Δανδής κ’ Ονειροπόλος

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


                                                                   ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


Τίτλος: Δανδής κ’ Ονειροπόλος


   Έντεκα συγγραφείς -μέλη της υπερρεαλιστικής ομάδας Θεσσαλονίκης- ενώνουν τις πένες τους κάτω από ένα κοινό έργο που αφιερώνεται στην μνήμη τεσσάρων σπουδαίων λογοτεχνών της χώρας μας,τους Ηλία Βενέζη,Άγγελο Τερζάκη,Μ. Καραγάτση καί Στρατή Μυριβήλη. Ως αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης το κοινωνικό βιβλίο με τίτλο ''Δανδής κ’ Ονειροπόλος'' που περιέχει ψήγματα ιστορικού μυθιστορήματος -αν καί σύμφωνα με την άποψη ενός εκ των δημιουργών του,δεν χαρακτηρίζεται ως αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα- που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Ένα βιβλίο άρτιο από άποψη γραφής καί δομής που διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον καί προσήλωση από την αρχή έως καί το τέλος. Ένα βιβλίο που αποτελεί τροφή για σκέψη καί έξαψη της κριτικής ικανότητας. Ένα βιβλίο που μου κράτησε πολύ καλή συντροφιά.

   Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε επτά κεφάλαια καθένα εκ των οποίων -εξαιρείται το τελευταίο- το συνυπογράφουν δύο διαφορετικοί συγγραφείς κάθε φορά. Ένα βιβλίο μεστό που δεν κάνει πουθενά ''κοιλιά'' καί δεν ενέχει τάσεις εντυπωσιασμού από μεριάς των δημιουργών του. Άν καί το πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται η υπόθεσή του είναι κάπως μακρινή από εμάς,οι συγγραφείς προσαρμόζοντας το προσωπικό τους ύφος γραφής καί γλώσσας κοντά στην εποχή που θα διαδραματιστούν τα γεγονότα,το καθιστούν πιο οικείο για εμάς καί μπορούμε ως αναγνώστες/στριες να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας ως αφανείς ήρωες/ηρωϊδες του κειμένου.

   Ο συγγραφέας στον πρόλογό του για το βιβλίο θα πεί: ''…Το έργο αφορά στη ζωή, την εξέλιξη και το τέλος του Ίωνα Καλούδη ατόμου με ιδιαίτερα αναπτυγμένη φαντασία και ανάγκη για καταξίωση σε έναν κόσμο μηδενικής ανοχής σε οτιδήποτε δεν προέρχεται απ’ τα σπλάχνα του. Οι απόκληροι της κοινωνικής πραγματικότητας συνωθούνται στην περιφέρεια αυτής αναμασώντας τα δεδομένα που εντέχνως η αλήθεια των πραγμάτων ωθεί σε απόκρυψη. Όσοι επιλέγουν να σκαρφαλώσουν στην οροφή του κόσμου για να αναζητήσουν μία ευκαιρία ανάδειξης είτε καταλήγουν σε κωμωδία είτε σε τραγωδία της ύπαρξής τους. Ο Ίων Καλούδης δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα στις σπασμωδικές ενέργειες των νέων με όνειρα και φιλοδοξίες…''. Είναι μάλιστα εκείνος που θα ''ανοίξει'' καί θα ολοκληρώσει τον κύκλο της αφήγησης του βιβλίου.

   Βρήκα εξαιρετική την προσέγγιση των συγγραφέων απέναντι σε κάποια γεγονότα εκείνης της περιόδου καί το πως οι πρωταγωνιστές/στριες του βιβλίου επηρεάστηκαν από αυτά καί χάραξαν την δική τους πορεία στη ζωή. Ο τρόπος που έπελεξαν να τα τοποθετήσουν μέσα στην ιστορία έρχεται να σταθεί παράλληλα με τον ψυχισμό των προσώπων που θα συναντήσουμε μέσα σε αυτήν. Οι συγγραφείς έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους,αφού ο καθένας καί η καθεμία ξεχωριστά θα μπορούσε κάλλιστα να ''αντιπροσωπεύει'' κάτι. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι κι όλες που θα παρελάσουν μπροστά από τα μάτια μας θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο να ολοκληρωθεί η εικόνα.

   Είπα εικόνα καί θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στις ασπρόμαυρες εικόνες που κοσμούν τις σελίδες του βιβλίου κι απεικονίζουν την Αθήνα της δεκαετίας του '50. Μία δεκαετία δύσκολη με τα όποια προβλήματα καί κατάλοιπα είχαν αφήσει πίσω τους ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος,η γερμανική κατοχή καί ο εμφύλιος. Σκεφτείτε,λοιπόν,πόσο κωμικοτραγικές καταστάσεις έζησαν οι άνθρωποι τότε. Κάποιοι παρασύρθηκαν από την αφέλεια καί την έλλειψη παιδείας,άλλοι ακροβατούσαν στους αιθέρες καί προσγειώθηκαν ανώμαλα στην πραγματικότητα κι άλλοι που παρέμειναν να αποδέχονται στωϊκά τη μοίρα τους καί να ευελπιστούν σε ένα καλύτερο αύριο. 

  Γιατί αν το καλοσκεφτούμε,χάρη στις προσωπικές ιστορίες των ηρώων μπορούμε να δούμε μία αλληγορική παρουσίαση της τότε εποχής. Το πως η χώρα προσπαθούσε να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς καί να βρεί τις όποιες ισορροπίες. Ποιά τα νέα πρότυπα; Πώς θα αποτιναχθούν από πάνω της πάθη,λάθη κι ενοχές του παρελθόντος; Tί θα επικρατήσει εντέλει; Οι αυταπάτες καί οι ψευδαισθήσεις,ή,ο ωμός,κυνικός ρεαλισμός; Ο κεντρικός ήρωας,Ίων Καλούδης,θα επιφορτιστεί στις πλάτες του αυτό το βάρος καί στο πρόσωπό του θα δούμε όλη εκείνη την εποχή. Ποιό το αποτέλεσμα; Φυσικά καί δεν θα σας το πώ αλλά θα σας προτρέψω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε το βιβλίο για να το μάθετε.

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αντώνης Χαριστός,Ρόζα Παυλιώτη,Θοδωρής Γούτας,Έλενα Στεφανίδου,Αργύρης Φυτάκης,Μαρία Μπουρμά,Αλεξία Καλογεροπούλου,Αφροδίτη Μιχαηλίδου,Νατάσα Χασάκιοϊλη,Ελένη Βασιλάκη,Σίσσυ Μπαζιάνα


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ





   

   

   

   












Δανδής κ’ Ονειροπόλος Δανδής κ’ Ονειροπόλος Reviewed by Dominica on Μαρτίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.