Αναστρέψιμα υλικά

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Ποιά η γνώμη σας για τις επανεκδόσεις βιβλίων; Επιλέγετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που επανεκδίδεται με τις όποιες διορθώσεις/αλλαγές,είτε το έχετε διαβάσει ξανά στο παρελθόν,είτε θα είναι η πρώτη φορά που θα έρθετε σε επαφή μαζί του; Δεν θεωρώ πως τα βιβλία πρέπει να διαχωρίζονται σε παλιά καί νέα. Από όλα έχουμε να λάβουμε κάτι. Η διαχρονικότητα των νοημάτων τους καθώς καί το πρωτοποριακό -ίσως καί ριζοσπαστικό- στυλ που τα διακρίνει σε σχέση με την εποχή την οποία γράφτηκαν τα καθιστά ελκυστικά κι αρεστά από το αναγνωστικό κοινό. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε τα βιβλία και να τα απορρίπτουμε με τόση ευκολία επειδή έχει περάσει καιρός από την πρώτη τους έκδοση. Εκεί,λοιπόν,έρχονται οι επανεκδόσεις που τους προσφέρουν έναν αέρα ανανέωσης καί φρεσκάδας καί τα κάνουν πάλι επιθυμητά κι ευανάγνωστα. 

   Επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο φαντασίας του συγγραφέα Βασίλη Κυριλλίδη με τίτλο ''Αναστρέψιμα υλικά'' το οποίο προσφέρει μία άλλη αίσθηση όσον αφορά εκείνα τα βιβλία,οι ιστορίες των οποίων κινούνται μέσα στο πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας. Εγώ δεν έχω μεγάλη αναγνωστική εμπειρία σχετικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων καί χαίρομαι ιδιαίτερως όταν πιάνω στα χέρια μου ανάλογα μυθιστορήματα. Ειδικά,όταν πρόκειται για επανεκδόσεις βιβλίων που δεν είχα την ευκαιρία κατά το παρελθόν να τα διαβάσω καί τυγχάνει να έρθει η στιγμή τώρα,νιώθω ευφορία. Δεν σας το κρύβω,βέβαια,πως το παρόν βιβλίο με ''παίδεψε'' ευχάριστα καί δεν πέρασε αδιάφορο από την σκέψη μου.

    ''Αθήνα 2044. Ένα τροχαίο ατύχημα φέρνει έναν νέο άνθρωπο στα σύνορα του άλλου κόσμου, και τον κρατά εκεί για πέντε μήνες. Μια άγνωστη δύναμη τον επαναφέρει στη ζωή. Όμως η ζωή δεν θα είναι πια ίδια, ούτε γι’ αυτόν, ούτε για την αδερφή του, μια συντηρήτρια έργων τέχνης με ισχυρή διαίσθηση, ούτε για τη δυναμική φίλη του με το μαθηματικό μυαλό. Οι δυο κοπέλες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να βοηθήσουν τον άνθρωπο που αγαπούν. Θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που τους συμβαίνει και θα έρθουν αντιμέτωπες με μια άγνωστη πραγματικότητα. Ένα συναρπαστικό, αλλά επικίνδυνο ταξίδι κατάδυσης στον εαυτό τους ξεκινά. Σχέσεις, αγάπες, συναισθήματα, μπλέκονται με τις θεωρίες ενός αποκηρυγμένου επιστήμονα, με τις φιλοδοξίες μιας διευθύντριας ενός κέντρου ερευνών και με τα μηνύματα ενός μοναχικού ταξιδιώτη της αβύσσου, σε μια δίνη όπου, σε κάποια της στροφή, ίσως να βρίσκεται ο μοναδικός τρόπος να κρατήσεις για πάντα κοντά σου αυτούς που αγαπάς.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Ο συγγραφέας ''ξεφεύγει'' κατά κάποιον τρόπο από τις όποιες νόρμες,κλισέ καί αναμενόμενα θέματα που συναντά κάποιος/α σε ανάλογα βιβλία του είδους καί μας προσφέρει μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας που εστιάζει στον άνθρωπο καί τον ψυχισμό του. Όσα χρόνια κι αν περάσουν,πάντα οι άνθρωποι θα προσπαθούν να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο εξέλιξης κατανοώντας καί ''σπάζοντας'' τον πρωταρχικό κωδικό της δημιουργίας Το θέμα,όμως,είναι αν καί κατά πόσο είμαστε έτοιμοι/ες ώστε να το δεχθούμε όλο αυτό. Γιατί είναι πιο εύκολο να δηλώνουμε την πρόθεσή μας για κάτι τέτοιο καί πιο δύσκολο εντέλει να το δούμε κατάματα όπως ακριβώς είναι... Θέλει δύναμη,αποφασιστηκότητα καί ''ανοικτό'' μυαλό καί να μην φοράμε παρωπίδες,ούτε να είμαστε κοντόφθαλμοι.

    Βρήκα,επίσης,αρκετά αρεστό το ύφος γραφής του συγγραφέα. Με συνεχόμενη ροή,αυξανόμενη ένταση σελίδα με τη σελίδα,γεμάτο λεξιλόγιο,περιγραφικές εικόνες,τους απαραίτητους διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες καί άμεση εναλλαγή των σκηνών,το κείμενο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεστό,ευνόητο καί καλογραμμένο. Δεν αφήνει ο συγγραφέας αναπάντητα ερωτήματα,αφού μέχρι το τέλος της αφήγησης μας έχει προσφέρει όλα τα κομμάτια που ολοκληρώνουν την εικόνα του παζλ. Εστιάζει στην ψυχογράφηση των ηρώων του καί τους ''ντύνει'' με μία αληφοθάνεια καθιστώντας τους πιο προσιτούς καί οικείους σε εμάς. Το μόνο που ίσως να άλλαζα,θα ήταν η πιο γρήγορη ένταξή μας στο κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας. Από την μέση του βιβλίου κι έπειτα -τουλάχιστον για μένα-αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον καί κεντρίζει ακόμη παραπάνω την προσοχή μας. 

   Το μυθιστόρημα ''Αναστρέψιμα υλικά'' είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας πολυδιάστατο που δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις του είδους αλλά προς άπαντες τους αναγνώστες κι άπασες τις αναγνώστριες. Προσφέρει τροφή για σκέψη κι ανάπτυξη της κριτικής μας ικανότητας. Ναι,είναι μία αρκετά αξιόλογη προσπάθεια που με έκανε να δώ με ποιο θετική ματιά τη συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων. Εάν σας κίνησε το ενδιαφέρον,γιατί να μην το διαβάσετε κι εσείς;

                                                                Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΛΛΙΔΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ





    

    

   

Αναστρέψιμα υλικά Αναστρέψιμα υλικά Reviewed by Dominica on Μαρτίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.