Η ΜΝΗΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΠΕΔΙΛΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   Υπάρχουν συγγραφείς που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις,αφού τα έργα τους μιλούν για εκείνους. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος/α που να μην γνωρίζει τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό,ακόμη κι αν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν έχουν διαβάσει ακόμη κάποιο έργο του,όπως κι εγώ. Για μένα ποτέ δεν είναι αργά το να γνωρίσουμε την πένα ενός συγγραφέα. Ίσως θα πρέπει,πρώτα,να ωριμάσει τόσο το αναγνωστικό μας γούστο,όσο καί η σκέψη μας,ώστε να μπορέσουμε να αφομιώσουμε καί να δεχθούμε τα όσα διαβάζουμε. Να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τα κρυμμένα μηνύματα πίσω από τις λέξεις καί τις φράσεις. Να δυνάμεθα να κρατάμε γερά στα χέρια μας τον μίτο της Αριάδνης για να μην χαθούμε στους δαιδαλώδεις λαβυρίνθους των μυαλών των συγγραφέων. Οι εμπειρίες της ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως αντιλαμβανόμαστε τα πάντα γύρω μας κατά τη διάρκεια του βίου μας. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για μένα,πιστεύω πως μεγαλώνοντας δύναμαι να κατανοώ καλύτερα καί να εκτιμώ παραπάνω κείμενα καί άλλα έργα σε μεγαλύτερο βαθμό απ'ό,τι σε μικρότερη ηλικία. Όχι,δεν είναι θέμα ''νοείν'',αλλά διάφορων άλλων παραγόντων.

   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το βιβλίο ''Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα'' του κυρίου Βασίλη Βασιλικού που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται,όπως λέει κι ο ίδιος ο συγγραφέας,για την οριστική αυτοβιογραφία του. Ένα βιβλίο αρκετά μεγάλο σε όγκο,αλλά γεμάτο από μνήμες καί καίριες στιγμές της ζωής του συγγραφέα που τον στιγμάτισαν καί τον ακολουθούν μέχρι καί σήμερα. Ένας βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας που έχει γίνει ευρέως γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο,καθώς θεωρείται ένας από τους εγχώριους συγγραφείς με τα περισσότερα μεταφρασμένα έργα. Ένας ταλαντούχος καί πολυπράγμων άνθρωπος που εκτός από συγγραφέας/ποιητής έχει υπάρξει στην θέση του δημοσιογράφου,του διπλωμάτη,του πολιτικού καί του σεναριογράφου. Όλοι αυτοί οι ρόλοι που έχει διατελέσει στη ζωή του,του έχουν αφήσει ως ''παρακαταθήκη'' πολλές εμπειρίες ζωής.

   ''Μια ζωή σαν μυθιστόρημα. Αναμνήσεις και συγγραφικές δοκιμές. Συναντήσεις με κορυφαίους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών του 20ού αιώνα, Έλληνες και ξένους, με πολιτικούς αλλά και καθημερινά πρόσωπα. Η εγκατάσταση σε πόλεις του εξωτερικού και η αυτοεξορία στο Παρίσι. H επιστροφή στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και οι νέες προκλήσεις." διαβάζουμε στην περίληψη του οπισθοφύλλου κι αμέσως μπαίνουμε στο νόημα του βιβλίου. Καλώς,ή,κακώς,θεωρώ πως όταν έχουμε στα χέρια μας μία βιογραφία/αυτοβιογραφία δεν τίθεται θέμα κριτικής του κειμένου με τους αυστηρούς όρους καί περιορισμούς. Είναι σαν κάποιος/α να αυτοκηρύσσεται κριτής των ζωών των άλλων ανθρώπων. Με συγχωρείτε,αλλά με βρίσκει αντίθετη όλο αυτό. Για μένα η ανάγνωση ενός ανάλογου βιβλίου έχει διττό σκοπό. Αρχικά,να μπορέσω να μάθω πληροφορίες για έναν άνθρωπο που θαυμάζω για το έργο καί τη στάση ζωής του καί δεύτερον,να γνωρίσω ανθρώπους καί εποχές που δεν έζησα καί διαμόρφωσαν κατά πολύ το δικό μας σήμερα σε διάφορους τομείς.

   Ο λόγος του συγγραφέα μπορεί να περιγραφεί με τρείς λέξεις ως ευφυής,κυνικός καί ελκυστικός. Τα κεφάλαια είναι μεγάλα καί θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν μικρά διηγήματα που θα μπορούσαν να σταθούν κι από μόνα τους. Το λεξιλόγιο είναι απόλυτα ταιριασμένο με το ύφος του συγγραφέα καί η άψογη χρήση των εκφραστικών μέσων βοηθά να έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο ευνόητο καί καλογραμμένο. Την ίδια στιγμή,έχουμε την εμφάνιση του alter ego του συγγραφέα,του κυρίου Μαρούλη,που συνθέτει μία ημι-μυθιστορηματική αφήγηση δίνοντας μία πνοή ζωντάνιας σε όλη την αυτοβιογραφία.

   Εν κατακλείδι,μέσα στις σελίδες του βιβλίου ''Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα'' θα βρούμε ένα κείμενο που ο εξομολογητικός του χαρακτήρας θα μας γεμίσει με συναισθήματα καί σκέψεις που είναι πολλά παραπάνω από μία προσωπική ιστορία. Είναι η ιστορία του συγγραφέα καί εν μέρει όλων των λοιπών προσώπων που θα παρελάσουν μπροστά από τα μάτια μας. Εάν επιθυμείτε να συστηθείτε με τον συγγραφέα,είναι μία καλή πρόταση.

                                                               Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

























   

Η ΜΝΗΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΠΕΔΙΛΑ Η ΜΝΗΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΠΕΔΙΛΑ Reviewed by Dominica on Μαΐου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.