Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μάριο Μητσόπουλο
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Μάριος Μητσόπουλος Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Ταξιδιώτες στην κόλαση''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;
Μ.Μ. Η ενασχόληση με την συγγραφή ξεκίνησε σε μικρή ηλικία. Νομίζω ήταν επακόλουθο της μαγείας που μου ασκούσαν ως μικρό παιδί τα κινούμενα σχέδια. Οι εναλλακτικοί κόσμοι και οι ιστορίες ηρωϊσμού ήταν μία πύλη προς κάτι εντελώς καινούργιο. Βέβαια,οι πρώτες ιστορίες περιορίζονταν το πολύ στη μία σελίδα και έμεναν ημιτελείς γιατί δεν είχα την υπομονή ή την εμπειρία να τις προχωρήσω. Πάρα πολλά χρόνια μετά η επιθυμία να ασχοληθώ ξανά μου βγήκε φυσικά και έκτοτε δεν σταμάτησα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Ταξιδιώτες στην κόλαση’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας λίγα λόγια γι’αυτό;
Μ.Μ. Σας ευχαριστώ. Το νέο μου βιβλίο έχει λίγο καιρό που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία. Επικεντρώνεται στη ζωή δύο νέων και μέσα από τις προσπάθειές τους για επιβίωση,παρουσιάζει έναν μελλοντικό κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν είναι τόσο παντοδύναμοι όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Αντλεί έμπνευση από post apocalyptic έργα και προσπαθεί να προσαρμόσει εικόνες που είχα στο μυαλό μου σε μία εναλλακτική ελληνική πραγματικότητα. Οι συνθήκες βέβαια είναι τέτοιες που δεν την κάνουν να ξεχωρίζει από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Λίγο πολύ όλοι κάπως έτσι θα αντιδρούσαν σε έναν κόσμο που επικρατεί η αναρχία και ο αγώνας για επιβίωση είναι καθημερινότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου ‘’Ταξιδιώτες στην κόλαση’’;
Μ.Μ. Ο τίτλος ήρθε στο μυαλό μου αρκετά αυθόρμητα. Ταξιδιώτες γιατί οι πρωταγωνιστές κάθε μέρα παίρνουν ρίσκα και αποφάσεις που δεν ξέρουν πού θα οδηγήσουν. Από ένα απλό σκάλισμα σε ένα διαλυμένο σούπερ μάρκετ μέχρι την αναζήτηση ενός υψηλότερου σκοπού,θέτουν εαυτόν έρμαιο ενός κόσμου που δεν παρέχει καμία ασφάλεια και μπορεί να θέσει αμέτρητα εμπόδια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Ζούνε μία κόλαση ουσιαστικά. Και αν για εκείνους η κατάστασή τους είναι φυσιολογική,για εμάς δεν είναι. Όλα φαντάζουν απάνθρωπα,ποτισμένα από το κακό,την αδικία και την απαξίωση της ζωής.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί συνέβαλε ώστε να γράψετε το παρόν βιβλίο;
Μ.Μ. Ο οίκος των Συμπαντικών Διαδρομών έδωσε μία καλή πάσα με την ανακοίνωση ενός διαγωνισμού,το θέμα του οποίου συνέπεσε εννοιολογικά και χρονολογικά με την πρώτη καραντίνα του κορωνοϊού. Από μεριάς μου αυτή ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να υποβάλω την προσπάθειά μου και να δουλέψω πάνω σε φόρμες όπως το εναλλακτικό μέλλον μίας γονατισμένης ανθρωπότητας από έναν ιό.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο θρίλερ κι όχι π.χ. ένα αστυνομικό; Τί σας ελκύει στο συγκεκριμένο είδος;
Μ.Μ. Το συγκεκριμένο είδος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι μπορεί να μας κάνει να αντιληφθούμε ότι το κακό δεν είναι κάτι εξωγήινο που έρχεται από άλλους κόσμους για να φθείρει τους ανθρώπους. Πολλές φορές εκείνοι κρύβουν έναν δαίμονα μέσα τους και χωρίς κανέναν δισταγμό μπορούν να βλάψουν,να στεναχωρήσουν,να βασανίσουν και να επιβληθούν. Ακόμη και επιδερμικά να παρουσιαστούν όλα τα παραπάνω,στο πρόσωπο ενός κακού πρωταγωνιστή,μπορούν να προσδώσουν μία αγριότητα στην πλοκή και να δημιουργήσουν ένα άγχος για την εξέλιξή της.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί πιστεύετε ότι θα ‘’κρατήσει’’ το αναγνωστικό κοινό από την επαφή του με το βιβλίο σας;
Μ.Μ. Νομίζω ότι αυτό που προσφέρω είναι άπλετη δράση. Δεν το συνειδητοποίησα κατά τη διάρκεια της γραφής,αλλά οι ήρωες παίρνουν μία βαθιά ανάσα και δεν σταματούν παρά μόνο στο τέλος. Θέλησα επίσης να ασχοληθώ με θέματα όπως η θρησκεία και σε κάποιους αυτό μπορεί να έχει μία απήχηση. Στην παρούσα φάση δεν ήθελα να ασκήσω κριτική ή να παρουσιάσω κάποια άποψη,αλλά να δείξω πως ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πάντα στην προσπάθειά τους να κάνουν την τρέλα τους να φαντάζει λογική.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί ενώ ως άνθρωποι έχουμε τόσους φόβους,επιλέγουμε να διαβάζουμε βιβλία θρίλερ;
Μ.Μ. Ίσως ακριβώς για αυτό το λόγο. Μπορεί μέσα από τη διαδικασία της ανάγνωσης να νιώθουμε ότι τους γνωρίζουμε καλύτερα και σε ένα είδος μύησης να προσπαθούμε να τους ξορκίσουμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Εσείς ως αναγνώστης,βιβλία ποιών κατηγοριών επιλέγετε να σας κρατήσουν συντροφιά;
Μ.Μ. Το πεδίο του φανταστικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι το αγαπημένο μου,αλλά προσπαθώ να αφιερώνω χρόνο και σε άλλα είδη. Τα ιστορικά μυθιστορήματα επίσης είναι μία πολύ καλή συντροφιά,αλλά και έργα της κλασικής λογοτεχνίας που διδάσκουν πολλά για το μεγαλείο της συγγραφής.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποιός είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Μ.Μ. Θα μπορούσα να πω κάμποσους,αλλά θα κλέψω λίγο μόνο και θα αναφέρω δύο. Πάντα με συνέπαιρναν οι περιπέτειες του αλμπίνου πρίγκηπα Έλρικ του Μάικλ Μούρκοκ. Νομίζω είναι η τέλεια απόδειξη ότι το είδος του sword and sorcery δεν είναι απλώς σφαγές. Δημιούργησε έναν ήρωα μελαγχολικό με ποικίλα συναισθήματα,καταραμένο να παλεύει συνεχώς. Και βέβαια,ο Ρόμπερτ Χάουαρντ. Όταν ήμουν μικρός και διάβαζα τα ασπρόμαυρα κόμικ του Κόναν,που ετεροχρονισμένα έπεφταν στα χέρια μου από τυχερές σακούλες (μεγάλες εποχές),διασκέδαζα με τις μάχες και τα εξωτικά τέρατα. Μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα πως ο Κόναν δεν είναι ένας άμυαλος βάρβαρος. Αυτό το άγριο και ξένο προς εμάς αίσθημα δικαίου που έχει,η σκληρή αγάπη για τη ζωή και η ευφυία ενός θηρίου της ζούγκλας τον έκαναν έναν τόσο επιτυχημένο ήρωα,μεγαλύτερο ίσως και από τον δημιουργό του. Και αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του Χάουαρντ.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιά η συμβουλή σας προς τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;
Μ.Μ. Δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος να δίνω συμβουλές. Θα έλεγα απλώς να δοκιμάζουν όποια τρελή ιδέα και αν έχουν στο μυαλό τους και να μην φοβούνται. Να ακούν την κριτική όταν είναι καλοπροαίρετη και ας πονάει και να μη δίνουν μια για το τι θεωρεί ο κόσμος παιδιάστικο ή άμυαλο και χαζό,δίχως λογοτεχνική αξία. Σε αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσω πολύ για την φιλοξενία και να ευχηθώ τα καλύτερα σε εσάς και το blog σας.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/02/blog-post_44.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: