Grecia Undead

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Τον τελευταίο καιρό έτυχε να έχω διαβάσει,σχεδόν απανωτά,τρία βιβλία που να σχετίζονται με την πανδημία που έχει προκληθεί εξαιτίας της βίαιης παρουσίας του covid-19 στην ζωή μας που ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω σε ό,τι γνωρίζαμε. Συνήθειες καί δεδομένα ετών δείχνουν να απομακρύνονται όλο καί περισσότερο καί η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει να γίνεται με βραδείς ρυθμούς... Για κάποιους/ες αναγνώστες/στριες ίσως να φάνταζε κουραστική η ανάγνωση βιβλίων που να αναφέρονται στο ίδιο θέμα. Θα συμφωνήσω μαζί τους αλλά όταν πρόκειται για βιβλία των οποίων οι συγγραφείς προσεγγίζουν από άλλη σκοπιά το θέμα καί το οδηγούν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι ο καθένας,εμένα δεν με βρίσκει αντίθετη. Κάθε άλλο! Ενδιαφέρομαι να δω το πως θα αναδείξει ο/η εκάστοτε συγγραφέας το ζήτημα από την δική του/της οπτική ματιά καί σκοπιά. Αλίμονο,αν καταπιανόταν αποκλειστικά καί μόνο ένας συγγραφέας με ένα θέμα καί απαγορευόταν στους άλλους. Ποιό το νόημα μετά; 

   Συνεχίζοντας τα νοερά μου ταξίδια -γιατί από τα άλλα το βλέπω δύσκολο να συμβεί σύντομα- συντροφιά μου είχα το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Έμιλυ Γερολατσίτη με τίτλο ''Grecia Undead'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ένα βιβλίο που κι αυτό με τη σειρά του παντρεύει την φανταστική λογοτεχνία με τον βιολογικό τρόμο καί τα ζόμπι. Ναι,καλά ακούσατε. Απέθαντοι μαζί με κοινούς θνητούς θα είναι οι συντροφοί μας σε αυτήν την περιπέτεια. Η αλήθεια είναι πως έχω παρακολουθήσει περισσότερες τηλεοπτικές σειρές καί κινηματογραφικές ταινίες απ'ότι βιβλία με πρωταγωνιστές ζόμπι καί χάρηκα ιδιαίτερα που μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω σήμερα καί να σας το παρουσιάσω μέσα από το blog μου. 

   Η συγγραφέας απ'ό,τι μαθαίνουμε στο βιογραφικό της (θα το βρείτε στο ''αυτάκι'' του εξωφύλλου) λατρεύει τα κλισέ όπως η ύπαρξη βαμπίρ,ή,κάποια επίθεση εξωγήινων στη γη με αποτέλεσμα αυτό να το μεταφέρει καί στα έργα της. Για κάποιους/ες τα κλισέ θεωρούνται μονότονα καί βαρετά καί θα συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό μαζί τους. Όμως,ο τρόπος που επιλέγει κάθε δημιουργός να τα αναδείξει,διαφέρει κι αυτό είναι αρκετό πολλές φορές να με κάνει να αναθεωρήσω για την αρχική μου άποψη καί να μην είμαι τόσο απόλυτη. Καί αν το καλοσκεφτείτε,αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εμένα. Πόσες κινηματογραφικές ταινίες,σειρές καί βιβλία δεν εξακολοθούν να παρουσιάζονται στο κοινό καί να γίνονται αποδεκτά -τα περισσότερα εξ αυτών- καί να λαμβάνουν διθυραμβικές κριτικές; Τελικά,θέλουμε τα κλισέ,ή όχι; Οξύμωρο κι όμως αληθινό...

    ''Στο κοντινό μέλλον, έπειτα από απανωτές πανδημίες που σάρωσαν την υφήλιο, έρχεται ένας νέος ιός που δεν αντιμετωπίζεται με μάσκες και αντισηπτικό και δίνει μια νέα έννοια στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι κοινωνικές δομές καταρρίπτονται και στο κέντρο της Αθήνας δημιουργείται ένα απρόσμενο δίκτυο ηρώων της νύχτας που αψηφούν τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε γωνία για να συνδράμουν στην επιβίωση των τελευταίων επιζώντων…'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   ''Grecia Undead'' ο τίτλος του βιβλίου καί για να είμαι ειλικρινής μου άρεσε που είναι γραμμένος με λατινικούς χαρακτήρες. Θεωρώ πως έτσι γίνεται πιο εύηχος καί δελεαστικός σαν άκουσμα στα αυτιά των αναγνωστών. Έπειτα,η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο,με τα χέρια που προσπαθούν απεγνωσμένα να ανοίξουν την πόρτα καί να ξεχυθούν απέξω όσοι κι όσες είναι πίσω από αυτήν,μπορεί να λάβει -κατ'εμέ- διπλή ανάγνωση. Είναι εκείνοι/ες που επιθυμούν να δραπετεύσουν για να σωθούν,ή,εκείνοι/ες που αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο; Για να το ανακαλύψω,δεν μου έμενε κάτι άλλο,από το να ανοίξω την πόρτα,συγγνώμη,το βιβλίο καί να το διαβάσω...

   Η συγγραφέας μας ρίχνει απευθείας στα βαθειά νερά καί μας αφήνει να ανταπεξέλθουμε μόνοι/ες σε όλα όσα θα βρούμε μπροστά μας. Γινόμαστε συνοδοιπόροι των ηρώων καί ζούμε καταστάσεις εκτός πραγματικότητας καί λογικής. Η δράση,η περιπέτεια καί η αγωνία θα είναι πανταχού παρούσες από την αρχή έως καί το φινάλε. Εδώ έχουμε μία ιστορία που αποδεικνύει το μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος για να επιβιώσει. Τίποτα δεν έχει σημασία. Ακόμη καί οι ανθρώπινες σχέσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για την επιβίωση. Η εξαθλείωση,όταν φτάσει η ανθρωπότητα σε οριακό σημείο,θα είναι κάτι το απερίγραπτο. Όλοι κι όλες θα ζούν για το παρόν κι όχι για το αύριο.

   Με λόγο συνεχόμενο,γρήγορο καί απαλλαγμένο από βερμπαλισμούς καί περιττές φιοριτούρες η συγγραφέας στοχεύει να προκαλέσει τρόμο στις ψυχές των αναγνωστών όχι μόνο εξαιτίας της φύσης του βιβλίου αλλά κατά κόρον εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς καί σκέψης απέναντι σε ένα εφιαλτικό σενάριο. Εμένα γι'αυτόν τον λόγο μου άρεσε,κυρίως,το βιβλίο καί μελλοντικά θα επιθυμούσα να διαβάσω κι άλλα έργα της συγγραφέως.

   Άν κι εσείς αρέσκεστε στο να διαβάζετε ανάλογα βιβλία,είναι μία αρκετά καλή πρόταση. Άν όχι,γιατί να μην ρίξετε μία ματιά στην περίληψή του κι αν σας κινήσει το ενδιαφέρον,να το αναζητήσετε. Ποιοί/ες θα είναι οι θαραλλέοι/ες που θα τολμήσουν να δούν τι κρύβεται πίσω από την πόρτα;

                                                                   Καλές σας αναγνώσεις! 


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΜΙΛΥ ΓΕΡΟΛΑΤΣΙΤΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


Σειρά: Zombies Sunrise


                                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                      Grecia Undead της  Έμιλυ Γερολατσίτη

Σελίδες: 114

Διαστάσεις: 21x14

Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο

Λιανική Τιμή: 11  ευρώ

Κατηγορία:  Λογοτεχνία του φανταστικού, λογοτεχνία τρόμου, ιστορίες με ζόμπι, πανδημία, βιολογικός τρόμος

ISBN: 978-960-607-228-4


 Στο κοντινό μέλλον, έπειτα από απανωτές πανδημίες που σάρωσαν την υφήλιο, έρχεται ένας νέος ιός που δεν αντιμετωπίζεται με μάσκες και αντισηπτικό και δίνει μια νέα έννοια στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι κοινωνικές δομές καταρρίπτονται και στο κέντρο της Αθήνας δημιουργείται ένα απρόσμενο δίκτυο ηρώων της νύχτας που αψηφούν τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε γωνία για να συνδράμουν στην επιβίωση  των τελευταίων επιζώντων…  Ο γυμνός άνδρας στάθηκε μπροστά στο παράθυρο του τρίτου. Ο ήλιος τον ζέστανε μέσα από τα φρεσκοπλυμένα τζάμια. Ο δρόμος κάτω, άδειος. Μέσα στη μέση, το ένα πίσω από το άλλο, αμάξια λεκιασμένα από την χωμάτινη βροχή της προηγούμενης εβδομάδας, με οροφές γεμάτες ξεραμένες κουτσουλιές από τα τελευταία περιστέρια πριν εξαφανιστούν κι αυτά. Άραγε πέταξαν μακριά; Ήξεραν που να πάνε για να μην κινδυνεύουν; Ή είχαν γίνει μια χαψιά απλά, ένα-ένα με το πέρασμα του χρόνου όπως τα αδέσποτα;  Σιγά μην είχαν γλυτώσει...  Ο Τέλης έσφιξε τις γροθιές του, παρατηρώντας τους αναποδογυρισμένους κάδους, τις ξεσκισμένες σακούλες σκουπιδιών, τις σπασμένες ζαρντινιέρες στην είσοδο του κτιρίου. Η πρόσοψη ήταν μαυρισμένη από τις φωτιές στους κάδους που ξέφυγαν ένα βράδυ και παραλίγο να καούν όλοι ζωντανοί εκεί μέσα. Ο πενηντάχρονος ασφαλιστής τους είχε προειδοποιήσει. Και τον βλάκα τον μηχανικό αυτοκινήτων από παραδίπλα και εκείνον τον κτηνίατρο που επέμενε να βάλουν φωτιές περιμετρικά. Αλλά δεν τον είχαν ακούσει εκείνο το βράδυ. Και τι κατάλαβαν; Τώρα τους κλαίγανε οι οικογένειες τους και τους δύο. Μία εστία απ’ έξω αρκούσε για εκφοβισμό. «Τέλη;» Ακούστηκε η φωνή της Μαριάννας από την πολυθρόνα.  «Τέλη, λαμβάνεις;» Ο ιδρωμένος άνδρας πέταξε την πετσέτα του στον ώμο και έψαξε για το γουόκι-τόκι κάτω από τον τακτοποιημένο σωρό με τα διπλωμένα ρούχα. Όλα ήταν σιδερωμένα στην εντέλεια. Κάποιες συνήθειες δεν κόβονταν.   


Μεγαλωμένη στον χιονισμένο Καναδά, η Έμιλυ μετακόμισε στην Ελλάδα το 1996 και αμέσως αγάπησε την γλυκιά αναρχία του συστήματος. Σήμερα, διαμένει στην εξοχή και ασχολείται επαγγελματικά με τις γλώσσες. Διαρκώς εξερευνά καινούργιους τρόπους να εκφραστεί και ξεκίνησε να γράφει στα τέλη του 2017, σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα του τρόμου με στοιχεία μαύρης κωμωδίας και κοινωνικές παρατηρήσεις. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει βραβευτεί και με δύο βραβεία Larry Niven στην κατηγορία του τρόμου. Λατρεύει τα κλισέ του είδους και διασκεδάζει με ταινίες και σειρές τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, παιχνίδια επικής φαντασίας και stand up comedy. Συχνά θα την πετύχετε σε κάποιο ροκ μπαρ να κάνει τις μουσικές επιλογές της βραδιάς ενώ διαφωνεί με πελάτες για το καλύτερο πλάνο απόδρασης σε περίπτωση επίθεσης από ζόμπι, εξωγήινους και ό, τι άλλο υπερφυσικό κίνδυνο έχει το μενού της βραδιάς.


Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!

Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα

Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!




   

   

   

    





Grecia Undead Grecia Undead Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 23, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.