Η ΔΕΞΙΩΣΗ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η φιλία είναι ιερή. Οι φίλοι καί φίλες είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Είναι οι άνθρωποι που στέκονται δίπλα μας,όχι μόνο στα καλά,αλλά καί στα άσχημα,χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Θεωρώ πολύ ευλογημένους τους ανθρώπους που έχουν τέτοιους φίλους κοντά τους. Παρατηρώντας,όμως,γύρω μου,βλέπω κάποιες φιλίες που μου μοιάζουν κάπως ''ανορθόδοξες''... Θα σας εξηγήσω στη συνέχεια τι εννοώ με αυτό.

   Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός -αν δεν απατώμαι,είναι το πρώτο της έργο- το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Αντόν Ντισκλαφάνι,με τίτλο ''Η δεξίωση''. Ένα βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον που διαβάζεται άκοπα καί συνεχόμενα. Ένα βιβλίο που αν καί μεγάλο σχετικά σε όγκο -πάνω από 400 σελίδες- κρατάει αμείωτη την προσοχή του αναγνωστικού κοινού καί προσφέρει στιγμές χαλάρωσης καί ψυχαγωγίας. Εγώ αν καί πίστευα πως θα χρειαζόμουν δύο ημέρες να το ολοκληρώσω,τελείωσα την ανάγνωσή του μέσα σε κάποιες ώρες κι έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από αυτό.

   ''Η δεξίωση'' όπως ήδη προείπα ο τίτλος του καί σε συνδυασμό με την εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλό του,τολμώ να πώ πως κάπου παραπλανήθηκα καί θεώρησα πως έχουμε να κάνουμε με ένα πιο ανάλαφρο κι λιγότερο ουσιαστικό βιβλίο. Οι όποιοι φόβοι μου καταλάγιασαν ευθύς μόλις ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου. Η συγγραφέας με ένα ευφυή καί δελεαστικό τρόπο μας εισάγει στην υπόθεση καί δεν μας επιτρέπει να ''δραπετεύσουμε'' απ΄αυτήν μέχρι τον επίλογο. Χτίζει βήμα-βήμα ένα σκηνικό όπου το μυστήριο θα έρθει να καλύψει σαν πέπλο όλα όσα ζούν οι ήρωες. Μήπως τελικά η δεξίωση χρησιμοποιείται ως ένας συμβολισμός; Μήπως η συγγραφέας θέλει να αποδείξει πως όταν σβήνουν τα φώτα,υπάρχουν από πίσω κρυμμένα μυστικά κι αλήθειες που πονούν; Μήπως τα φώτα μας ''τυφλώνουν'' καί δεν μπορούμε να τα αντικρίσουμε όλα αυτά; Μήπως όλα αυτά είναι ψεύτικα κι ανούσια; 

   Με φόντο την δεκαετία του '50 καί την ζωή των μεγαλοαστών της πολιτείας του Τέξας καί πιο συγκεκριμένα της πόλης του Χιούστον,η συγγραφέας μετά από ενδελεχή έρευνα θα μιλήσει όχι μόνο για την αριστοκρατία εκείνης της εποχής καί τον τρόπο ζωής καί συμπεριφοράς όσων ανήκαν σε αυτήν,αλλά καί στο καίριο ζήτημα της φιλίας. Μία φιλία ανάμεσα σε δύο γυναίκες που από νεαρή ηλικία ήταν φανερές οι διαφορές τους σε όλα τα επίπεδα. Από την εξωτερική ομορφιά έως τον χαρακτήρα,αλλά καί τις βαθύτερες επιθυμίες. 

  Για μένα σε μία φιλία καί τα δύο,ή περισσότερα,μέλη που την ''απαρτίζουν'' πρέπει να είναι ίσα καί να μην υπερισχύει το ένα του άλλου. Μην μου πείτε πως δεν το έχετε δεί να συμβαίνει,γιατί δεν θα το πιστέψω. Πόσα ''παράταιρα'' ζευγάρια φίλων δεν κυκλοφορούν τριγύρω; H ''καλή'' καί η ''κακιά''. Η ''όμορφη'' καί η ''άσχημη''. Η ''έξυπνη'' καί η λιγότερο ''ευφυής''. Η ''αυτόφωτη'' καί η ''ετερόφωτη''. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία θα ήθελα να σταθούμε. Τί οδηγεί έναν άνθρωπο καί πιο συγκεκριμένα δύο γυναίκες εκ διαμέτρου αντίθετες να κάνουν παρέα; Μήπως το γεγονός πως δεν είναι ίδιες,έχει ως αποτέλεσμα να συμπληρώνει η μία την άλλη; Μα είναι δίκαιο να ζεί ένας άνθρωπος στην σκιά του άλλου,απλά καί μόνο για να επωφελείται από αυτόν; Πόση ανασφάλεια κρύβει όλη αυτή η συμπεριφορά; Επιτρέψτε μου να θεωρώ πως φιλία καί εκμετάλλευση είναι δύο έννοιες αντικρουόμενες κι αντιφατικές. Η φιλία σχετίζεται με την ανιδιοτελή αγάπη κι ελευθερία. Καθετί άλλο δεν είναι φιλία...

   ''Η Τζόαν Φόρτιερ είναι ένα πλάσμα ευνοημένο με πλούτο και αριστοκρατικό όνομα. Είναι η γοητευτική ενζενί όλων των κοσμικών γεγονότων, στο Χιούστον τουΤέξας της δεκαετίας του ’50. Ψηλή, ξανθιά, πανέμορφη και πάμπλουτη, η επιτομή της τέλειας γυναίκας, συγκεντρώνει πάνω της όλα τα βλέμματα και τα κουτσομπολιά του κοινωνικού της κύκλου. Όλοι οι άνδρες τη θέλουν, όλες οι γυναίκες την ζηλεύουν. Η Σίσι Μπιουκάναν, η παιδική της φίλη, είναι ο μόνος άνθρωπος που εμπιστεύεται η Τζόαν, ώσπου... Περίεργες συμπεριφορές και παρέες άγνωστες και ύποπτες τραβούν την Τζόαν μακριά από τη φίλη της και το οικογενειακό της περιβάλλον, προκαλώντας μεγάλη αγωνία στους δικούς της, αλλά και ερωτηματικά στον κοσμικό τους κύκλο. Πού έχει μπλέξει η Τζόαν; Γιατί; Η Σίσι θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο να εξιχνιάσει την κατάσταση και να τραβήξει την Τζόαν από τον βούρκο όπου έχει πέσει... Ωστόσο, όσο περισσότερο ασχολείται μαζί της, τόσο κινδυνεύει να διαλύσει τον νεαρό γάμο της...''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Η υπόθεση του βιβλίου είναι πιο βαθειά κι ουσιαστική από όσο πίστευα στην αρχή. Παρά την ρηχότητα κάποιων κατεστημένων συμπεριφορών καί αντιλήψεων περί καθωσπεπρισμού που σχετιζόταν απόλυτα με την κοινωνική θέση στην οποία ανήκαν οι πρωταγωνιστές/στριες του βιβλίου,η συγγραφέας προβαίνει σε μία αναλυτική σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους καί τους παραδίδει ''απογυμνωμένους/ες'' από περιττές φιοριτούρες κι άλλα στολίδια μπροστά στο αναγνωστικό κοινό. Έπειτα εμείς ως αναγνώστες/στριες θα βγάλουμε σαν άλλοι πρόεδροι ενός δικαστηρίου την τελική ετυμηγορία. Ήταν αθώοι,ή,ένοχοι; 

   Η συγγραφέας ούσα καθηγήτρια στο μάθημα της δημιουργικής γραφής γνωρίζει τον τρόπο ώστε να δομήσει ένα άρτιο κείμενο που το χαρακτηρίζει ο ορθός λόγος,η αδιάκοπη αφήγηση των γεγονότων -ακόμη κι αν υπάρχει ταυτόχρονη διπλή εξιστόρηση σε παρόν καί παρελθόν- το άφθονο λεξιλόγιο,η σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων με αποτέλεσμα ένα ευανάγνωστο κείμενο που προβληματίζει όσο πρέπει,παρέχει πληροφορίες για μία μακρινή εποχή καί υμνεί την πραγματική φιλία.

   Άν επιθυμείτε κι εσείς,έστω καί για λίγο,να γίνετε κομμάτι της ιστορίας καί να γυρίσετε νοερά τον χρόνο πίσω καί να ''γνωρίσετε'' τους ήρωες καί τις ηρωϊδες από κοντά,αναζητήστε καί διαβάστε το βιβλίο. Καί μία συμβουλή. Να θυμάστε πως ό,τι λάμπει,δεν σημαίνει πάντα πως είναι χρυσός. 

                                                               Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΤΟΝ ΝΤΙΣΚΛΑΦΑΝΙ (Anton DiSclafani)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The after party


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΡΙΚΚΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ



Η ΔΕΞΙΩΣΗ Η ΔΕΞΙΩΣΗ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.