυμούσα να την δώ μελλοντικά σε επόμενα έργα της. Το βιβλίο αποτελεί μία ιδανική πρόταση για όσους αναγνώστες δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα να έρθουν σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος κι επιθυμούν να το ''γνωρίσουν''. Εγώ σας προτρέπω πάντα να είστε δεκτικοί/ες στα βιβλία που διαβάζετε καί να μην σνομπάρετε κάποιο είδος. Ποτέ δεν ξέρετε ποιο βιβλίο θα ανακαλύψετε καί θα σας μαγέψει.

                                                           Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

   

Στο χωριό των μαγισσών Στο χωριό των μαγισσών Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.