ΤΡΙΑ ΘΥΜΩΜΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Άν καί η φετική χρονιά οδεύει,αισίως,στην ολοκλήρωσή της,δεν σταματά να με ''εκπλήσσει'' όσον αφορά τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια μου καί μου δίνεται η ευκαιρία να τα διαβάσω. Η ποικιλία στο είδος καί η ''ιδιαιτερότητα'' των υποθέσεών τους είναι ένα γενικό,σχεδόν,χαρακτηριστικό των βιβλίων που έχω διαβάσει από την αρχή του έτους μέχρι καί σήμερα. Με έχουν ''πλημμυρίσει'' με έντονα κι αντιφατικά συναισθήματα,αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω ως ανούσια,ή,αδιάφορα. Ευελπιστώ η νέα χρονιά να είναι το ίδιο,γιατί όχι καί περισσότερο ''γεμάτη'' καί ενδιαφέρουσα όπως η φετινή.

    Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Ιζαμπέλ Πανταζόπουλος,με τίτλο ''Τρία θυμωμένα κορίτσια'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει κυρίως λόγου του περιεχομένου του. Πρόκειται για ένα σύνολο επιστολών που γράφτηκαν καί στάλθηκαν ανάμεσα στα μέλη τριών οικογενειών που τους έδεναν είτε δεσμοί αίματος,είτε φιλικές σχέσεις με κοινό γνώμονα μία ταραγμένη εποχή όπου η πολιτική καί η ιστορία της Ευρώπης έρχεται στο προσκήνιο από τα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του '60.

   Η συγγραφέας με αφορμή την ανακάλυψη αυτών των επιστολών,θα κάτσει με πολλή υπομονή καί προσοχή καί θα τις τοποθετήσει με ορθή χρονολογική σειρά καί θα μας προσφέρει ένα ευανάγνωστο βιβλίο που το χαρακτηρίζει ο γρήγορος ρυθμός καί η υποκειμενική άποψη/ματιά των πρωταγωνιστών για όσα λάμβαναν χώρα σε όλη την Ευρώπη εκείνη την εποχή. 

   Θεωρώ πως η υπόθεση του βιβλίου είναι πιο βαθειά καί πολυδιάστατη. Μέσα από την επαφή μας με τις επιστολές θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε τον χαρακτήρα καί τον τρόπο σκέψης της εκάστοτε ηρωϊδας κι όχι μόνο. Θα μάθουμε πολλές αντιλήψεις σχετικά με την θέση των γυναικών καί τους ρόλους που έπρεπε να ''υποδυθούν'' καί τους τις επέβαλαν οι οικείοι τους καί η κοινωνία. Από τον τρόπο ζωής έως καί τον τρόπο ένδυσης. Τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών μίας οικογένειας καί στο πως επηρεάζουν,θετικά ή αρνητικά,οι επιλογές του καθενός καί της καθεμίας.

   Ταυτόχρονα,θα γίνει μία σαφής αναφορά στα πολιτικά τεκτενόμενα της εποχής καί για το πως αυτά ''σημάδεψαν'' ολόκληρες τις κοινωνίες. Σε κάποιους/ες ίσως να μην σας είναι τόσο αρεστή η μονόπλευρη οπτική των γεγονότων. Προσωπικά δεν με ενοχλεί. Πιστεύω πως για να έχω μία ασφαλή καί πιο αντικειμενική άποψη,θα πρέπει να δώσω χώρο καί χρόνο σε όλους τους εμπλεκόμενους να εκφράσουν την δική τους άποψη καί έπειτα με κριτική ικανότητα καί σκέψη να οδηγηθώ σε ένα σαφές συμπέρασμα. Άλλωστε,η ιστορία έχει τόσα πρόσωπα,όσοι/ες είναι κι εκείνοι/ες που είναι κομμάτι αυτής.

   Χωρισμένο το βιβλίο σε τέσσερα μέρη,όσες καί οι κύριες περίοδοι στις ζωές των τριών πρωταγωνιστριών θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πλήρως τις αλλαγές που συνέβησαν καί το πως αυτές επηρέασαν καί διαμόρφωσαν όχι μόνο τις επιλογές μα καί την στάση ζωής τους. Τρείς νέες γυναίκες που επιθυμούν να σπάσουν τα αόρατα δεσμά καί να ζήσουν ελεύθερες καί ανεξάρτητες. Πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι γύρω τους; Θα σταθούν πλάι,ή,απέναντί τους; Σε μία κοινωνία που συνεχώς πάλεται καί αποζητά ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους,ανεξαρτήτως φύλου,καταγωγής καί πολιτικών πεποιθήσεων,ποιά η θέση των τριών θυμωμένων κοριτσιών; Ο θυμός που νιώθουν θα γίνει η σπίθα που θα ανάψει μέσα στις ψυχές τους την φλόγα καί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 

    ''1966. Ένας άνεμος επανάστασης αρχίζει να σηκώνεται σε όλον τον κόσμο... Στο Παρίσι, η Σουζάν, μια νέα κοπέλα με επαναστατικό πνεύμα ασφυκτιά σε μια συντηρητική αστική οικογένεια που προσδοκά να την δει να κάνει έναν καλό γάμο. Στο Δυτικό Βερολίνο, η ντροπαλή Μάγδα ελπίζει να βρει την οικογένεια της που ζει στην άλλη πλευρά του τείχους, στην Ανατολική Γερμανία. Την ίδια στιγμή, σε μια Ελλάδα που συντρίβεται από τη δικτατορία, η ορμητική Κλεομένα προσπαθεί να ζήσει δουλεύοντας ως υπάλληλος ενώ ονειρεύεται να σπουδάσει. Σ' αυτήν την ραγισμένη και τραυματισμένη Ευρώπη, έχουν όλες ένα κοινό όνειρο: να βρουν τον δρόμο τους στη ζωή, να ανακαλύψουν την αγάπη και πάνω απ' όλα να γίνουν γυναίκες ανεξάρτητες και ελεύθερες από κάθε καταπίεση.''(Περίληψη οψισθοφύλλου)

   Το λεξιλόγιο είναι άφθονο καί οι περιγραφές των εικόνων πολύ λεπτομερείς. Άν καί δεν είχαμε έναν τετ-α-τετ διάλογο ανάμεσα στα πρόσωπα του βιβλίου,παρά μόνο ανταλλαγή επιστολών,είχα την αίσθηση πως οι διάλογοι γινόντουσαν μπροστά μου καί εγώ ήμουν μία αόρατη μάρτυρας αυτών των συνομιλιών. Μπόρεσα να ''βουτήξω'' μέσα στα άδυτα των ψυχών τους καί να τις κατανοήσω. Θα ακουστεί περίεργο,αλλά δεν τις αισθάνθηκα ξένες προς εμένα. Μέσω του εξομολογητικού χαρακτήρα των επιστολών επιτρέπουν σε όλους/όλες τους αναγνώστες καί τις αναγνώστριες να δούν μέσα από τα δικά τους μάτια καί να νιώσουν όσα ένιωσαν. Δεν μας επιβάλλουν την γνώμη τους,αλλά αποζητούν την κατανόησή κι αποδοχή τους από εμάς.

   Είναι από τις λίγες φορές που δεν ξέρω πως να ολοκληρώσω την αναφορά μου σε ένα βιβλίο. Μου άφησε αμφίσημα συναισθήματα η ανάγνωσή του,όπως ακριβώς καί η καθημερινή μας ζωή. Σίγουρα είναι ένα ''εναλλακτικό'' βιβλίο που προβληματίζει καί θα μείνει καιρό νωπό στην μνήμη μου. Εάν επιθυμείτε κι εσείς κάτι διαφορετικό,αναζητήστε το.

                                                           Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΖΑΜΠΕΛ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: TROIS FILLES EN COLERE


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΝΕΦΕΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ

   

   

ΤΡΙΑ ΘΥΜΩΜΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΡΙΑ ΘΥΜΩΜΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 22, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.