ΚΑΝΕΝΑΣ - 20 + 1 POP ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Προ ημερών εξέφρασα την επιθυμία να διαβάζω πιο ιδιαίτερα βιβλία καί να που η ευχή μου έγινε πραγματικότητα πιο σύντομα απ'ό,τι υπολόγιζα. Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο χρόνο ακούω συχνά για τις εκδόσεις ΔΕΡΕ καί τα βιβλία που εκδίδουν. Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο των εκδόσεων καί έμεινα πολύ ικανοποιημένη από πολλές απόψεις. Μου άρεσε η ποιότητα του χαρτιού που χρησιμοποιούν,τα προσεγμένα εξώφυλλα,η επιλογή της γραμματοσειράς που βοηθά να είναι πιο ευκολοδιάβαστο καί ξεκούραστο το κείμενο,η καλή επιμέλεια καί η πρωτοτυπία στις ιστορίες των βιβλίων. Θα αναρωτιέστε,εύλογα,γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Πιστέψτε με,μα είναι σημαντικοί παράγοντες για το αν θα επιλέξετε να αγοράσετε καί να διαβάσετε ένα βιβλίο. Γιατί κακά τα ψέματα,δεν έχουμε όλοι/ες την ίδια οικονομική δυνατότητα να αγοράζουμε βιβλία κι αυτά που τελικά επιλέγουμε πρέπει να μας ικανοποιούν σε όλα.

    Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα κυρίου Κώστα Ζαχαράκη,με τίτλο ''Κανένας-20+1 pop διηγήματα'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΕΡΕ. Πολλοί/ες μπορεί να τον γνωρίζετε από την ενασχόλησή του με την ποίηση. Για μένα,όμως,ήταν η πρώτη επαφή με την πένα του καί μπορώ να την χαρακτηρίσω ως μία ευτυχή συγκυρία. Μου δόθηκε η δυνατότητα να ''εξερευνήσω'' κάπως τον τρόπο σκέψης κι έκφρασης του συγγραφέα καί γιατί όχι,να μην λάβω καί χρήσιμες συμβουλές για την ζωή μου μέσα από τις ιστορίες των διηγημάτων.

    Σας έχω μιλήσει πολλάκις για τα θετικά στοιχεία των συλλογών διηγημάτων καί το γιατί θα ήταν καλό το αναγνωστικό κοινό να τα επιλέγει. Αρχικά,η ποικιλία των ιστοριών βοηθούν να έχουμε στο σύνολο ένα ενδιαφέρον βιβλίο,ή σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή,πολλά βιβλία μέσα σε ένα. Άρα,καί χώρο εξοικονομούμε,αλλά καί χρήμα. Έπειτα,όλοι/ες οι αναγνώστες/στριες είμαι βέβαιη πως θα βρούν κάποιες,αν όχι όλες,ιστορίες μέσα στις σελίδες τους που θα τους/τις ικανοποιήσουν. Προσέξτε! Για μένα αυτό είναι ένα από τα υπέρ κι όχι τα κατά ανάλογων συλλογών. Σημαίνει πως απευθύνεται προς άπαντες τους αναγνώστες και δεν κάνει διακρίσεις. Τέλος,ανα πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να ανατρέξει στην σελίδα που ξεκινά η αγαπημένη του ιστορία καί να την διαβάσει μεμονωμένη από τις υπόλοιπες χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσει από την αρχή την ανάγνωση του βιβλίου. Εγώ για να είμαι ειλικρινής το έχω κάνει.

    ''Κανένας-20+1 pop διηγήματα'' όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί σε συνδυασμό με το εξώφυλλο,έχω την αίσθηση πως αυτές οι δύο κίτρινες γραμμές πάνω στην άσφαλτο μοιάζουν σαν τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να περπατήσουμε. Θα ορίσουν την διαδρομή μας μα ταυτόχρονα θα μας κρατήσουν ασφαλείς... Δεν ξέρω αν είναι σωστή,ή,λανθασμένη αυτή μου η σκέψη,μα ήταν η πρώτη που πέρασε από τον νού μου πιάνοντας το βιβλίο στα χέρια μου για να το διαβάσω... Ειδικά αυτό το ''Κανένας'' με έκανε να σκεφτώ πως πίσω του βρισκόμαστε όλοι κι όλες εμείς. Απλά ο συγγραφέας,εσκεμμένα,χρησιμοποιεί αυτήν την αόριστη αντωνυμία,όχι για να διατηρήσει την ανωνυμία των ηρώων,αλλά για να εσωκλείσει όλο το αναγνωστικό κοινό μέσα... 

   20+1 pop διηγήματα μας περιμένουν μέσα στο βιβλίο καί βρήκα έξυπνη την κίνηση του συγγραφέα να επιλέξει να γράψει ''20+1'' απ'ότι τον αριθμό 21 ολόκληρο. Ίσως να κρύβεται κάποιο νόημα από πίσω; Μήπως επειδή το 21 θεωρείται τυχερός αριθμός καί με το να τον ''σπάει'' ο συγγραφέας σε δύο μέρη,θέλει να αποτινάξει από πάνω του όλες τις ''ταμπέλες'' που τον συνοδεύουν,ή,να δείξει πως η ζωή δεν έχει μόνο καλές στιγμές,αλλά κι άσχημες κι εμείς οφείλουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας καί να μην μεμψιμοιρούμε;

   Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ξεχώρισα κάποιες ιστορίες παραπάνω σε σχέση με τις υπόλοιπες,χωρίς αυτό να σημαίνει πως εκείνες είναι κακογραμμένες,ή,λιγότερο ουσιαστικές. Αντιθέτως,ο συγγραφέας μας προσφέρει 21 διαφορετικές ιστορίες που συνδυάζουν αρμονικά την αληθοφάνεια με την μυθοπλασία,καθιστώντας κι εμάς τους αναγνώστες/στριες μέρος αυτών καί γιατί όχι να μην ταυτιστούμε ως ένα βαθμό με κάποια από αυτές. 

   Με λόγο άλλοτε πιο λυρικό κι άλλοτε πιο δωρικό ο συγγραφέας καταφέρνει καί αναδεικνύει μέσα απ΄τις υποθέσεις των διηγημάτων πολλά συναισθήματα,σκέψεις μα καί τα κακώς κείμενα των σύγχρονων κοινωνιών. Δεν έχει σκοπό να ''μαλώσει'',ή,να κουνήσει το δάχτυλο σε κανέναν καί καμία. Θέλει να βάλει τους αναγνώστες να σκεφτούν καί ίσως να αναθεωρήσουν για κάποια πράγματα. Θέλει να δώσει χρήσιμες συμβουλές καί να ψυχαγωγήσει την ίδια στιγμή. Ευτυχώς,δεν πέφτει σε λάθη όπως περιττές επαναλήψεις,ή,''κοιλιές''. Το λεξιλόγιο είναι κι αυτό προσαρμοσμένο στο ύφος του συγγραφέα. 

   Δεν θα σας κουράσω παραπάνω καί κάπου εδώ θα ολοκληρώσω την αναφορά μου στο βιβλίο. Άν κι εσείς αναζητάτε το κάτι διαφορετικό,η παρούσα συλλογή είναι μία καλή πρόταση είτε για εσάς,είτε για να την προσφέρετε ως δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Εν κατακλείδι,μπορώ να πώ ότι μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις ως βιβλίο καί μελλοντικά θα επιθυμούσα να διαβάσω κι άλλα έργα του ιδίου.

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΕΡΕ





   


ΚΑΝΕΝΑΣ - 20 + 1 POP ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ  ΚΑΝΕΝΑΣ - 20 + 1 POP ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.