Άρχων Η χαραυγή του υπερανθρώπου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Έχετε σκεφτεί ποτέ το πόσο οξύμωρες είναι οι καταστάσεις που ζούμε όλοι οι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο; Το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες σχετικά με τα πάντα γύρω μας,αν καί οι κατέχοντες την εξουσία διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους πως τίποτα δε δύναται να τις αντιστρέψει; Κι όμως,όπως έχει αποδείξει η ιστορία κατά το παρελθόν,αρκεί μόνο ένας άνθρωπος,ή,μία μικρή ομάδα ανθρώπων να επέμβει καί να δυναμιτίσει την κατάσταση καί να αλλάξει άρδην τα πάντα προς ίδιον συμφέρον με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο σε ανθρώπινες απώλειες,όσο καί σε οικονομικό καί κοινωνικό επίπεδο. Ένα εφιαλτικό σενάριο συνωμοσίας που ανα πάσα ώρα καί στιγμή μπορεί να λάβει σάρκα καί οστά,αν εμείς οι άνθρωποι δεν προσέξουμε...

   ''Ο Γκρέσλερ ήταν µέλος µιας επιστηµονικής οµάδας της Ανενέρµπε που στάλθηκε στο Θιβέτ στο πλαίσιο ερευνών του ινστιτούτου για την ανακάλυψη των ριζών της άριας φυλής. Εκεί η οµάδα βρήκε το βιβλίο και στη συνέχεια ο Γκρέσλερ ανέλαβε επικεφαλής του προγράµµατος Άρχων στο Ράβενσµπρουκ, ενός προγράµµατος το οποίο περιλάµβανε γενετικά πειράµατα σε κρατουµένους για τη δηµιουργία του Υπερστρατιώτη. Μετά τα ίχνη του Γκρέσλερ χάνονται και ξαφνικά βρίσκεται κάτω από τη φτερούγα του Υπουργείου Άµυνας των Ηνωµένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Συνδετήρας, µαζί µε άλλους ναζί, να συνεχίζει το επιστηµονικό του έργο µε αµερικανική επιδότηση." (Απόσπασμα από περίληψη βιβλίου)

   Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μπούφεσης μέσα από το νέο του μυθιστόρημα,με τίτλο ''Άρχων Η χαραυγή του υπερανθρώπου" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη,κάνει ένα σαφές καί αιχμηρό σχόλιο για όλα όσα ταλανίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο προσαρμοσμένο σε ένα πλαίσιο μυθοπλασίας με την απαραίτητη υπερβολή καί σασπένς. Πρόκειται για ένα δυναμικό κοινωνικό θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα από την αρχή έως καί το τέλος,θέτοντας καίριους προβληματισμούς. Γιατί η φίμωση των ελεύθερων φωνών ποτέ δεν θα γίνει τροχοπέδη για να μην μιλάει ο κόσμος καί να μην ακούγεται. Πάντα μία ηλιαχτίδα ελπίδας θα ξεπροβάλλει καί θα αντιστέκεται σθεναρά στο σκοταδισμό που προσπαθούν να μας καταδικάσουν,στερώντας δικαιώματα καί ελευθερίες που σχετίζονται με την ανθρώπινη φύση καί ιδιότητα.

   Ο συγγραφέας -μέσω της υπόθεσης του βιβλίου του- καταδικάζει την σαθρότητα του πολιτικού συστήματος καί κάποιων σχετιζόμενων με αυτό. Τις μίζες/δωροδοκίες καί τα ύπουλα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των αθώων πολιτών. Την μάστιγμα του μεταναστατευτικού/προσφυγικού ζητήματος καί την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου μόνο καί μόνο για να ικανοποιηθούν άλλα συμφέροντα καί να αυξηθούν τα ποσά στους λογαριασμούς τραπέζης των εμπλεκόμενων. Δυστυχώς,η ανικανότητα καί η κωλυσιεργία των κοινωνιών στην αντιμετώπιση των επίκαιρων ζητημάτων,έχει άλλα αρνητικά αποτελέσματα... Για να μιλήσει για όλα αυτά,θα βάλει μπροστά τον κύριο πρωταγωνιστή του,τον Νικήτα,τον οποίο θα πλαισιώσουν κι άλλα πρόσωπα που όλοι κι όλες μαζί θα συνθέσουν την τελική εικόνα του παζλ. 

   ''Ο Νικήτας, µε το προσωνύµιο Στωικός, έχει µείνει η σκιά του άλλοτε κραταιού εαυτού του. Όλα θα αλλάξουν όταν τον πλησιάζει ο Ελάιας, µια ύποπτη και άκρως αµφιλεγόµενη µορφή, ο οποίος αναλαµβάνει τον ρόλο του πλοηγού του σε αχαρτογράφητα νερά, τροφοδοτώντας τον µε πληροφορίες για µια σκιώδη οργάνωση επίλεκτων διαχειριστών του παγκόσµιου πλούτου. Ο Νικήτας, φαινοµενικά χωρίς επιλογές και ταγµένος στην αποκατάσταση του ονόµατός του, µπαίνει σε έναν σκοτεινό κόσµο δολοφονιών, προδοσίας και ίντριγκας, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένα επτασφράγιστο µυστικό για τη δηµιουργία ενός υπερείδους. Καθώς τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, ο Στωικός θα παρακολουθήσει την άνοδο του Υπερανθρώπου, όσο εκείνος θα ανταγωνίζεται τις σαθρές κοινωνικές και ηθικές δοµές ενός κόσµου που καταρρέει, απειλώντας τες µε αφανισµό εν µια νυκτί. Ένα συγκλονιστικό θρίλερ απροσδόκητων ανατροπών." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Βρήκα άρτιο τον τρόπο γραφής του συγγραφέα. Τον θεωρώ αρκετά στοχευμένο. Μου άρεσε πολύ η δωρικότητα του λόγου του σε συνδυασμό με το γεμάτο λεξιλόγιο,τις αρκετές εικόνες,τους ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες καί τις σύντομες προτάσεις. Παραλείπονται οι κουραστικές επαναλήψεις καί οι μονότονες ''κοιλιές''. Ευτυχώς,υπάρχει η απαραίτητη δράση,η γρήγορη εναλλαγή σκηνών καί οι ανατροπές. Φτάνοντας στο μεγάλο φινάλε,έχω την αίσθηση -μπορεί να είμαι σωστή,μπορεί καί λάθος- πως θα μπορούσε να υπάρξει καί συνέχεια. Ίσως,πάλι,το επόμενο βήμα να επαφίεται στα δικά μας χέρια καί στον τρόπο που θα επιτρέψουμε στην φαντασία μας να καλπάσει καί να πλάσει ανενόχλητη τα δικά της σενάρια.

   Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου,έχω να δηλώσω πως έμεινα σκεπτική αρκετή ώρα. Ήθελα να ηρεμήσω καί να καταλαγιάσουν όλες αυτές οι σκέψεις που γεννήθηκαν μέσα στο μυαλό μου. Ήταν σίγουρα ένα από τα βιβλία που με ιντρίγκαραν καί ''παίδεψαν'' ευχάριστα το νού μου,ενεργοποιώντας την κριτική μου ικανότητα. Ναι,είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που απαιτεί συγκέντρωση καί ''ανοικτή'' σκέψη από το αναγνωστικό κοινό καί σίγουρα δεν περνά αδιάφορο από όποιον/α επιλέξει να το διαβάσει. Εάν σας κίνησε το ενδιαφέρον,αναζητήστε το!

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΦΕΣΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗΣ



    

Άρχων Η χαραυγή του υπερανθρώπου Άρχων Η χαραυγή του υπερανθρώπου Reviewed by Dominica on Απριλίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.