Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Ό,τι γυρίζει γύρω μας''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                    Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρότασής μου για να κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Ό,τι γυρίζει γύρω μας’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Κ.Ε.Κ. Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την ανάγνωση και την ευγενική σας πρόσκληση!

Ναι,το νέο μου βιβλίο «Ό,τι γυρίζει γύρω μας»,που κυκλοφόρησε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 από τις αγαπημένες εκδόσεις Ελκυστής,είναι ένα σύνολο εβδομήντα «ελαφρών» δοκιμίων. Είναι,λοιπόν,εβδομήντα μικρά σε έκταση κείμενα,γραμμένα με ένα ανάλαφρο,χιουμοριστικό ύφος -εξ ου και το «ελαφρά» δοκίμια- μέσα από τα οποία θίγω,διερευνώ,σε θεωρητικό επίπεδο,κάποια κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά όλους μας. 

Οι τίτλοι των κειμένων βασίζονται σε αντιφάσεις ή συγκρίσεις,δημιουργώντας ένα λογοπαίγνιο,το οποίο αφενός προϊδεάζει τον αναγνώστη για το θέμα προς ανάγνωση και αφετέρου τον προκαλεί να ανακαλύψει τη συσχέτιση τίτλου-κειμένου. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: ‘’Ό,τι γυρίζει γύρω μας’’ ο τίτλος του. Πώς έγινε η επιλογή του;


Κ.Ε.Κ. Θα έλεγα ότι ήρθε τελείως φυσικά και αυθόρμητα,μιας και τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο,είναι θέματα που μας απασχολούν και που συζητούμε μεταξύ μας με τους φίλους μας ή τον κοινωνικό μας περίγυρο,θέματα της καθημερινότητας γύρω μας,της πραγματικότητας που μας περιβάλει.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πού θεωρείτε ότι οφείλεται η σκέψη που έχουν πολλοί άνθρωποι πως είναι το επίκεντρο της προσοχής όλων και τα πάντα γυρίζουν γύρω τους;


Κ.Ε.Κ. Δεν θα έλεγα αν είναι πολλοί,δεν γνωρίζω στατιστικά πόσοι είναι σε ένα σύνολο συγκεκριμένου πληθυσμού. Υπάρχουν,όμως,οι άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής όλων αλλά και εκείνοι που θα ήθελαν να είναι το επίκεντρο της προσοχής όλων και αυτό διαρκώς επιδιώκουν με τις πράξεις τους. Το αίτιο και για τις δύο συμπεριφορές βρίσκεται σε μια σειρά χαρακτηριστικών τους που έχουν διαμορφωθεί κατά την παιδική και εφηβική ηλικία τους κυρίως,ως απόρροια της αγωγής και της παιδείας τους,των συνθηκών που βίωσαν,του κοινωνικού ιστού που τους περιέβαλε και μέσα στον οποίο αναπτύχθηκαν. Κάθε άνθρωπος είναι μία διαφορετική περίπτωση. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί είναι αυτό που μας κάνει να έχουμε άποψη επί παντός επιστητού και να πιστεύουμε,κιόλας,πως είναι ορθή;


Κ.Ε.Κ. Η οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε τα πράγματα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολλές φορές οι απόψεις συμπίπτουν,όχι πάντα,όχι απαραίτητα,όχι απαρέγκλιτα. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν άποψη για όλα. «Γηράσκω (δ’) αιεί (πολλά) διδασκόμενος» είχε πει ο αρχαίος ημών Σόλωνας. Παρόλα αυτά,υπάρχουν άνθρωποι «παντογνώστες» - και πώς θα γινόταν ένας παντογνώστης να μην σκέφτεται ορθά; Συνήθως η ανάγκη μας να κερδίσουμε τις εντυπώσεις,την προσοχή ή την αποδοχή του κοινωνικού μας περίγυρου αλλά και -στον αντίποδα- ο φόβος του χλευασμού ή της απόρριψης,μας οδηγεί στο να εκφράζουμε άποψη και γνώμη ακόμη και για πράγματα για τα οποία γνωρίζουμε λίγα ή τίποτα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιό το νόημα του βιβλίου σας; Τί θα επιθυμούσατε να ‘’λάβει’’ το αναγνωστικό κοινό από αυτό;


Κ.Ε.Κ. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μεστό νοημάτων,μιας και καταπιάνεται με πολλά θέματα. Είναι ένα βιβλίο που θα προσφέρει στον αναγνώστη γέλιο,παρόλο που προσεγγίζει ζητήματα σοβαρά που πηγάζουν από την καθημερινότητα όλων μας. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι σαν συνομιλείς,να προβληματίζεσαι αλλά και να γελάς παρέα με έναν φίλο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιά η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης συλλογής δοκιμίων;


Κ.Ε.Κ. Τα πάντα γύρω μου λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για να γράψω αυτά τα κείμενα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;


Κ.Ε.Κ. Χρειάστηκα έναν χρόνο και κάτι.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε τα κείμενα του βιβλίου;


Κ.Ε.Κ. Ο τίτλος κάθε κειμένου ήταν η αρχική πηγή έμπνευσης που στη συνέχεια «γέννησε» το κάθε δοκίμιο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Κ.Ε.Κ. Αν και αγαπώ ιδιαίτερα την παγκόσμια λογοτεχνία,το εύρος των αναγνωσμάτων μου είναι μεγάλο,μιας και οι αναζητήσεις μου απλώνονται σε έναν πλατύ ορίζοντα θεμάτων…


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιό ήταν εκείνο το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα και σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό; 


Κ.Ε.Κ. Το «ΧΟΚΙΝΓΚ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Η ΙΔΙΟΦΥΪΑ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ»,από τις Εκδόσεις Πεδίο.


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Κ.Ε.Κ. Κι εγώ σας ευχαριστώ κα Γανίτη για τη στήριξή σας με τη φιλοξενία της συνομιλίας μας στο αγαπημένο blog Dominica Amat.


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/01/blog-post_62.html























Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα Reviewed by Dominica on Απριλίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.