ΗΡΩΪΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – Αγωνίστριες του 1821

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


Τίτλος: ΗΡΩΪΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – Αγωνίστριες του 1821


    Η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης καί απελευθέρωσής από τον τουρκικό ζυγό είναι ένα ιστορικό γεγονός που θα μπορέσει να καταστεί ορόσημο για τον τρίτο αιώνα ελευθερίας της χώρα μας. Όλοι κι όλες οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας καί να είμαστε ευγνώμονες απέναντί σε όλους κι όλες,τους γνωστούς καί τις γνωστές,αλλά καί τους άγνωστους καί τις άγνωστες,ήρωες καί ηρωϊδες που πολέμησαν καί θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι/ες. Δυστυχώς,η ιστορία -πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν κάνει ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή της γυναικείας παρουσίας στον αγώνα. Γνωρίζουμε ελάχιστες γυναίκες -ενώ όπως αποδεικνύεται ήταν περισσότερες- που ρίχθηκαν στην φωτιά της μάχης χωρίς να νιώσουν φόβο. Οι συγγραφείς Αθανασία Ελευθερούλη καί Έλενα Νταβλαμάνου συνυπογράφουν το ιστορικό βιβλίο που φέρει τον τίτλο ''ΗΡΩΪΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – Αγωνίστριες του 1821" το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γράφημα κι απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού κι εφήβους. 

   ''Απλές, ανώνυμες Ελληνίδες που έζησαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας αυτοσυστήνονται. Με τη δράση τους και τις ηρωικές τους πράξεις στον αγώνα της ελευθερίας, φανερώνουν έναν κόσμο αξιών και παρά τις δύσκολες συγκυρίες, καταφέρνουν να αναλάβουν υπερήφανα τις ευθύνες τους και να αναδειχθούν ηρωίδες σε όλα τα επίπεδα. Με το απαράμιλλο θάρρος τους, την αξιοθαύμαστη γενναιότητα, τις περιπέτειες και τις θυσίες τους, αποτελούν αξεπέραστα σύμβολα δυναμισμού και πατριωτισμού, που συνεχίζουν να εμπνέουν σε εθνικά κρίσιμες περιόδους. Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρωίδων μας. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστούν όλες αυτές τις γυναίκες που έχυσαν το αίμα τους και έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχει ακόμα και σήμερα ελεύθερο το Έθνος μας." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Οι συγγραφείς με απλό,κατανοητό τρόπο και δείχνοντας τον πρέποντα σεβασμό τόσο προς τα πρόσωπα των αναγνωστών,όσο καί προς τα ιστορικά πρόσωπα αποτυπώνουν πάνω στο χαρτί τις 21 αυτοτελείς ιστορίες αυτών των γυναικών που με την δράση τους καί την ανδιοτελή προσφορά τους στον αγώνα έβαλαν το λιθαράκι τους για την επίτευξη του στόχου που δεν ήταν άλλος από την ελευθερία. Έχοντας μελετήσει καί βασιστεί σε πλούσια βιβλιογραφία,οι δύο συγγραφείς μέσα σε περιεκτικές ιστορίες,άρτια δομημένες με αρχή,μέση καί τέλος,θα βάλουν τις ίδιες τις πρωταγωνίστριες να μιλήσουν σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση για τη ζωή τους,τις στιγμές που τις σημάδεψαν,το πως συμμετείχαν στον αγώνα καί την δράση τους έως τον θάνατό τους. 

   Διαβάζοντας μία μία,με μεγάλη προσοχή,τις ιστορίες αυτών των γυναικών,τολμώ να πώ πως τις αισθάνθηκα δικούς μου ανθρώπους. Πόνεσα με τον πόνο τους,χάρηκα με την χαρά τους,ένιωσα τον σπαραγμό του να χάνεις τους αγαπημένους σου,την απελπισία,τον θυμό καί την ανάγκη τους για ελευθερία καί το κυριότερο όλων,αισθάνθηκα την απογοήτευσή τους όταν δυστυχώς οι κατέχοντες την εξουσία δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της προσφοράς τους στον αγώνα καί τους φέρθηκαν με τόση αχαριστία παραγκωνίζοντάς τες στην άκρη απλά καί μόνο γιατί ήταν γυναίκες.

   Όμως,ξεχνούσαν το βασικότερο! Αυτές οι γυναίκες πάλεψαν μέχρις εσχάτων. Έδωσαν τα πάντα στον αγώνα. Το σώμα καί την ψυχή τους. Θυσίασαν ακόμη καί τα παιδιά τους ώστε να δούν την πατρίδα μας να ελευθερώνεται. Δεν υποτάχθηκαν. Δεν υποδουλώθηκαν στον εχθρό. Προτίμησαν τον θάνατο από τη ζωή. Έδειξαν μεγαλύτερη δύναμη κι αποφασιστικότητα από κάποιους άνδρες. ''...θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία..." λέει ο σπουδαίος ποιητής Κάλβος καί αυτές οι χιλιάδες γυναίκες,γνωστές κι άγνωστες,πλούσιες,ή,φτωχές,αντιπροσωπεύουν επάξια το νόημα αυτού του στίχου. Γυναίκες που αρματώθηκαν καί πολέμησαν σώμα με σώμα τον εχθρό. 

   Γυναίκες που αφύπνισαν συνειδήσεις καί έστρεψαν το βλέμμα των ξένων πολιτών στον αγώνα της Ελλάδας. Γυναίκες που στην ηρωϊκή έξοδο του Μεσολογγίου χύθηκαν έξω,δίχως δισταγμό,γνωρίζοντας πως τα ποσοστά επιβίωσης ήταν σχεδόν μηδενικά. Αλλά καλύτερα είχαν τον θάνατο από μία ζωή χωρίς αξιοπρέπεια. Γυναίκες του Σουλίου που έπεσαν μαζί με τα παιδιά τους από τον Ζάλογγο όχι μοιρολογώντας αλλά τραγουδώντας με μεγαλείο ψυχής. Γυναίκες της Χίου που είδαν να σφάζονται μπροστά στα μάτια τους οι οικογένειες τους. Γυναίκες της Κρήτης σαν άλλες σύγχρονες αμαζόνες. Γυναίκες της Πελοποννήσου καί ενταγμένες στην Φιλική Εταιρεία που στάθηκαν βράχοι. Αυτές κι άλλες πολλές γυναίκες -μαζί με τους άνδρες αγωνιστές- είναι σύμβολα καί πρότυπα για όλους κι όλες εμάς καί τις επόμενες γενιές που θα έρθουν. 

    Εγώ το βιβλίο το απήλαυσα καί με το παραπάνω. Πέρα από τις όποιες ιστορικές γνώσεις που έλαβα,πλημμύρισα από συναισθήματα καί έλαβα σπουδαία μαθήματα ζωής από όλες αυτές τις γυναίκες. Έγιναν παράδειγμα προς μίμηση. Αναζητήστε το. Θεωρώ πως θα σας ικανοποιήσει.

                                                      Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ & ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΗ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ





    

ΗΡΩΪΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – Αγωνίστριες του 1821 ΗΡΩΪΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – Αγωνίστριες του 1821 Reviewed by Dominica on Απριλίου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.