H καρδιά των καρτών

 



(Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στους συντελεστές του βιβλίου)

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Ούσα μία αναγνώστρια που αγαπώ πολύ τα βιβλία καί σέβομαι τους συγγραφείς,τους εκδοτικούς καί κυρίως τους/τις άλλους/ες αναγνώστες/στριες,σκέφτηκα τι θα ήταν αυτό που θα επιθυμούσα να βρίσκω σε ένα βιβλιοφιλικό blog. Κάθε χρόνο εκδίδονται πολλά βιβλία. Δυστυχώς,μέσα σε αυτήν την πληθώρα,''χάνονται'' -για ποικίλους λόγους- πολλά καί καλά βιβλία που πράγματι αξίζουν της προσοχής του αναγνωστικού κοινού. Θέλοντας να εμπλουτίσω καί να κάνω πιο ενδιαφέρον το περιεχόμενο του ιστολογίου μου,γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα να ξεκινήσει μία νέα ''στήλη'' όπου ενεργό ρόλο θα έχουν οι φίλοι/ες του βιβλίου. Καλώς,ή,κακώς δεν γίνεται να γνωρίζουμε ούτε όλα τα βιβλία,ούτε όλους τους συγγραφείς. Σε αυτήν τη ''στήλη'' όπου θα φέρει τον τίτλο ''Αναγνωστών προτάσεις'' θα σας παρουσιάζω βιβλία που μου έχουν προτείνει οι αναγνώστες. Θα μου επιτρέψετε,πρίν να σας παρουσιάσω το πρώτο βιβλίο,να σας πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επικοινωνία καί τις προτάσεις που μου έχετε στείλει έως τώρα.

                                                                    Τί λέτε; Ξεκινάμε;

    Η πρόβλεψη του μέλλοντος με σκοπό την διαφύλαξη των κεκτημένων,ή,την επιθυμία για ένα καλύτερο αύριο όπου θα έχουν εξαλειφθεί οι πιθανοί κίνδυνοι ήταν κάτι που έλκυε κι ακόμα ελκύει μεγάλη μερίδα ανθρώπων παγκοσμίως. Οι μάντεις στην αρχαιότητα έχαιραν μεγάλης εκτίμησης καί οι προβλέψεις τους είχαν σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις ακόμη καί των μεγάλων ηγετών. Σήμερα,αρκετοί/ες επιτήδειοι/ες,εκμεταλλευόμενοι/ες την ανάγκη καί την αφέλεια των ανθρώπων,διαλαλούν πως έχουν το χάρισμα να προβλέπουν το μέλλον. Κάπως έτσι,λοιπόν,κυκλοφόρησαν πολλά είδη καρτών που όποιος/α τα έχει στην κατοχή του/της μπορεί να τα ''μελετήσει'' καί να μιλήσει για τα μελλούμενα. Αναρωτιέμαι,κάποιες φορές,αν όντως κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτό το χάρισμα κι αν εντέλει νιώθουν περισσότερο φόβο απ΄ότι έξαψη,όταν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί... 

    Ποδαρικό στη στήλη ''Αναγνωστών προτάσεις'' κάνει η συγγραφέας κυρία Κατερίνα Κρυστάλλη. Η πρόταση της αφορά το βιβλίο με τίτλο ''Η καρδιά των καρτών'' που κυκλοφορεί από το Solaris. Μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site για περισσότερες πληροφορίες. Πρόκειται για μία συλλογή αυτοτελών ιστοριών γραμμένες από 25,ναι καλά ακούσατε,συγγραφέων που έχουν ήδη ξεχωρίσει στο είδος του φανταστικού καί της λογοτεχνίας του τρόμου στη χώρα μας καί μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως καί το τέλος.

   Στην αγορά υπάρχουν διαφόρων ειδών τράπουλες. Από τις απλές που πάνω-κάτω είναι ευρέως γνωστές έως τις πιο σύνθετες με τις ιδιαίτερες φιγούρες καί στοιχεία που τις κοσμούν καί είναι λιγότερο διαδεδομένες στο κοινό. Τις κάρτες ταρώ τις γνωρίζω μόνο ακουστά. Δεν έχει τύχει ποτέ μέχρι σήμερα να δώ πως είναι μία ανάλογη τράπουλα. Η πρώτη μου ''επαφή'' μαζί τους έγινε μέσω της ανάγνωσης του παρόντος βιβλίου. Οι συγγραφείς του βιβλίου θέλοντας να προσφέρουν κάτι πρωτότυπο κι εναλλακτικό στους αναγνώστες,επιλέγουν τις κάρτες από την μεγάλη Αρκάνα (έτσι ονομάζεται η συγκεκριμένη τράπουλα) καί με αφορμή αυτές γράφουν ιστορίες όπου κοινά τους χαρακτηριστικά είναι ο τρόμος,η φαντασία,το μυστήριο,η αγωνία αλλά καί η ελπίδα.

   Κάθε φύλλο στην παρούσα τράπουλα φέρει κι ένα δικό της σύμβολο (στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε μίνι ερμηνείες των καρτών ταρώ). Κάθε συγγραφέας ξεχωριστά βασιζόμενος/η σε αυτό καί την ερμηνεία που του δίνεται,δημιουργεί τη δική του/της ιστορία. Ιστορίες άρτιες καί με πολύ καλή δομή -κάποιες εξ αυτών θα μπορούσαν να έχουν καί μεγαλύτερη έκταση- που μιλούν για την ανθρώπινη ψυχή. Τα πάθη,τα λάθη,τις σκέψεις,τις εμμονές,τα συναισθήματα αλλά καί το βαθύ σκοτάδι που κρύβεται μέσα σε αυτήν. 

  ''...Ξεκινήσαμε το ταξίδι στο άγνωστο, αποκτήσαμε γνώσεις και πληροφορίες από διάφορες πηγές και τις φιλτράραμε μέσα μας. Προχωράμε ιστορία - ιστορία για να χτίσουμε έναν πύργο. Έναν πύργο που υψώνεται, καταστρέφεται, δημιουργείται ξανά βάση των επιλογών μας. Σαν τις επιλογές του Δούκα Φραγκίσκου Φόρτσα που νόμιζε πως οι πράξεις του θα μείνουν ατιμώρητες. Στην αρχή, φαντάζουν ασήμαντες και μικρές, όμως το κακό που κάνουμε, είτε σε εμάς, είτε σε άλλους πολλές φορές είναι ανυπολόγιστο. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε και κάτι ακόμα. Να βάλουμε στη δική μας τράπουλα μια έξτρα κάρτα για να φωτίσουμε λίγο το σκοτάδι: αυτή της Ελπίδας -όχι της Πέτροβα. Καλό μας ταξίδι λοιπον...'' λέει η κυρία Κατερίνα Κρυστάλλη,μία εκ των συγγραφέων του βιβλίου,στην περιγραφή του στο Goodreads.

   Βρήκα πολύ ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο ο/η εκάστοτε συγγραφέας αποτυπώνει πάνω στο χαρτί τις σκέψεις του/τις. Άν καί έχουμε δείγματα γραφής 25 ξεχωριστών συγγραφέων,καθένας καί καθεμία με τα δικά του/της χαρακτηριστικά,στο σύνολό του το βιβλίο εκτός από ευκολοδιάβαστο μοιάζει απόλυτα ισορροπημένο κι αρμονικό. Πλούσιο λεξιλόγιο,ανατριχιαστικές περιγραφές εικόνων,έντονα συναισθήματα,ακραίες αντιδράσεις,πάντρεμα πραγματικότητας καί μεταφυσικού,μάχη ανάμεσα στο καλό καί στο κακό,καλή επιμέλεια καί εξαιρετική εικονογράφηση είναι μερικά από τα πολλά θετικά στοιχεία του βιβλίου. Σε αυτό το σημείο θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη να μην πώ ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Νίκο Παπαμιχαήλ για την εικονογράφηση σε ασπρόμαυρη κι έγχρωμη εκδοχή. 

    Γιατί επιλέγω να διαβάζω συλλογικά έργα καί σας προτείνω -αν επιθυμείτε- να κάνετε το ίδιο; Για δύο,κυρίως,λόγους. Αρχικά,γιατί βρίσκω ποικιλία στις ιστορίες που διαβάζω καί μπορώ να διαλέξω ποιες ξεχώρισα,ή ακόμη κι όλες καί κατά δεύτερον,γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να έρθω σε επαφή με την πένα συγγραφέων που ίσως μέχρι πρότεινος δεν είχε τύχει. Όταν υπάρχει άριστη συννενόηση καί συνεργασία ανάμεσα στους συγγραφείς,αυτό φαίνεται καί στο βιβλίο. Όπως συνέβη καί στο συγκεκριμένο. Άρα,μόνο θετικά μπορώ να βρώ σε αυτές τις συλλογές. 

   Εμένα το βιβλίο με ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό καί σας προτρέπω,αν κι εσείς αγαπάτε να διαβάζετε βιβλία που ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος,ή ακόμη κι αν θέλετε να πειραματιστείτε,να το αναζητήσετε είτε στην ασπρόμαυρη,είτε στην έγχρωμη έκδοση. Στηρίζουμε τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται από εγχώριους συγγραφείς.

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ-ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΤΡΟΒΑ-ΜΑΡΙΑ Α. ΚΑΡΜΙΡΗ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΣΤΑΘΗΣ-ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΤΗΡΗ-ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΧΑΣ-ΧΡΥΣΗ ΤΣΙΓΚΟΥΤΖΙΔΟΥ-ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΕΡΑ ΚΑΡΤΑΛΟΥ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΗΛΑΚΑΚΟΣ-LEVIATHAN-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΥΚΙΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ-RAFAEL BLACKHEART-ΝΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΛΗ-ΣΠΥΡΟΣ ΚΙΟΡΣΑΒΒΑΣ-ΦΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ-ΜΙΛΤΟΣ ΜΙΟΝΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗΣ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣH: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ







   

    



H καρδιά των καρτών H καρδιά των καρτών Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.