Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Το όνομα του συγγραφέα κυρίου Ίαν Ράνκιν είναι ευρέως γνωστό καί πολύ αγαπητό στους λάτρεις της αστυνονιμής λογοτεχνίας όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο,αλλά καί στη χώρα μας. Οι απαντούχου φανατικοί/ες του είδους αναμένουν με μεγάλη αγωνία κάθε φορά την έκδοση του επόμενου έργου του. Εγώ,μετά από παρότρυνση δύο φίλων βιβλιόφιλων,διάβασα πέρυσι για πρώτη φορά ένα βιβλίο του καί έμεινα πολύ γοητευμένη από την πένα του. Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω καί να σας παρουσιάσω μέσω του blog μου το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

   ''«Εξαφανίστηκε…»

Όταν η κόρη του Τζον Ρέμπους Σαμάνθα τού τηλεφωνεί μες στα μεσάνυχτα εκείνος ξέρει ότι τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Ο σύζυγός της αγνοείται τις τελευταίες δύο μέρες. Ο Ρέμπους φοβάται το χειρότερο – και γνωρίζει πολύ καλά από τα τόσα χρόνια του στην αστυνομία ότι η κόρη του θα είναι η βασική ύποπτη. Δεν ήταν ο καλύτερος πατέρας –πάντα προτεραιότητα είχε η δουλειά του– τώρα όμως η κόρη του τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Αλλά πηγαίνει ως πατέρας ή ως ντετέκτιβ; Καθώς αναχωρεί την αυγή με προορισμό την ανεμοδαρμένη ακτή –και μια μικρή πόλη με μεγάλα μυστικά– αναρωτιέται εάν αυτή ίσως είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που δεν θέλει να ανακαλύψει την αλήθεια…'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας κύριος Ίαν Ράνκιν είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ ταλαντούχος καί ευφυής άνθρωπος ο οποίος χάρη στο προσωπικό,μοναδικό του ύφος γράφης καταφέρνει μέσω των ιστοριών του καί ''κατακτά'' το αναγνωστικό κοινό,να το ''αιχμαλωτίζει'' σαν άλλη αράχνη στον ιστό της καί να μην υπάρχει ασφαλή έξοδος διαφυγής. Όμως να μη γελιόμαστε. Όσοι/ες επιλέγουν να διαβάζουν τα βιβλία του,το κάνουν γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο. Δε μας προσφέρει έτσι εύκολα τον ένοχο καί ''παίζει'' έντεχνα με το μυαλό των αναγνωστών. Τους αφήνει να ''παρασύρονται'' μέσα σε δαιδαλώδεις λαβυρίνθους που προκύπτουν από τις συνεχόμενες ανατροπές,οδηγώντας τους εντέλει σε ένα φιλάνε μη αναμενόμενο.

    Αγαπώ να διαβάζω έργα συγγραφέων που συνεχώς εξελίσσονται καί δεν επαναπαύονται στις ''δάφνες'' τους. Ένας εξ αυτών είναι καί ο Ίαν Ράνκιν. Ο λόγος του,βιβλίο με το βιβλίο,μεστώνει σαν το παλιό καλό κρασί καί μας προσφέρει έργα ευκολοδιάβαστα καί καθηλωτικά που δύσκολα λησμονιούνται από το μυαλό καί την ψυχή μας. Καί όλως παραδόξως,αν καί δεν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του με κεντρικό ήρωα τον Τζον Ρέμπους καί τις δύο φορές που τα διάβασα,δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στο να κατανοήσω το νόημα του κειμένου. Είναι αντικειμενικά δύσκολο να συμβεί,όμως,ο συγγραφέας ξεπερνά αυτόν τον σκόπελο καί μας προσφέρει βιβλία που μπορούν -κατά την γνώμη μου- να διαβαστούν κι αυτόνομα.

    ''Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς'' ο τίτλος του βιβλίου κι αυτόματα έκανα τον συνειρμό πως πολλοί άνθρωποι έχουμε συνδέσει,κατά καιρούς,διάφορα τραγούδια με ευτυχισμένες,ή καί όχι,στιγμές καί καταστάσεις. Ακόμη καί τραγούδια που μας παρακινούν καί μας δίνουν δύναμη ώστε να ξεπεράσουμε μία επερχόμενη κρίση,ή,ένα εμπόδιο που θα βρεθεί στον δρόμο μας. Δεν σας το κρύβω πως αρχικά κάπως με παραξένεψε ο τίτλος σε συνδυασμό με την περίληψη που διάβασα στο οπισθόφυλλο,μα μόλις διάβασα το βιβλίο,αντιλήφθηκα για ποιον λόγο επιλέχθηκε τελικά.

   Διαβάζοντας το βιβλίο έκανα μία άτυπη σύγκριση ανάμεσα σε αυτό καί το προηγούμενο που είχα διαβάσει. Εστίασα κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας σκιαγραφεί τον βασικό του ήρωα τον Τζον Ρέμπους. Θα σας πώ κάτι καί μπορείτε να διαμορφώσετε,βέβαια,καί τη δική σας άποψη. Θεωρώ πως η πιο ταιριαστή προσέγγιση για τις διαφορές πάνω στον χαρακτήρα του ήρωα μπορεί να είναι η φράση ''Ο αστυνόμος Ρέμπους εναντίον του πατέρα Ρέμπους''. Δύο ρόλοι σε σύγκρουση. Ποιός από τους δύο θα ''επικρατήσει'' του άλλου; Το αίσθημα του καθήκοντος είναι πιο δυνατό από την πατρική αγάπη,ή,το αντίστροφο; Ένας άνθρωπος σε αντιπαράθεση με τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη λογική καί στο συναίσθημα. Στο αίσθημα της ευθύνης καί στις ενοχές που δεν υπήρξε ο πατέρας που θα ήθελε επειδή έβαζε σε προτεραιότητα την δουλειά του. Καί μπροστά του ένα δίλημμα ζωής... Ποιόν δρόμο τελικά θα επιλέξει;

   Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αρκετά εσωστρεφές όσον αφορά τον κύριο πρωταγωνιστή,τον Τζον Ρέμπους,που μας βάζει στη διαδικασία να αναρωτηθούμε για το πόσο σίγουροι/ες είμαστε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας καί δείχνουμε εμπιστοσύνη. Σε επτά μεγάλα μέρη είναι χωρισμένο το βιβλίο όσες καί οι μέρες που θα λάβουν χώρα όλα τα γεγονότα της υπόθεσης. Επτά ημέρες φαντάζουν ίσως λίγο διάστημα,αλλά είναι αρκετές -κάποιες φορές- ώστε να ανατρέψουν όλα όσα ξέρουμε... Πιστέψτε με! Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι/ες πιάσουν το βιβλίο στα χέρια τους να το διαβάσουν,δεν θα χρειαστούν τόσες μέρες για να ολοκληρώσουν την ανάγνωσή του... Αναζητήστε το!

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: IAN RANKIN (ΙΑΝ ΡΑΝΚΙΝ)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: A song for the dark times


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: METAIXMIO





   

   

  




Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 09, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.