ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΗ ΜΗΛΙΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η λαϊκή ρήση λέει πως το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά καί όσον αφορά τους νόμους της φυσικής έτσι καί γίνεται αλλά όσον αφορά τους ανθρώπους θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη άποψη. Το γεγονός πως οι πρόγονοί μας υπέπεσαν στην διάπραξη κάποιων σφαλμάτων,αυτό δε συνεπάγεται πως κι εμείς θα κάνουμε το ίδιο. Δεν θεωρώ πως η κληρονομικότητα περιλαμβάνει καί το να υποπέσουμε στα ίδια λάθη με εκείνους. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Οι χαρακτήρες μας διαφέρουν ακόμη κι αν πρόκειται για τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Καί πέραν όλου αυτού,δεν έχουμε τις ίδιες εμπειρίες ζωής. Αλίμονο αν φέρουμε στις πλάτες μας το βάρος της σκέψης πως είμαστε καταδικασμένοι/ες εκ γενετής να πράξουμε το ίδιο. Έχουμε πάντα το δικαίωμα καί την ελευθερία στην επιλογή. Μην επιτρέπετε σε κανέναν καί καμία να προσπαθεί να σας πείσει για το αντίθετο.

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα της συγγραφέως Μαρίας Τζιρίτα με τίτλο ''Κάτω απ'τη μηλιά'' καί σήμερα έχω την χαρά να σας το παρουσιάζω μέσα από το blog μου. Άν καί δεν έχω διαβάσει όλα τα έργα της συγγραφέως -αυτό είναι το τρίτο που διαβάζω- μπορώ να σας πώ με πάσα ειλικρίνεια ότι έγινε το πιο αγαπημένο μου δικό της βιβλίο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία τριών γυναικών μίας οικογένειας που με άγγιξε πολύ καί με έκανε να τις αισθανθώ δικούς μου ανθρώπους. 

   Τρείς γυναίκες διαφορετικών ηλικιών μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες με τα όποια πάθη,λάθη,συναισθήματα,''θέλω'',βιώματα,μύχιες σκέψεις κι εκρηκτικούς -κατά κόρον- χαρακτήρες θα έρθουν να αποδείξουν πως η λαϊκή ρήση που σας προανέφερα στον πρόλογό μου δεν επαληθεύεται πάντα. Ναι,στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε το πεπρωμένο μας καί να χαράξουμε τη δική μας πορεία στην ζωή. Έρχονται να μας διδάξουν πως οι όποιες λάθος επιλογές τους κατά το παρελθόν δεν είναι παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά αλλά παθήματα που γίνονται μαθήματα καί πράξεις προς αποφυγή... Ναι,μέσα ακόμη κι από τα λάθη των άλλων διδασκόμαστε καί προλαμβάνουμε δικές μας μη ορθές συμπεριφορές. Δείτε το σαν μία προφύλαξη του μέλλοντος καί μείωση κατά πολύ της εμφάνισης του πόνου καί της αδικίας στη ζωή μας.

    ''Την ημέρα που η Πάολα κάλεσε στο σπίτι της την ανιψιά της τη Νάγια, για να της ανοίξει την καρδιά της, άνοιξε μαζί και το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρη την οικογένειά τους. Όσα της αποκάλυψε, καθώς ξετύλιγε την ιστορία της ζωής της, παρέσυραν σαν άγριο κύμα την ανυποψίαστη κοπέλα κι άλλαξαν τη δική της ζωή για πάντα. Μυστικά καλά κρυμμένα για πολλά χρόνια ήρθαν στο φως, φέρνοντας όμως σκοτάδι στην ψυχή της Νάγιας. Πλέον θα είναι στο χέρι της να αποδείξει ότι το μήλο δεν πέφτει πάντοτε κάτω απ’ τη μηλιά. Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο; Πώς θα καταφέρει το νεαρό κορίτσι να γλιτώσει από το παρελθόν και από την κατάρα που κατατρύχει την οικογένειά της;'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Η υπόθεση του βιβλίου είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία καί για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πως η ζωή γράφει τα καλύτερα καί πιο ανατρεπτικά σενάρια. Τότε είναι που έρχεται η μυθοπλασία καί καλύπτει τα όποια ''κενά'',δίνει το φινάλε που δεν μπήκε ποτέ,ή τουλάχιστον αυτό που θα άρμοζε. Ίσως να φέρνει καί την απόλυτη δικαίωση,κάθαρση,ή καί τιμωρία των ενόχων. Σαν να αποκαθιστά κατά κάποιον τρόπο τις όποιες αδικίες καί λάθη που δεν τιμωρήθηκαν,ή,δεν βρέθηκαν ποτέ οι όποιοι ένοχοι. Είναι σαν να κλείνουν οι όποιοι κύκλοι είχαν ανοίξει παλαιότερα...

   Η συγγραφέας με λόγο οικείο καί προσιτό μπαίνει η ίδια στην θέση καθεμίας από τις ηρωϊδες της καί μιλάει εξ αυτών. Χρησιμοποιεί άφθονο λεξιλόγιο,περιγραφικές εικόνες,αληθοφανείς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες που σκοπό έχουν όχι μόνο να δώσουν έναν τόνο ζωντάνιας σε όλο το κείμενο αλλά να έρθουμε κοντά τους. Να τις κατανοήσουμε,να τις συμπονέσουμε,να τις δικαιολογήσουμε ή καί όχι,να κανούμε μία βαθειά ενδοσκόπηση στην ψυχή τους καί να ταυτιστούμε ως ένα βαθμό μαζί τους. Βλέπετε,από όλους τους ήρωες καί τις ηρωϊδες ενός βιβλίου μπορούμε να λάβουμε χρήσιμες συμβουλές,ή,καί να παραδειγματιστούμε καί να μην υποπέσουμε στα ίδια λάθη. Η εξιστόρηση των γεγονότων είναι ομαλή καί συνεχόμενη. Ακόμη καί η παράλληλη αφήγηση σε παρόν καί σε παρελθόν βοηθά να λυθούν τυχόν απορίες καί να γεμίσει σταδιακά το παζλ καί να έχουμε μπροστά μας ολοκληρωμένη την εικόνα.

   Στο προσκήνιο οι σχέσεις ανάμεσα σε γονείς καί τα παιδιά τους,η μητρική αγάπη καί μέχρι που εκείνη μπορεί να φτάσει,ο έρωτας καί η ανυπομονησία για την επίτευξη των ονείρων. Τί γίνεται όταν όλα αυτά έρχονται σε σύγκρουση; Αντιμέτωπη πια η λογική με το συναίσθημα. Ποιό από τα δύο θα επικρατήσει; Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες σαν ένα ορμητικό τσουνάμι,ή,θα έρθουν να ξεπλύνουν τις όποιες αμαρτίες καί να πάρουν όλα ένα σωστό δρόμο από εδώ καί πέρα; Δεν θα σας πώ κάτι παραπάνω πέρα από αυτό γιατί αξίζει να το διαβάσετε το βιβλίο. Θα λάβετε χρήσιμα μαθήματα για τη ζωή σας. Ίσως να αναθεωρήσετε καί για κάποια. Εμένα το μόνο σίγουρο είναι πως θα μείνει καιρό νωπό στην μνήμη μου.

                                                           Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ




ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΗ ΜΗΛΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΗ ΜΗΛΙΑ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.