ΖΩΗ σε ΑΝΑ-βολή

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η ποίηση είναι η αρχή,η μητέρα της λογοτεχνίας. Είναι η πηγή από την οποία ''γεννιούνται'' καί ''ξεχύνονται'' όλα τα υπόλοιπα λογοτεχνικά είδη. Η ποίηση μπορεί με ένα μαγικό τρόπο να εκφράσει τα πάντα. Δε θα μπορούσα να κάνω καλύτερη καί πιο ταιριαστή επιλογή βιβλίου για να ξεκινήσω τις αναγνώσεις τη νέα χρονιά. Στα μάτια μου μοιάζει σαν ένας ''παραλληρισμός''... Αρχή των πάντων η ποίηση,αρχή του νέου έτους η 1η Ιανουρίου για τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου παγκομίως. Κάνω,λοιπόν,ποδαρικό με τη νέα ποιητική συλλογή της ποιήτριας κυρίας Βασιλικής Ιωαννίδου,που φέρει τον τίτλο ''ΖΩΗ σε ΑΝΑ-βολή'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δερέ.

    ''ΖΩΗ σε ΑΝΑ-βολή'' όπως ήδη προείπα ο τίτλος της συλλογής καί σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο εξώφυλλο που την κοσμεί,άφησα την σκέψη μου ελεύθερη να ξεχυθεί στα απέραντα λιβάδια του μυαλού μου καί να κατανοήσει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά. Τα ερωτήματα πολλά,αρχίζουν να μας βομβαρδίζουν απαιτώντας διακαώς απαντήσεις. Άραγε,έχουμε αναβάλει,ακούσια ή εκούσια,τη ζωή μας; Έχουμε πλήρη συναίσθηση του εαυτού μας; Μήπως αρεσκόμαστε στο να αυτομαστιγωνόμαστε,αντί να φροντίζουμε καί να αγαπάμε τον εαυτό μας; Μήπως βλέπουμε μόνο τα αρνητικά,υποβιβάζοντας όλα τα θετικά;

   Η ποιήτρια με όμορφο λόγο αποτυπώνει πάνω στο χαρτί ποιήματα που αγγίζουν τις λεπτές χορδές των ψυχών των αναγνωστών. Απευθυνόμενη σε καθέναν καί καθεμία από εμάς,προσπαθεί να μας κάνει να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι καί να αντιληφθούμε τι αξίζει καί τι όχι. Δυστυχώς,μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχουν μάθει να ζούν βάσει των στερεοτύπων καί των προκαταλήψεων που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά από την ίδια την κοινωνία. Δέσμοι/ιες αυτών των επιλογών των τρίτων ζούν σαν λιποτάκτες της αληθινής ζωής κι απορρίπτουν όσα πραγματικά τους/τις κάνουν ευτυχισμένους/ες.

    Όταν έχουμε γυρίσει εμείς οι ίδιοι/ες τις πλάτες μας σε ό,τι θέλουμε,πώς επιθυμούμε αυτά να έρθουν σε εμάς; Καί δεν μιλάω μόνο σε επαγγελματικό,ή,φιλικό τομέα,αλλά καί στο επίπεδο των ερωτικών σχέσεων. Άν δεν είμαστε ξεκάθαροι/ες για τα ''θέλω'' μας,πώς απαιτούμε από τους άλλους να είναι σωστοί καί δίκαιοι απέναντί μας; 

   ''...Κι ο ενοχλημένος έτσι ψυχισμός ανταπαντά με εσώτερες συγκρούσεις που οδηγούν σ’ αναβολές μήπως και βρουν τα θέλω μας κουράγιο να εκφραστούν. Καιρός λοιπόν για ανασυγκρότηση κοιτώντας τις αλήθειες μας κατάματα. Μπορούμε και το οφείλουμε σε μας!'' λέει η ποιήτρια στο οπισθόφυλλο της συλλογής καί δε θα μπορούσα να μη συμφωνήσω. Σαν να αντικατοπτρίζεται μέσα σε τρείς αράδες όλο το νόημα των ποιημάτων.

   Διάχυτος ο λυρισμός μέσα στα ποιήματα,ενισχύεται από άφθονο λεξιλόγιο καί σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων. Εκπέμπουν μία αμεσότητα στο σύνολο τους όλα τα ποιήματα που κάλλιστα μέσα σε αυτά ο εκάστοτε αναγνώστης δύναται να βρεί τον εαυτό του. Ελεύθερος,αδάμαστος στίχος που βρίσκει απευθείας στόχο καί δύσκολα λησμονιέται,παρ΄όλο που όπως λέει η ποιήτρια στο ποίημα ''Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ'' πως ''Ξεχνάει ο άνθρωπος,καρδιά μου''. Μία ψευδαίσθηση λήθης είναι. Κατά βάθος ό,τι είναι σημαντικό δεν ξεχνιέται ποτέ,αφού αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή...

   Στα επιπλέον θετικά της συλλογής μπορούν να συγκαταλεχθούν η καλή ποιότητα στο χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί,η σωστή γραμματοσειρά καί η καλή επιμέλεια. Για να είμαι ειλικρινής,αν κι αρχικά μου φάνηκε κάπως περίεργη η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο,ολοκληρώνοντας την ανάγνωση των ποιημάτων αντιλήφθηκα για ποιον λόγο επιλέχθηκε. Δεν ξέρω αν θα προέβαινα σε κάποια ριζική αλλαγή,γιατί η βασική του ιδέα με ικανοποιεί αρκετά.

    Κλείνοντας κάπου εδώ την αναφορά μου στην ποιητική συλλογή,σας προτρέπω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε ιδιαίτερα βιβλία αυτήν τη χρονιά. Ψάξτε καί νέους εκδοτικούς καί ανερχόμενους συγγραφείς μαζί με τους γνωστούς καί αξιόλογους εκδοτικούς καί συγγραφείς που όλοι κι όλες εκτιμάμε τα έργα τους. Τολμήστε με τις επιλογές σας. Ποιός ξέρει; Ίσως να βρείτε μικρούς θησαυρούς.

                                                             Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Αγαπημένα ποιήματα: ''ΠΟΣΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ'',''ΩΣ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ'' καί ''ΜΟΥ 'ΧΕΣ ΠΕΙ''. Θα χαρώ να μοιραστείτε μαζί μου τις εντυπώσεις σας,μόλις διαβάσετε τη συλλογή.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΕΡΕ








    

ΖΩΗ σε ΑΝΑ-βολή ΖΩΗ σε ΑΝΑ-βολή Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.