ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


                                                             ''Αναγνωστών προτάσεις''


 Προτείνει η αναγνώστρια/βιβλιόφιλη κυρία Ελισσάβετ Πιτσινή,την οποία ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία με το blog καί την πρότασή της.


                                    Τίτλος βιβλίου: ''ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ''


                                         Συγγραφέας: ΜΑΡΚ ΣΑΛΙΒΑΝ (MARK SULLIVAN)


    Η ιστορία στο σύνολό της,σε όποια εποχή κι αν αναφέρεται,γοητεύει τους περισσότερους/ες εξ ημών. Είτε το θέλουμε,είτε όχι,δεν παύει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης καί συμπεριφοράς ανά τους αιώνες. Θεωρώ πως ποτέ δεν θα είναι αρκετός ο χρόνος καί το μελάνι που θα χυθεί ώστε να γραφτούν τα άπαντα γύρω από αυτήν. Έχω εκφράσει πολλάκις την αγάπη μου για την ιστορία κι ακόμη κι αν ακουστώ γραφική,θα το κάνω ακόμη μία φορά. Κρίμα που δεν διδάσκεται στα σχολεία με τον τρόπο καί την σημασία που της αξίζει. Το καλό,από την άλλη μεριά,είναι πως όσοι/ες θέλουμε μπορούμε να προμηθευτούμε καί να διαβάσουμε ανάλογα βιβλία καί να λάβουμε πολλές γνώσεις καί να μάθουμε πράγματα που μέχρι πρότεινος δεν γνωρίζαμε.

   Η ιστορία έχει τόσα πρόσωπα,όσοι/ες είναι καί οι πρωταγωνιστές/στριες αυτής. Άν καθίσουμε καί το αναλύσουμε,θα δούμε ότι κάθε άνθρωπος έχει να δώσει καί μία δική του αλήθεια κι οπτική για τα γεγονότα τα οποία έζησε. Ακόμη κι αν φτάσουμε στο σημείο να πιστεύουμε πως όλα έχουν ειπωθεί,πόσο βέβαιοι/ες είμαστε ότι κάτι δεν θα μας έχει ξεφύγει; Με πόση σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι οι πρωταγωνιστές/στριες της ιστορίας μας έχουν αφηγηθεί πλήρως τα όσα συνέβησαν καί δεν μας έχουν αποκρύψει κάτι; 

  Αλήθειες,πάθη,λάθη κι ενοχές που προκαλούν δυσαρέσκεια καί θλίψη όσα χρόνια κι αν περάσουν γιατί οι αόρατες πληγές της ψυχής δεν επουλώνονται καί εξακολουθούν να αιμορραγούν,όταν κάτι πάει πάνω τους καί τις ενοχλεί,μπορεί να είναι η βασική αιτία που πιθανότατα να μην ''πέσει'' ποτέ φως πάνω σε όλες τις πτυχές της ιστορίας. Βλέπετε,ο ανθρώπινος νους έχει αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς άμυνας για να προφυλάσσει από άσχημα συναισθήματα καί μνήμες. Η ηθελημένη λήθη προστατεύει... 

   Ο συγγραφέας κύριος Μαρκ Σάλιβαν εμπνεόμενος από την προσωπική εμπειρία ζωής του ιταλού Πίνο Λέλα καταγράφει πάνω στο χαρτί μία υπόθεση με πολλά βιογραφικά καί ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον ρου της σύγχρονης ιστορίας κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι έλαβαν χώρα στην Ιταλία του φασίστα Μουσολίνι από τον Ιούνιο του 1943 έως καί τον Μάιο του 1945. Δύο χρόνια που σημάδεψαν ολοκληρωτικά κι άφησαν ανεξίτηλες τις επιρροές τους πάνω στην ψυχή καί στην σκέψη του κύριου πρωταγωνιστή του βιβλίου,του Πίνο Λέλα.

   ''Από την αγάπη του για την Άννα και τη ζωή που ονειρεύεται να ζήσουν κάποτε μαζί ο Πίνο Λέλα εμπνέεται μέσα στη φρίκη του πολέμου, παίρνει δύναμη και υπομένει τα δεινά της ναζιστικής κατοχής. Ο Πίνο είναι ένας συνηθισμένος ιταλός έφηβος με αγάπη για τη μουσική και το καλό φαγητό, αλλά οι μέρες της αθωότητάς του τελειώνουν μια νύχτα εντελώς ξαφνικά με τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό του Μιλάνου. Οι γονείς του προσπαθούν απεγνωσμένα να τον προστατεύσουν και να τον κρατήσουν εκτός μάχης, αλλά σύντομα εκείνος θα εμπλακεί με τον δικό του τρόπο στην αντίσταση. Στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών προσλαμβάνεται ως προσωπικός οδηγός του στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ στην Ιταλία, του στρατηγού Χανς Λέγιερς, ενός από τους πιο μυστηριώδεις και ισχυρούς διοικητές του Τρίτου Ράιχ. Και ενώ όλοι γύρω του πιστεύουν ότι ο Πίνο είναι ένας ακόμα Ναζί, στην πραγματικότητα κάτι άλλο συμβαίνει και αυτό απαιτεί αληθινή τόλμη και άκρα μυστικότητα... '' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Τί είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο να ανακαλέσει από την μνήμη του όσα βαθειά κι άκρως επιμελημένα έχει ''θάψει'' καί επιλέγει έπειτα από χρόνια να τα εξομολοηγθεί/εκμυστηρευτεί σε ένα ξένο -γι'αυτόν/η- άτομο; Μήπως η σκέψη πως φτάνοντας,πλέον,στη δύση της ζωής του,τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποβάλλει από πάνω του όλο αυτό το ''βάρος'' που σήκωνε τόσα χρόνια στις πλάτες του; Μήπως έτσι έρχεται η πολυπόθητη δικαίωση για αυτούς/ες που η ιστορία δεν τους δικαίωσε αλλά τους/τις παραγκώνισε λησμονώντας τους/τις; Ή μήπως,τελικά,με αυτόν τον τρόπο έρχεται καί τα ''βρίσκει'' με τον εαυτό του καί μπορεί να βρεί εσωτερική γαλήνη; Ακριβή απάντηση δε δύναμαι να σας δώσω. Μόνο εκείνοι/ες ξέρουν τον πραγματικό λόγο πίσω από την απόφασή τους...

   Ο συγγραφέας μέσα από την έντεχνη ψυχογράφηση των χαρακτήρων των ηρώων του βιβλίου που τους διέπει μία μεγάλη ποικιλία -από θαραλλέους,σκληρούς καί θρασείς έως μειλίχιους καί άτολμους- αποτυπώνει ουσιαστικά μία εποχή καί τις όποιες απόψεις καί στάσεις των ανθρώπων που ζούσαν τότε. Άνθρωποι που έπρεπε να παλέψουν για την ελευθερία,τα ιδανικά τους,την πατρίδα τους ακόμη καί για να διατηρήσουν τις όποιες κατακτήσεις τους χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Άνθρωποι απλοί που είδαν την ζωή τους να αλλάζει εν ριπή οφθαλμού. Παιδιά που ενηλικιώθηκαν πρίν της ώρας τους. Καταλήγοντας εντέλει στο συμπέρασμα πως ο άνθρωπος έχει αστείρευτη δύναμη μέσα του καί δεν το γνωρίζει μέχρι την στιγμή που θα την χρειαστεί μα καί ταυτόχρονα δύναται να μεταμορφωθεί στο χείριστο θηρίο.

   Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου δεν σας το κρύβω ότι κάπως φοβήθηκα το σχετικά μεγάλο όγκο του (500 + σελίδες) καί το πως θα μπορούσε να υπάρχει συνοχή καί αδιάκοπη ροή στην αφήγηση χωρίς να παρεμβάλλονται περιττές επαναλήψεις,ή,κουραστικές ''κοιλιές''. Κι όμως,ο αρχικός φόβος εξανεμίστηκε καθώς προχωρούσαν οι σελίδες του βιβλίου. Ο συγγραφέας με έξυπνο τρόπο δομεί έτσι το κείμενο ώστε να μην κουράζει. Χωρισμένο σε πέντε μέρη,καθένα εκ των οποίων περιέχει μικρά,περιεκτικά κεφάλαια που διανθίζονται από άφθονο λεξιλόγιο,ρεαλιστικούς διαλόγους καί ορθή χρήση των εκφραστικών μέσων,το κείμενο είναι ευκολοδιάβαστο καί καλογραμμένο. Μην σας πώ ότι κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει σενάριο μίας κινηματογραφικής ταινίας εποχής.

   Αγάπησα σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου,όχι γιατί απλά ανήκει σε μία αρεστή μου κατηγορία μυθιστορημάτων αλλά γιατί εκπέμπει μία αμεσότητα που με ''γέμισε'' με πολλά συναισθήματα καί σκέψεις. Σκέψεις που δεν αφορούν αποκλειστικά την ασχήμια του πολέμου καί την θηριωδία που ακολουθεί αυτόν μα το πόσο δεν εκτιμάμε κάτι όταν το έχουμε ως δεδομένο στη ζωή μας καί έρχεται κάποια στιγμή που είναι πια ζητούμενο. Ας μάθουμε πια από τα λάθη του παρελθόντος καί ας διαφυλάξουμε το μέλλον έχοντας πάντα αυτό κατά νού.

  Εν ολίγοις έχω να πώ πως το παρόν βιβλίο ήταν ένα εκ των καλυτέρων που μου έχουν προτείνει να διαβάσω μέχρι σήμερα. Μπορεί για κάποιους/ες να άργησα να το κάνω καί για άλλους/ες όχι,μα για μένα αρκεί ότι το απήλαυσα έως την τελευταία του τελεία. Δεν έχω πρόβλημα στο πότε θα διαβάσω κάποιο βιβλίο,αρκεί να μου αρέσει. Εάν σας κίνησε το ενδιαφέρον,αναζητήστε το!

                                                           Καλά σας αναγνώσματα!


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΝΟΕΛΑ ΕΛΙΑΣΑ


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Beneath a Scarlet Sky


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: FLORAL BOOKS - ΟΞΥ









    

    

   

    




 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.