Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Γιώργο Ζορμπά

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Γιώργος Ζορμπάς. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Anubis κυκλοφορούν τα δύο του βιβλία της τετραλογίας ''Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ'' με τίτλους ''Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΔΑΜ'' καί ''Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδα. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτά στην στήλη ''Θρίλερ''/''Ψυχολογικό θρίλερ''. Για όσους/ες επιθυμούν να τα διαβάσουν,μπορούν να τα προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



                                                     Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρότασής μου για την συγκεκριμένη συνέντευξη. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;


Γ.Ζ. Πάντα διάβαζα ό,τι κι αν έπεφτε στο χέρι μου. Με συναρπάζει η γλώσσα κι η γραφή. Σκέφτομαι συνέχεια τι έχουμε καταφέρει ως ανθρώπινο είδος. Από άναρθρες κραυγές δημιουργήσαμε λέξεις. Μετά αόριστες έννοιες και ιδέες. 

Και κάποιοι μεγάλοι συγγραφείς δημιούργησαν αριστουργήματα. 

Το δέος που νιώθω απέναντι σε αυτό το μεγαλείο με οδήγησε κι εμένα στη γραφή.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis τα δύο σας πρώτα βιβλία της σειράς ‘’Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ’’,με τίτλους ‘’Ο Γολγοθάς της Εύας’’ καί ‘’Η Πτώση του Αδάμ’’. Να είναι καλοτάξιδα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτά;


Γ.Ζ. Θα παραπέμψω τους αναγνώστες σας στην περιγραφή των βιβλίων που κάνατε στο μπλογκ σας. Τη βρήκα εξαιρετική – δε θα τα έλεγα καλύτερα!!


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς γεννήθηκε η σκέψη για την συγγραφή των εν λόγω βιβλίων; Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή;


Γ.Ζ. Η έμπνευση για τον Κώδικα της Δημιουργίας ήρθε από την σύγκλιση πολλών σκέψεων. 

Ως προς τη σπονδυλωτή δομή του έργου,επηρεάστηκα από έργα φαντασίας όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών κι αργότερα το Game of Thrones. 

Αναρωτιόμουν καιρό αν κάποιος θα μπορούσε να δομήσει ένα αντίστοιχα πολύπλοκο,σπονδυλωτό έργο στον σύγχρονο κόσμο,αφαιρώντας τα υπερφυσικά στοιχεία και προσθέτοντας μηνύματα για τον κόσμο. 

Ως προς το περιεχόμενο η έμπνευση προήλθε από μία αντίδραση και μία συνειδητοποίηση. Αντίδραση για τις παρακμιακές καταστάσεις στη χώρα μας,τις παράλογες νοοτροπίες και τους γραφικούς χαρακτήρες που φωνάζοντας το παίζουν σωστοί και δικαιωμένοι,καταστρέφοντας το μέλλον.

Και τη συνειδητοποίηση ότι η κατάσταση είναι παγκόσμια. Η ανθρωπότητα προχωρά με αυξανόμενη ταχύτητα χωρίς να ξέρει πού πηγαίνει. Αντί να οδηγεί τα πράγματα,οδηγείται από κακόβουλους φωνακλάδες που εκμεταλλεύονται την άγνοια και από την ορμή της τεχνολογίας χωρίς ηθική καθοδήγηση. 

Ο Κώδικας της Δημιουργίας δείχνει χωρίς ωραιοποίηση τι θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα από εμάς,καλό ή κακό. 

Βέβαια είναι έργο μυθοπλασίας. Μέσα σ’όλα προσπάθησα να το κάνω όσο πιο συναρπαστικό κι ανατρεπτικό μπορούσα. Ακόμη και χωρίς μαγικά στοιχεία,το υλικό από την παγκόσμια σκηνή βοηθάει γιατί προσφέρει κοντράστ (καλού/κακού,ευχάριστου/τρομακτικού) και ακραίες καταστάσεις που γίνονται το κλειδί για το σασπενς.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Χρησιμοποιείτε ιδιαίτερους τίτλους για τα βιβλία σας που δύσκολα περνούν απαρατήρητοι από το αναγνωστικό κοινό. Για μένα η εξιστόρηση των γεγονότων ξεκινά από εκεί. Νιώθω σαν να κρύβονται μηνύματα μέσα τους. Θα μπορούσε να έχει βάση αυτή μου η σκέψη,ή,εσείς είχατε κάτι άλλο κατά νου;


Γ.Ζ. Σας ευχαριστώ.

Ναι,κόπιασα πολύ για τους τίτλους και κρύβονται στοιχεία πλοκής και αλληγορίας μέσα τους. Αυτό θα φανεί όταν ολοκληρωθεί με το καλό η σειρά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Διάβασα κάπου ότι η σειρά θα αποτελείται από τέσσερα βιβλία. Πότε με το καλό θα έχουμε στα χέρια μας το επόμενο βιβλίο; 


Γ.Ζ. Ο Κώδικας της Δημιουργίας είναι τετραλογία. Όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι το εκτενέστερο έργο που έχει γραφτεί στην Ελληνική γλώσσα. Παρά την έκτασή και την πολυπλοκότητά του,κάνω μεγάλη προσπάθεια να αποφεύγω τις «κοιλιές» και να διατηρώ το σασπένς ζωντανό σε κάθε σελίδα.

Ελπίζω να το νιώσατε αυτό και γι’αυτό να ρωτάτε για το τρίτο βιβλίο.

Βρίσκομαι τώρα στη φάση των τελικών διορθώσεων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εκδοθεί στην Άνοιξη του 2021


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία των βιβλίων,ή,τα αφήσατε να σας οδηγήσουν μόνα τoυς; 


Γ.Ζ. Ασφαλώς και είχα ένα αρχικό πλάνο.

Όμως άλλαξε πολύ στην πορεία του βιβλίου. Οι χαρακτήρες ανδρώνονταν και σιγά σιγά άρχισαν να κάνουν τα δικά τους! 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Εξ αρχής θέλατε να αναπτυχθεί η ιστορία σε τέσσερα βιβλία,ή,ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία;


Γ.Ζ. Η αρχική ιδέα ήταν για τρία βιβλία. Όταν έφτασα όμως προς το τέλος του τρίτου βρέθηκα μπροστά σε ένα δίλημμα. Ή θα έκλεινα τη σειρά βιαστικά και άκομψα (όπως ίσως έχετε δει να συμβαίνει συχνά σε βιβλία και τηλεοπτικές σειρές – ακόμη και κάποιες εξαιρετικές) ή θα το συνέχιζα στον σωστό ρυθμό. Έτσι προέκυψε η ανάγκη για το τέταρτο βιβλίο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κρατήσουν’’ οι αναγνώστες από την ανάγνωση των βιβλίων;


Γ.Ζ. Κάποιες κεντρικές ιδέες των βιβλίων. Τη δύναμη της επιστήμης και την ανάγκη για ορθολογισμό και δικαιοσύνη.

Κι ακόμη περισσότερο να καταλάβουν ότι το μέλλον δεν είναι εξασφαλισμένο – για κανέναν μας. Από τη μία στιγμή στην άλλη τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. 

Κατά διαβολική σύμπτωση το βιώνουμε αυτό φέτος.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Οι ιστορίες των βιβλίων σας εκπέμπουν έναν σκληρό ρεαλισμό που τα κάνει ακόμη πιο τρομακτικά για τους αναγνώστες. Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ως κοινωνικό συνόλο αντιμέτωποι με αυτό το εφιαλτικό σενάριο; Πόσο μεγάλο,ή,μικρό το μερίδιο ευθύνης των ίδιων των πολιτών;


Γ.Ζ. Δυστυχώς αυτό το φοβάμαι πολύ. Εξάλλου σ’έναν βαθμό το βιώνουμε φέτος με τις αλλοπρόσαλλες καταστάσεις στην αντιμετώπιση της Πανδημίας. Η ευθύνη – κατά τη γνώμη μου – βαραίνει τους πάντες. Πολίτες και πολιτικούς.

Οφείλουμε ως πολίτες να μορφωνόμαστε και να καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι επίπονο. Δε γίνεται από το Facebook – απαιτεί σκληρή μελέτη και σκέψη σε βάθος. Στην εποχή που η επιστήμη αποκτά κολοσσιαίες δυνατότητες και μπορεί να ανατρέψει τα πάντα,οι πολίτες απομακρύνονται από αυτήν και δεν την καταλαβαίνουν. Σήμερα ο κόσμος είναι λιγότερο μορφωμένος απ’ό,τι είκοσι χρόνια πρωτύτερα κι έχουμε μία σειρά γελοίων κινημάτων: Αντιεμβολιαστές,Συνωμοσιολόγοι,Αρνητές της Επιστήμης,Αμαθείς που έχουν άποψη για όλα… Εϊναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό γιατί ανοίγει την ψαλίδα – μεταξύ των λίγων που γνωρίζουν και κατέχουν τα κλειδιά της Επιστήμης και της Δύναμης και των πολλών που καταλήγουν αμαθείς.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Χρησιμοποιείτε το ψευδώνυμο ‘’Γιώργος Ζορμπάς’’. Η αλήθεια είναι πως μου μοιάζει σαν ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του θρυλικού ήρωα,Αλέξη Ζορμπά,του Νίκου Καζαντζάκη. Εάν δεν κάνω λάθος,το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γιώργος Ζορμπάς. Υπάρχει περίπτωση οι αναγνώστες να μάθουν το δικό σας όνομα κάποια στιγμή;


Γ.Ζ. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Αυτήν τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου να αποκαλύψω το αληθινό μου όνομα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Υπάρχει κάποιος/α συγγραφέας που θαυμάζετε το έργο του/της καί γίνεται ‘’πρότυπο’’ για εσάς;


Γ.Ζ. Και βέβαια. Πολλοί. Οι πρώτοι που μου έρχονται στο μυαλό σε τομείς σχετικούς με το δικό μου έργο είναι κάποιοι από τους γίγαντες (με τους οποίους βέβαια δεν τολμώ να συγκριθώ): Ο George RR Martin,ο Tolkin,ο Στίβεν Κίνγκ,ο Guy Gavriel Kay,η Robin Hobb,ο Λι Τσάιλντ. Κάποια από τα έργα του Dan Brown (όχι όλα).

Και βέβαια λατρεύω πολλούς από τους μεγάλους της λογοτεχνίας,τον Τζακ Λόντον,τον Χέμινγουέι,τον Ντοστογιέφσκι,τον Στάιμπεκ,τον Όργουελ,τον Καζαντζάκη,τον Αντώνη Σαμαράκη και πολλούς ακόμη.


ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Πόσο εύκολα,ή,δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;


Γ.Ζ. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να απαντήσω εκ μέρους όλων των νέων συγγραφέων. Αυτό που εμένα με έχει αγγίξει περισσότερο είναι τα δεκάδες μηνύματα κι οι κριτικές από αναγνώστες που εγκωμιάζουν τον Κώδικα της Δημιουργίας και με ρωτούν για τη συνέχεια. Ίσως δεν εκφράζουν το σύνολο του αναγνωστικού κοινού,όμως εμένα μου δίνουν δύναμη κι ενέργεια.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Γ.Ζ. Η συγγραφή είναι πάνω απ’όλα πολλή,σκληρή κι επίμονη δουλειά. Δεν είναι μία στιγμιαία έμπνευση. Να το κάνουν μόνο αν έχουν πάρει απόφαση να διαθέσουν τις εκατοντάδες ώρες που απαιτούνται. Κι από εκεί και πέρα να διαβάζουν πολύ και να μαθαίνουν από τους εμπειρότερους. Τους προτείνω να διαβάσουν το «Περι Συγγραφής» του Στίβεν Κίνγκ πριν ξεκινήσουν!


                                 Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


                                   Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat













Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Γιώργο Ζορμπά Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Γιώργο Ζορμπά Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 21, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.