Σκιές της νύχτας

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις φοβίες μας. Άλλοι φοβούνται τα έντομα,άλλοι τις σκιές κι άλλοι τον θάνατο. Όχι απαραίτητα μόνο τον δικό τους αλλά καί των αγαπημένων τους προσώπων. Πολλοί από αυτούς τους φόβους,κατά καιρούς,έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για αρκετούς συγγραφείς που καταπιάνονται με τα βιβλία που ανήκουν στη κατηγορία των θρίλερ καί της φαντασίας. Ο φόβος,κατά έναν παράδοξο τρόπο,λειτουργεί ως ένα ''διεγερτικό'' που εξιτάρει την σκέψη καί την φαντασία μας,κι όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται,επιλέγουμε να τον ''συναντάμε'' μέσα στα βιβλία που διαβάζουμε,αλλά στην πραγματική ζωή τον αποφεύγουμε όσο γίνεται παραπάνω. Καί για να είμαι απόλυτα ειλικρινής,ανήκω κι εγώ σε αυτήν την κατηγορία. Άν καί με τρομάζουν αρκετά πράγματα,αγαπώ να διαβάζω βιβλία που είναι θρίλερ. Θα μου πείτε,εύλογα,άγνωσται αι βουλαί των αναγνωστών κι άβυσσος η ψυχή των...

    Διάβασα καί σας παρουσιάζω μέσα από το blog μου το βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Φοίβου Κυπριανού,με τίτλο ''Σκιές της νύχτας'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ένα βιβλίο αποτελούμενο από εννέα αυτοτελείς ιστορίες τρόμου που σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη φαντασία του συγγραφέα υπόσχονται να μας γεμίσουν με το αίσθημα του φόβου καί της αγωνίας. Θεωρώ πως πρόκειται για μία αρκετά αξιόλογη προσπάθεια,που με ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό καί μελλοντικά θα υπάρξει εξέλιξη στην γραφή του συγγραφέα.

   Ο συγγραφέας με λόγο απλό καί ταυτόχρονα δελεαστικό,καταφέρνει καί κεντρίζει το ενδιαφέρον καί την προσοχή των αναγνωστών από την αρχή καί χτίζει βήμα-βήμα ένα ονειρικό,ή πιο σωστά,εφιαλτικό σκηνικό που μας περικυκλώνει σαν ένα αόρατο δίχτυ που δεν μας επιτρέπει να αποδράσουμε καί να γλιτώσουμε από αυτό που έπεται. Το μυστήριο,η αγωνία καί το σασπένς είναι πανταχού παρόντες σαν άλλοι αόρατοι ήρωες των ιστοριών. 

   ''Μια νοσοκόμα επιστρέφει στην εργασία της, μια φοιτήτρια ετοιμάζεται για το ταξίδι που τόσο περιμένει σ’ ένα ειδυλλιακό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος. Ένας λάτρης παλαιών αυτοκινήτων, μια μαθήτρια του λυκείου εγκλωβισμένη σε διαφορετικές διαστάσεις, ένας κηπουρός που διερωτάται πώς θα καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πελατών του. Μια καρέκλα γεμάτη ιστορία και όχι μόνο... Μια εισβολή διακόπτει την ασφάλεια του σπιτιού ενός άτυχου ζεύγους, ένα πηγάδι χωρίς τέλος και ένας αποκαμωμένος στρατιώτης. Εννέα καθηλωτικές ιστορίες τρόμου και φαντασίας που θα συναρπάσουν με την απρόσμενη τροπή και τις ανατρεπτικές καταστάσεις που επιφυλάσσουν, ταξιδεύοντας τον αναγνώστη σε νέα μονοπάτια τρόμου και αγωνίας.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Άν καί οι ιστορίες είναι αποκυήματα της φαντασίας του συγγραφέα,τους περισσότερους ήρωες τους χαρακτηρίζει μία αληθοφάνεια που βοηθά να ταυτιστούν οι αναγνώστες μαζί τους κι αυτό κάνει ακόμη πιο τρομακτικό ένα ανάλογο σενάριο να συμβεί έχοντας πρωταγωνιστές εκείνους/ες τους ίδιους/τις ίδιες. Η σκέψη καί μόνο είναι ικανή να προκαλέσει ρίγη ανατριχίλας που διατρέχουν σαν τα παγωμένα νερά ενός χειμάρρου όλο μας το κορμί. 

  Το βιβλίο,αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,έχει μία αρκετά καλή βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο συγγραφέας. Υπήρξαν κάποια κομμάτια που χρειάζονται περισσότερη δουλειά,αλλά καί πάλι το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Επειδή υπάρχει ποικιλία στις ιστορίες που θα διαβάσετε μέσα στο βιβλίο,είμαι βέβαιη πως κάποιες θα τις ξεχωρίσετε παραπάνω σε σχέση με κάποιες άλλες. Δεν το θεωρώ αρνητικό στοιχείο αυτό του βιβλίου. Άλλωστε,κατ'εμέ,από εκεί πηγάζει η ομορφιά του κάθε έργου. Να μπορούν όλοι οι αναγνώστες να βρίσκουν μέσα σε αυτό κάτι που τους ελκύει. Το ίδιο συνέβη καί με μένα.

   Εν ολίγοις έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που απευθύνεται όχι μόνο στους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας καί θρίλερ,αλλά βοηθά να μυηθούν με ομαλό τρόπο όσοι κι όσες επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο καί την μαγεία τους. Εγώ μελλοντικά επιθυμώ να διαβάσω κι άλλα έργα του συγγραφέα. Εσείς τολμάτε να αντικρίσετε κατάματα τις σκιές της νύχτας;

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
















Σκιές της νύχτας Σκιές της νύχτας Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 02, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.