Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χρήστο Φλουρή

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Χρήστος Φλουρής. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Το ποτάμι''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                 Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Το ποτάμι’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την υπόθεσή του;


Χ.Φ. «Το ποτάμι» είναι ένα αρκετά σύνθετο μυθιστόρημα ή μάλλον δεν είναι μόνο ένα. Ο βασικός ήρωας,ο Πέτρος,είναι ένας συγγραφέας που ζει στα Χανιά και που μετά από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας και απραξίας αποφασίζει να ξεκινήσει το καινούριο του μυθιστόρημα. Μόνο που αυτή τη φορά δεν καταφέρνει να αποφύγει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση,κάτι που σταδιακά θα τον οδηγήσει σε μια ανασκόπηση της ζωής του,σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προσπαθώντας ωστόσο να αποφύγει την παραδοχή του γεγονότος που στιγμάτισε ολόκληρη τη ζωή του. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος ‘’Το ποτάμι’’;


Χ.Φ. Το ποτάμι,ένα ανώνυμο ποτάμι,είναι στην ουσία ο βασικός πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος. Γύρω από αυτό διαδραματίζονται όλα τα γεγονότα. Αποτελεί το σημείο αναφοράς στις μνήμες και στις ενοχές του ήρωα,κρατά τη λύση της υπόθεσης και τον συνοδεύει σε όλες τις φάσεις της ζωής του,άλλοτε ως απτή πραγματικότητα κι άλλοτε ως βασανιστικό,επαναλαμβανόμενο όνειρο... 


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά ήταν η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;


Χ.Φ. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης ή τουλάχιστον δεν είναι δυνατόν να την προσδιορίσω. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία μέσα στην υπόθεση του βιβλίου σας;


Χ.Φ. Σε κάθε γραπτό υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία,αλλού εμφανέστερα,αλλού καλά κρυμμένα. Θα έλεγα ότι ο τόπος που διαδραματίζονται τα γεγονότα,η εποχή,και αρκετά στοιχεία από τον χαρακτήρα του κεντρικού προσώπου,αγγίζουν προσωπικά μου βιώματα. Ωστόσο στο σύνολό της η ιστορία είναι καθαρά μυθοπλαστική. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί κατά την γνώμη σας οι ανθρώπινες σχέσεις,ακόμη κι ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, είναι τόσο δύσκολες;


Χ.Φ. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες γιατί κάθε άνθρωπος είναι εντελώς διαφορετικός από τον άλλο και αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που γεννήθηκαν από τους ίδιους γονείς και μεγάλωσαν υπό τις ίδιες συνθήκες. Φυσικά καθοριστικός είναι ο ρόλος των γονιών που με τη στάση τους μπορεί να συμβάλλουν στην άμβλυνση ή στην όξυνση των ποικίλλων αντιπαραθέσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια μιας οικογένειας. Η ζήλεια,ο ανταγωνισμός,η αντιπαλότητα υπάρχουν ως ένστικτα μέσα σε κάθε άνθρωπο. Η ενεργοποίηση ωστόσο ή η καθυπόταξή τους έχει να κάνει και με το περιβάλλον που άλλοτε ενθαρρύνει κι άλλοτε αποθαρρύνει τέτοιου είδους συμπεριφορές. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα θέλατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το βιβλίο σας;


Χ.Φ. Βασικά πιστεύω ότι μέσα σε κάθε βιβλίο υπάρχουν πολλά μηνύματα. Κάθε αναγνώστης μπορεί να σταθεί και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε άλλο,διαφορετικό σημείο της αφήγησης,να ερμηνεύσει διαφορετικά τα γεγονότα,να ταυτιστεί λιγότερο ή περισσότερο με κάποιο πρόσωπο της ιστορίας. Επομένως δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κανέναν δίνοντας εγώ το βασικό,κατά τη γνώμη μου,μήνυμα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;


Χ.Φ. Γύρω στον ένα χρόνο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Το φινάλε το ορίσατε εσείς,ή,οι ήρωές σας;


Χ.Φ. Το φινάλε το καθορίζουν πάντα οι ήρωες. Τουλάχιστον σε ό,τι έχω γράψει έως τώρα. Μπορεί να υπάρχει μια αρχική ιδέα,ωστόσο σπάνια την ακολουθώ καθώς έχω την αίσθηση ότι οι ήρωες των βιβλίων από μια στιγμή και μετά αυτονομούνται και παίρνουν αυτοί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δρουν κατά τη δική τους βούληση και ο συγγραφέας απλώς καταγράφει. Το ίδιο αισθάνθηκα και με το συγκεκριμένο έργο,ίσως μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλα προηγούμενα βιβλία μου.  

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ως αναγνώστης,τί βιβλία επιλέγετε να διαβάσετε;


Χ.Φ. Μου αρέσει να διαβάζω και δεν θέτω περιορισμούς ως προς το είδος. Θα έλεγα ότι με τραβούν περισσότερο «γήινες» ιστορίες και λιγότερο αφηγήσεις του φανταστικού. Έχω επίσης μια προτίμηση στην ελληνική,νέα και παλαιότερη,λογοτεχνία καθώς αισθάνομαι ότι είμαι πιο κοντά με τους ήρωες. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί είναι η συγγραφή για εσάς; Μπορείτε να σκεφτείτε πως θα ήταν η ζωή σας αν δεν είχατε ασχοληθεί με εκείνη;


Χ.Φ. Η αλήθεια είναι ότι επειδή γράφω από μικρός,από τα γυμνασιακά μου χρόνια,μου είναι δύσκολο να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη συγγραφή. Για μένα τουλάχιστον,είναι μια μορφή έκφρασης και επικοινωνίας αλλά κι ένας τρόπος να σκάβω όλο και πιο βαθιά μέσα μου. Είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας που με βοηθά να ανακαλύπτω διαρκώς διαφορετικές πτυχές του εαυτού μου. 


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://dominicamat.blogspot.com/2021/03/blog-post_42.html







Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χρήστο Φλουρή Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χρήστο Φλουρή Reviewed by Dominica on Μαρτίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.