Αμφιβάλλω άρα υπάρχω…

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     Από την αρχαιότητα μέχρι καί σήμερα πολλοί φιλόσοφοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης καί σκέψης. Μέσω ποικίλων παραδειγμάτων έχουν προσπαθήσει να λύσουν το μυστήριο της ανθρώπινης ζωής καί να αιτιολογήσουν πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η επιστήμη έχει καταφέρει σε ένα μεγάλο ποσοστό να δώσει εξηγήσεις σε πολλές απορίες καί ερωτηματικά,μα κι αυτή ακόμη μοιάζει να έχει δρόμο να καλύψει μπροστά της. Ποιά τα όρια ανάμεσα στην λογική καί την φαντασία; Μπορούμε να έχουμε απαντήσεις σε όλα όσα μας προκαλούν σκέψεις,ή,μέχρι εδώ φτάνουν οι δυνατότητές μας;

    Σε προηγούμενο άρθρο θα σας είχα μιλήσει για μερικά από τα οφέλη της ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων(ebooks),αν καί παραμένω πιστή στην κατά κόρον ανάγνωση έντυπων βιβλίων. Προσέξτε! Δεν δαιμονοποιούμε τα ηλεκτρονικά βιβλία,αλλά κάθε αναγνώστης/στρια έχει το δικαίωμα της επιλογής. Εμένα μου αρκεί το γεγονός να αρχίσουν άπαντες να διαβάζουν βιβλία. Για ένα ανάλογο βιβλίο πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα. Πρόκειται για το βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Δημήτρη Μουστάκα,με τίτλο ''Αμφιβάλλω,άρα υπάρχω'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φύλατος. Πρίν να ξεκινήσω να σας το παρουσιάζω,οφείλω ένα ''ευχαριστώ'' στον εκδοτικό για την αποστολή του βιβλίου καί την δυνατότητα που μου έδωσε να το διαβάσω.

   ''Αμφιβάλλω,άρα υπάρχω'' όπως ήδη σας προείπα ο τίτλος του βιβλίου κι αυτομάτως ο νούς μου οδηγήθηκε στην σκέψη πως έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που έχει μία φιλοσοφική βάση κι εσάνς. ΄Υστερα σκέφτηκα το γνωμικό του φιλοσόφου Ντεκάρτ ''Cogito ergo sum - Σκέφτομαι,άρα υπάρχω''. Ποιά άραγε η σύνδεση αυτών των δύο; Μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν,ή,είναι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις; Έχοντας σπουδάσει την επιστήμη της Φιλοσοφίας,όλα αυτά μου είναι γνώριμα,οπότε θεωρούσα εξ αρχής πως δεν θα αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα κατανόησης του κειμένου. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως ο συγγραφέας προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα ευκολοδιάβαστο κι άκρως προσιτό βιβλίο. 

   Ο λόγος του συγγραφέα είναι ακατάπαυστος,γίνεται άλλοτε κυνικός καί άλλοτε ρεαλιστικός ανάλογα με το τι θέλει να ''μεταφέρει'' στο αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο αποτελείται από δέκα μικρά καί μεστά κεφάλαια μέσα στα οποία θα ''συναντήσουμε'' γνωμικά που δεν γνωρίζουμε ποιος τα πρωτοείπε,γνωμικά που ειπώθηκαν από αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους καί ιστορικούς,από γνωστούς ανθρώπους που διέπρεψαν στον χώρο τους καί σκέψεις απλών καθημερινών ανθρώπων που τους ταλανίζουν τα προβλήματα. Θα βρούμε ακόμη κι αναφορές σε θρησκευτικές πεποιθήσεις κι ατάκες από διάσημες καί πολύ αγαπημένες ταινίες. Καί μέσα σε όλα αυτά θα έχουμε την τοποθέτηση του ίδιου του συγγραφέα ο οποίος σχολιάζει όλα τα παραπάνω με σοβαρότητα καί με σκωπτικό χιούμορ κάποιες φορές. Εγώ για να είμαι ειλικρινής,συμφώνησα αρκετές φορές μαζί του σε κάποιους σχολιασμούς του.

  Εγώ από την ανάγνωση του βιβλίου θα κρατήσω τα εξής: 1)Πρέπει όλοι κι όλες να αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα καί σκέψη. Να μην γίνουμε φερέφωνα των απόψεων τρίτων. 2)Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τον λάγνο,παραπλανητικό καί πειστικό λόγο κάποιων ανθρώπων. 3)Επιβάλλεται να αναζητάμε συνεχώς την αλήθεια καί τις απαντήσεις. Άλλωστε η περιέργεια καί το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μείνουν ικανοποιημένοι από τα όσα τους έδιναν,έγινε η αφορμή για να εξελιχθούν πολλά πράγματα γύρω μας καί να ανακαλύψουμε άλλα τόσα. Άς μην μείνουμε στάσιμοι/ες κι αναβλητικοί/ες. Άς γίνουμε πιο απαιτητικοί/ες όσον αφορά τις γνώσεις που λαμβάνουμε καί ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Για να μπορέσουμε,εντέλει,να ξεφύγουμε από το τέλμα που βρισκόμαστε ως κοινωνία,επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα. Αξιολογείστε τα πάντα γύρω σας. Αμφισβητείστε παγιωμένες πεποιθήσεις καί γνώσεις. Δείτε τι σας ταιριάζει καί σας ικανοποιεί. Επιλέξτε το κάλλιστο για εσάς καί τους γύρω σας καί διεκδικήστε το.

   Εμένα το βιβλίο μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Το διάβασα με αμείωτο ενδιαφέρον καί προσοχή από την αρχή έως καί το τέλος. Θα ήθελα μελλοντικά να το έβρισκα καί σε έντυπη μορφή. Βρήκα πολύ θελκτική την ευφυϊα με την οποία κοσμεί τον λόγο του ο συγγραφέας. Σας προτρέπω,λοιπόν,να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε κι εσείς. Σίγουρα θα σας ιντριγκάρει.

                                                                 Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Το βιβλίο κυκλοφορεί μόνο σε ηλεκτρονική μορφή(ebook) καί όσοι/ες ενδιαφέρεστε να το αγοράσετε,μπορείτε να το προμηθευτείτε αποκλειστικά από το επίσημο site του εκδοτικού.


                                                                          ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Αμφιβάλλω άρα υπάρχω…  Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξή μου…

Θαυμάζω τους «ατακαδόρους» ανθρώπους, εκείνους που σου πετάνε μία πρόταση στα μούτρα και σου λένε: «Άντε, βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα τώρα». Μία συλλογή γνωμικών, και όχι μόνο, ως τροφή για σκέψη. Με αρκετά διαφωνώ, με άλλα συμφωνώ εκατό τοις εκατό. Όλα όμως μου κίνησαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια. Πάντα πίστευα ότι το πιο δύσκολο ήταν να πεις πολλά με λίγα, να περιγράψεις μία ιδέα ή μία άποψη μέσα σε 1-2 προτάσεις. Από τους αρχαίους Έλληνες, μέχρι την σύγχρονη ποίηση, από τα ανώνυμα γκράφιτι στους δρόμους, μέχρι το Hollywood, από την τέχνη μέχρι τους άθεους, συγκέντρωσα όσα πιο πολλά μπορούσα, σε βάθος 6-7 χρόνων. Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα τώρα…


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΦΥΛΑΤΟΣ (FYLATOS PUBLISHING)











   

   

   




Αμφιβάλλω άρα υπάρχω… Αμφιβάλλω άρα υπάρχω… Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.