ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Πόσες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας πρίν να αποφασίσετε το αν θα πείτε,ή,αν θα κάνετε κάτι,ή όχι; Ανήκετε στην κατηγορία των παρορμητικών,των αναβλητικών,ή,κάπου στο ενδιάμεσο; Εγώ πάντως τα ζυγιάζω τα πράγματα πρoτού να καταλήξω. Άν καί υπάρχουν φορές που πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί/ες καί να μην αργούμε να επιλέξουμε,γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Βέβαια,εύλογα,θα μου πείτε πως καί ο παρορμητισμός μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες. Συμφωνώ. Γι'αυτό πρέπει να κρίνουμε ορθώς,πρίν πράξουμε.

   Ξέρω πως η εποχη επιβάλλει όχι μόνο να σκεφτόμαστε θετικά,αλλά καί να ''πέφτουν'' στα χέρια μας βιβλία που θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα που μοιάζει να μας πνίγει σαν θηλιά στο λαιμό. Γνωρίζω αρκετούς/ες εκει έξω,που σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις μας,μου εκφράζουν την επιθυμία να διαβάζουν πιο ανάλαφρα καί ξεκούραστα βιβλία απ΄ό,τι κάποια με πιο βαρύ,ή,στενάχωρο θέμα. Για να μην παρεξηγηθώ,όταν λέω ''ανάλαφρα'' δεν θέλω να υποτιμήσω ούτε τα βιβλία,ούτε τους συγγραφείς τους,αλλά να αναφερθώ σε εκείνα τα βιβλία που έχουν ένα πιο εύθυμο χαρακτήρα καί είναι διδακτικά καί ψυχαγωγικά την ίδια στιγμή. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ανούσια περιεχομένου έργα.

   Αναγνώσεων συνέχεια με ένα γλυκό,ρομαντικό μυθιστόρημα που μου κράτησε μία ευχάριστη συντροφιά καί με γέμισε με γλυκές σκέψεις σε μία δύσκολη περίοδο για όλον τον κόσμο. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το πρώτο βιβλίο της ανερχόμενης συγγραφέως κυρίας Γεωργίας Εφαπλωματά,με τίτλο ''Χωρίς δεύτερη σκέψη'' καί να που σήμερα έχω την ευκαιρία να σας το παρουσιάζω μέσα από το blog. Πρόκειται για μία αρκετά καλή πρόταση,αν θέλετε κάτι όμορφο ως δώρο για τον εαυτό σας,ή,για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.

   Αντικρίζοντας για πρώτη φορά το βιβλίο,δεν σας το κρύβω πως η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλό του με έλκυσε καί μου φάνηκε πολύ εύθυμη. Έφερε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου κι αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσω την ανάγνωση του βιβλίου με μία θετική διάθεση απέναντί του. Κακά τα ψέματα,ένα εξώφυλλο μπορεί να μας προκαταβάλει είτε θετικά,είτε αρνητικά όσον αφορά στον τρόπο που ίσως να αντιμετωπίσουμε ένα βιβλίο. Μπορεί είτε να μας δώσει τις κατευθυντήριες πάνω στις οποίες θα διαβούμε για να ανακαλύψουμε τι κρύβεται μέσα στις σελίδες του,είτε να μας αποπροσανατολίσει... Στην συγκεκριμένη περίπτωση,μπόρεσα να δώ τον συσχετισμό του με την υπόθεση του βιβλίου καί πιστεύω πως καί εσείς θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας το βιβλίο.

   ''Η Μαρίνα εργάζεται ως διοργανώτρια εκδηλώσεων σε μια καταξιωμένη εταιρεία και νιώθει ερωτευμένη με τη δουλειά της, παρά την απαιτητική διευθύντρια που της δυσκολεύει τη ζωή. Αδιόρθωτα ακατάστατη, αυθόρμητη, δυναμική και single, παρέα με τους δύο καλύτερούς της φίλους -τον Μάνο και την Ντέπη- δουλεύουν, ερωτεύονται, απογοητεύονται, μα πάντα στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Η μεγάλη της αδελφή, που ζει στο εξωτερικό, είναι πάντα παρούσα μέσω των emails που ανταλλάσσουν, και οι γονείς της, ακλόνητες σταθερές, ακόμα κι όταν οι απόψεις τους συγκρούονται. Σε έναν γάμο που έχει αναλάβει να διοργανώσει, η Μαρίνα γνωρίζει τον Πέτρο. Έναν επιτυχημένο γιατρό που την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και τη διεκδικεί. Μοιάζει να είναι ο "κύριος τέλειος". Είναι όμως στ' αλήθεια; Και τι ρόλο θα παίξουν στη ζωή της ένα μικρό κανίς, η κουτσομπόλα της γειτονιάς, ένα κοριτσάκι και ένας γοητευτικός αρχιτέκτονας;''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο λόγος της συγγραφέως είναι ομαλός καί μέσα από την απλότητά του καθιστά το βιβλίο προσιτό κι ευανάγνωστο. Χρησιμοποιεί γεμάτο,οικείο λεξιλόγιο,σύντομους,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες,περιεκτικά κεφάλαια,άρτιες περιγραφές των εικόνων καί ευτυχώς αποφεύγει εντέχνως τις μονότονες επαναλήψεις,ή,βαρετές ''κοιλιές'' που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμεί. Άν καί μιλάμε για πρωτόλειο δείγμα γραφής,η συγγραφέας στηρίζεται πάνω σε μία εξελίξιμη βάση γραφής. Μία εξέλιξη που πάντα επιζητώ μελλοντικά από τους νέους,κι όχι μόνο,συγγραφείς. 

   ''Χωρίς δεύτερη σκέψη'' ο τίτλος του βιβλίου καί αναρωτήθηκα αν πρέπει να έχουμε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τα συναισθήματα που τρέφουμε για τους ανθρώπους που επιλέγουμε ως συντρόφους μας καί για τις ερωτικές σχέσεις τις οποίες συνάπτουμε. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί/ες καί να περιμένουμε μόνο το χείριστο; Πρέπει να δινόμαστε ελεύθερα,ή,με μέτρο; Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά ότι έχουμε κάνει την σωστή επιλογή καί δεν θα πληγωθούμε,ανακαλύποντας ότι ζούσαμε μέσα σε μία πλάνη; 

   Ένα στοιχείο του βιβλίου που βρήκα πολύ αρεστό ήταν η αληθοφάνεια των ηρώων καί των περισσότερων,αν όχι όλων,των καταστάσεων που βιώνουν. Ναι,πρόκειται για ένα αποκύημα της φαντασίας της συγγραφέως όλη η ιστορία του μυθιστορήματος,αλλά δεν παύει καθημερινά να συμβαίνουν γύρω μας ανάλογες καταστάσεις. Αυτό βοηθά,όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές,στο να γίνει πιο κατανοητή η υπόθεση από το αναγνωστικό κοινό καί να ταυτιστούν μερίδα των αναγνωστών με τους ήρωες. Να γίνουν,συνεπώς,οι ήρωες καί οι ηρωϊδες παραδείγματα προς μίμηση,ή,αποφυγή.

    Η συγγραφέας με αφετηρία τις εμπειρίες καί ζωές των ηρώων της θα προσπαθήσει να μας μιλήσει για τις ερωτικές σχέσεις κι όχι μόνο. Βάζει στο μικροσκόπιο καί εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις στο σύνολό τους. Από την φιλία έως καί τον έρωτα,μέχρι καί την αγάπη ανάμεσα στα αδέρφια καί την αγάπη ανάμεσα στους γονείς καί τα παιδιά τους. Τίποτα δεν είναι εύκολο στην ζωή μας καί χρειάζεται πραγματική αγάπη,ειλικρίνεια,πίστη,εμπιστοσύνη,θέληση καί αλληλοκατανόηση για να μπορέσουν οι σχέσεις να διαφυλαχθούν καί να ευδοκιμήσουν.

    Εν ολίγοις,το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Γεωργίας Εφαπλωματά ήρθε καί μας προσφέρει απλόχερα στιγμές χαράς καί διασκέδασης καί ομορφαίνει την διάθεσή μας ειδικά αυτές τις ημέρες που το έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Εμένα μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.

                                                               Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΦΑΠΛΩΜΑΤΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ





   


   

ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.