Το δελφινάκι, νικητής…

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

 

   Έχοντας διαβάσει ένα παιδικό βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Σωτηρίας Κυρμανίδου καί μείνει απόλυτα ικανοποιημένη από την πένα της,σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω μέσα από το blog μου ένα ακόμη παιδικό της παραμύθι που συγγράφει από κοινού με την συγγραφέα κυρία Ελένη Σαχπατζίδου με τίτλο ''Το δελφινάκι,νικητής...'' σε εξαιρετική εικονογράφηση του κυρίου Αριστείδη Καραβία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο.

   Τί ήταν αυτό που με έκανε να αγαπήσω την γραφή της συγγραφέως κυρίας Σωτηρίας Κυρμανίδου; Μα φυσικά ο σεβασμός καί η αγάπη που δείχνει όχι μόνο για την λογοτεχνία αλλά κυρίως στο κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ξέρετε,θεωρώ σημαντικό προσόν ενός συγγραφέα τον σεβασμό που τρέφει απέναντι στους αναγνώστες. Δείτε το σαν μία φροντίδα προς εκείνους/ες. Σαν ένα ουσιαστικό νοιάξιμο κι όχι απλά μία προσπάθεια στο να ''κλέψει'' τις εντυπώσεις καί να ικανοποιήσει το προσωπικό του ''εγώ''. Άλλωστε αυτός δεν θα όφειλε να είναι ο σκοπός των συγγραφέων; Ειδικά όταν απευθύνονται σε μικρά παιδιά. Είναι σαν άλλοι δάσκαλοι που τους μαθαίνουν τα χρήσιμα για τη ζωή τους. Χωρίς με αυτό που λέω να θέλω να θίξω,ή,να μειώσω την αξία των σωστών εκπαιδευτικών που πραγματικά νοιάζονται καί προσφέρουν.

   Ζούμε σε έναν κόσμο που όλοι κι όλες είμαστε ίσοι/ες,ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε,μέσα στην διαφορετικότητα που μας διακρίνει. Η διαφορετικότητα,όσο κι αν θέλουν κάποιοι/ες να την στοχοποιήσουν καί να την πολεμήσουν -εντός κι εκτός εισαγωγικών- είναι αυτή που μας κάνει όλους κι όλες ξεχωριστούς/ες. Εκεί έγκειται η ομορφιά της ζωής καί του ανθρώπου. Από μικρή ηλικία οφείλουν οι γονείς να μαθαίνουν τα παιδιά τους να σέβονται καί να αποδέχονται το διαφορετικό ως κάτι το φυσιολογικό καί ίσο με αυτά κι όχι ως κάτι ξένο,κακό καί κατώτερο. Η αξία του ανθρώπου δεν καθορίζεται από το φύλο,την καταγωγή,το χρώμα του δέρματος,ή,από κάποια εκ γενετής,ή,επίκτητη αναπηρία. Έχοντας αυτό ως γνώμονα,τα παιδιά θα μάθουν να δείχνουν τον πρέποντα σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη.

   ''Ένα δελφινάκι, ο Ευθύμης μέσα από την αγάπη των γύρω του και παρά τα σωματικά του προβλήματα θα αποκτήσει το αίσθημα που θα τον κάνει νικητή! Το αίσθημα της αυτοεκτίμησης! Ένα διδακτικό παραμύθι που θα βοηθήσει τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους να μιλήσουν και να κατανοήσουν θέματα όπως η διαφορετικότητα, οι σωματικές αναπηρίες αλλά και η κυριαρχία πάνω σε αυτά μέσω της αγάπης και της στήριξης!'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Οι συγγραφείς με λόγο απλό καί καθαρό από περιττές φιοριτούρες θα προσεγγίσουν καί θα αναδείξουν το θέμα της αναπηρίας,το οποίο δυστυχώς ακόμη συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα ταμπού στην κοινωνία,αν καί αφορά πολλές οικογένειες στη χώρα μας κι όχι μόνο. Η αναπηρία δεν καθιστά σε καμία των περιπτώσεων έναν άνθρωπο υποδυέστερο ημών,ή,δεύτερης κατηγορίας. Θα πρέπει να στηρίζουμε έμπρακτα όλους αυτούς τους ανθρώπους καί ειδικότερα τα μικρά παιδιά που παρά τις όποιες αντιξοότητες βάζουν τα δυνατά τους καί καταφέρνουν να πετύχουν τους στόχους τους καί να βγούν νικητές. Κι αυτό γιατί η δύναμη της ψυχής ξεπερνά τα όποια εμπόδια. Αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας καί να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας νοιάζονται καί μας αγαπάνε όπως ακριβώς είμαστε. Όχι γιατί μας λυπούνται αλλά γιατί έτσι νιώθουν. 

  Εν ολίγοις μιλάμε για ένα άκρως ποιοτικό καί μεστό παραμύθι που απευθύνεται σε μικρούς καί μεγάλους δίνοντας μερικά από τα μεγαλύτερα μαθήματα που δεν είναι άλλα από την ανιδιοτελή αγάπη κι αποδοχή των γύρω μας μα καί την αυτοεκτίμηση καί πίστη στις δυνατότητές μας. Ναι,αξίζει να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. 

                                                                Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Βραβείο βιβλίου από Σύλλογο Λόγου,Μουσικής & Τέχνης ''ΛΙΝΟΣ'' 


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ & ΕΛΕΝΗ ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΟΥ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΑΤΥΠΟ






Το δελφινάκι, νικητής… Το δελφινάκι, νικητής… Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.