Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ελένη Τζιώγα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Ελένη Τζιώγα. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Τ'Ανείπωτα''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.




                                                 Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΩΓΑ


                                                       Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής η πρώτη σας ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’Τ’Ανείπωτα’’. Να είναι καλοτάξιδη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτήν;


Ε.Τ.  Σας ευχαριστώ πολύ! Στο μυαλό και στην ψυχή μας σωρεύονται βιώματα και συναισθήματα δημιουργώντας ένα πνευματικό – συναισθηματικό αρχείο. Τα ερεθίσματα για την δημιουργία αυτή είναι πάρα πολλά,άλλα σημαντικά κι έντονα,κι άλλα πιο απλά και ηπιότερα. Έχοντας πάντα ευαίσθητες κεραίες στα εκάστοτε σημεία των καιρών,μέσα στα οποία εκτυλίσσεται και η προσωπική μου διαδρομή και πορεία,δημιούργησα ένα τέτοιο πνευματικό αρχειακό υλικό,που περικλείει τις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου,τον έρωτα,την ζωή,τον θάνατο,τα ιδανικά,τα πάθη και τους πόθους του.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Γιατί επιλέξατε να γράψετε μία ποιητική συλλογή αντί για ένα μυθιστόρημα,ή,μία νουβέλα; 


Ε.Τ.  Δεν έκανα εγώ την επιλογή. Τουλάχιστον όχι συνειδητά. Οι λέξεις μ΄επισκέπτονταν απαιτητικά κι επίμονα,ζητώντας την εξωτερίκευσή τους με αυτήν ακριβώς την ποιητική μορφή. Εγώ δεν είχα παρά να ενδώσω στο κάλεσμα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί ρόλο έπαιξε η πρώτη περίοδος της καραντίνας ώστε να αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;


Ε.Τ.  Θα έλεγα σημαντικό. Ο εγκλεισμός μας και η απομόνωση δημιούργησαν κατά κάποιον τρόπο ένα «λευκό κελί»,δίχως την φασαρία και τον περισπασμό του έξω κόσμου. Σ΄αυτό το «λευκό κελί» λοιπόν ακουγόταν μόνο ο εσωτερικός μου ήχος,που μετουσιώθηκε σε έντεχνο γραπτό λόγο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Είναι βάλσαμο για την ψυχή σας η ποίηση;


Ε.Τ.  Ναι. Αν και η ποίηση είναι συχνά επώδυνη για τον ποιητή,γιατί αναμοχλεύει βιώματα,σκέψεις και συναισθήματα που τον στιγμάτισαν,αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει και επιφέρει επούλωση και ίαση στις βαθύτερες πληγές μας καθώς μετουσιώνεται σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέχθηκε το ‘’Τ’Ανείπωτα’’ ως τίτλος της συλλογής; 


Ε.Τ.  Αυτός ο τίτλος επιλέχθηκε γιατί η συλλογή περιέχει ακριβώς αυτά,που ήταν βαθιά θαμμένα και δεν είχαν ειπωθεί ποτέ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιά η συναισθηματική σας φόρτιση κατά την διάρκεια της συγγραφής των ποιημάτων;


Ε.Τ.  Κάθε φορά που γράφω,υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση και ανησυχία. Είναι μία γέννα επώδυνη. Δεν είναι κάτι εύκολο,δημιουργείται μέσα από συμπληγάδες.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί θα προτρέπατε κάποιον/α αναγνώστη/στρια να διαβάσει ποίηση;


Ε.Τ.  Γιατί η ποίηση είναι ομορφιά συνδυασμένη με σοφία,σκέψη τυλιγμένη με συναίσθημα,γιατί μιλάει γλυκά κι αισθαντικά κατευθείαν στην ψυχή,γιατί μπορεί να κάνει ρωμαλέα την ψυχή και γιατί οι στίχοι με τις εικόνες τους,γίνονται ο καθρέφτης,το καταφύγιο,το ταξίδι του καθενός μας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί επιλέγετε να διαβάσετε; Ποιό το αγαπημένο σας βιβλίο καί ποιό/α συγγραφέα θαυμάζετε για το έργο του/της;


Ε.Τ.  Είμαι μανιώδης αναγνώστρια από τα μικράτα μου. Μου αρέσουν τα κείμενα με πυκνή και σύνθετη γραφή. Δεν έχω κάποιον αγαπημένο συγγραφέα ή βιβλίο. Αγαπώ πολλούς και πολλά. Μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά τους: Sebastian Barry,J.M.Coetzee,Bernhard Schlink,Philip Roth,Κωνσταντίνο Καβάφη,Ανδρέα Εμπειρίκο,Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη κ.ά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Ε.Τ.  Γράφω ποιήματα κι ένα πεζό ταυτόχρονα. Το αν και πότε θα είναι έτοιμα προς κοινοποίηση,δεν το γνωρίζω ακόμη.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;


Ε.Τ.  Το βιβλίο μου το έχω ήδη αφιερώσει στα δύο μου παιδιά,την Φένια και τον Τάσο. Το αφιερώνω όμως και σε όλους τους πνευματικούς μου συνοδοιπόρους.


                               Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


                                 Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για την ποιητική συλλογή: https://dominicamat.blogspot.com/2021/02/blog-post_45.html




Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ελένη Τζιώγα Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ελένη Τζιώγα Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 23, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.