Η ΑΛΛΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


                    ''Για όποιον ένιωσε έστω μία φορά στη ζωή του ότι δεν είναι αρκετός…"

   Όχι,δεν φταίνε τα παραμύθια για τα στερεότυπα με τα οποία αρκετοί άνθρωποι έχουν μεγαλώσει καί γαλουχηθεί. Όχι,δεν προβάλλουν μία ουτοπική εκδοχή της ζωής. Τα παραμύθια είναι γέννημα της ανθρώπινης φαντασίας. Εμείς οι άνθρωποι βάζουμε τις ''ταμπέλες'' καί καθορίζουμε το καθετί. Καλώς,ή,κακώς τα παραμύθια λένε αλήθειες. Αρκεί να είμαστε δεκτικοί/ες σε αυτές. Ναι,υπάρχουν κίνδυνοι εκεί έξω που μπορούν να μας προκαλέσουν κακό. Επιπλέον,μας αποδεικνύουν πως εμείς οι ίδιοι/ες φέρουμε ευθύνη στο αν θα χάσουμε τον εαυτό μας,ή,αν καταφέρουμε να κοιτάξουμε βαθειά μέσα μας,κάνοντας την αυτοκριτική μας καί γίνουμε καλύτεροι/ες ως άνθρωποι. Τα παραμύθια μας βοηθούν να αποδεχθούμε τον εαυτό μας ως έχει. Να νιώσουμε περήφανοι/ες για την μοναδικότητά μας καί τα όποια θετικά καί χρήσιμα στοιχεία φέρουμε. 

   Η συγγραφέας Jennifer Donnelly εμπνεόμενη από το γνωστό,κλασικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ ''Η Σταχτοπούτα'' μας προσφέρει μία άλλη εκδοχή αυτού,μέσα από το βιβλίο της με τίτλο ''Η άλλη Σταχτοπούτα'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Σπάει τα στερεότυπα περί εξωτερικής ομορφιάς καί καλοσύνης καί έρχεται να μας αποδείξει πως η ομορφιά που κρύβει μέσα στην ψυχή του ένας άνθρωπος είναι σημαντικότερη καί πιο επιβλητική από το ''φαίνεσθαι''. Άλλωστε,η ομορφιά είναι κάτι υποκειμενικό. Υπάρχουν κι άλλες αρετές πιο σημαντικές που πρέπει να τις κατέχουμε ως άνθρωποι.

   Ξέρετε πως αγαπώ τα παραμύθια,αλλά από μικρή ήθελα το κάτι παραπάνω από αυτά. Δεν μου αρκούσε η φράση ''Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα'' στον επίλογο του κάθε παραμυθιού. Επιθυμούσα να ακούσω την ιστορία κι από τα υπόλοιπα πρόσωπα αυτής. Να έρθω κοντά καί με τους ήρωες καί τις ηρωϊδες που είχαν δευτεραγωνιστικό ρόλο καί έμεναν κάπως στη σκιά. Να μάθω το τι τελικά απέγιναν. Η συγγραφέας,λοιπόν,δίνει το λόγο σε εκείνους/ες. Πιάνει το νήμα της αφήγησης από εκεί που μας έχει αφήσει το πρωταρχικό παραμύθι καί μας δίνει τη συνέχεια... 

                                           ''Δώσε κλώτσο να γυρίσει,παραμύθι ν'αρχινήσει..."

    ''H Ιζαμπέλ θα έπρεπε να πλέει σε πελάγη ευτυχίας,ετοιμάζεται να κερδίσει έναν γοητευτικό πρίγκιπα. Μόνο που δεν είναι το όμορφο κορίτσι που έχασε το γυάλινο γοβάκι του και κατέκτησε την καρδιά του. Είναι η άσχημη, ετεροθαλής αδελφή που έκοψε τα δάχτυλα του ποδιού της για να χωρέσει στο παπούτσι της Σταχτοπούτας… Ο κόσμος συνωμοτεί με χιλιάδες τρόπους για να μας πείσει ότι δεν είμαστε αρκετοί, ότι κάτι μας λείπει, ότι η ζωή δεν είναι παρά ένα μεγάλο, ατελείωτο πάρτι σε μια παραλία και εμείς δεν έχουμε προσκληθεί. Σκοτεινά δάση; Ποια σκοτεινά δάση; Λύκοι; Ποιοι λύκοι; Μην ­ανησυχείτε γι’ αυτά. Απλώς αγοράστε αυτό, φορέστε εκείνο, και θα συμπεριληφθείτε και εσείς στη λίστα των προσκεκλημένων. Θα είστε Αρεστοί, Αγαπητοί, Ευτυχισμένοι..."(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας τοποθετεί ως βασική πρωταγωνίστρια του βιβλίου της,όχι την Σταχτοπούτα,αλλά την ετεροθαλή αδελφή της. Κι αν αναρωτιέστε πως υπέπεσε σε τέτοιο ''σφάλμα'',η απάντηση είναι πως έπραξε ορθώς. Ποιος ορίζει το πότε ένας άνθρωπος θα είναι ευτυχισμένος; Από πότε η εξωτερική ομορφιά συνάδει με την καλοσύνη καί την καλή τύχη στη ζωή ενός ανθρώπου; Κάθε άνθρωπος δύναται να ορίσει τη μοίρα του. Στο χέρι του είναι οι όποιες επιλογές. Το μίσος καί η κακία γεννιούνται,κάποιες φορές,μέσα στις ψυχές των ανθρώπων εξαιτίας της συμπεριφοράς των τρίτων. Ακόμη καί οι σχέσεις ανάμεσα σε αδέλφια επηρεάζεται/καθορίζεται από τους ίδιους τους γονείς. Εδώ,η συγγραφέας έρχεται να αποδείξει πως όλοι κι όλες κρύβουμε μέσα μας καί θετικά καί αρνητικά συναισθήματα. Μη σας ξεγελά το περίβλημα. 

   Δεν έχω διαβάσει,κατά το παρελθόν,κάποιο άλλο έργο της συγγραφέως,αλλά μπορώ να σας πω με σιγουριά πως με συνεπήρε ο λόγος της. Όχι,δεν ταυτίστηκα με κανένα από τα πρόσωπα της ιστορίας,μα από όλους κι όλες έλαβα σημαντικά μαθήματα για τη ζωή μου. Έχει ένα δυναμισμό η γραφή της συγγραφέως που καταφέρνει καί μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον καί την προσοχή. Ναι,μπορεί να μας πείσει με τα λεγόμενά της,αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας παραπλανεί. Είναι η αλήθεια που κάποιες φορές αποφεύγουμε να δούμε/δεχθούμε... Η εξιστόρηση της υπόθεσης γίνεται με γρήγορο,συνεχόμενο λόγο. Τα κεφάλαια τα διακρίνει μία κινηματογραφική αίσθηση. Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο καί συνδυάζεται με τη σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων. Παράλληλα,η συνεχόμενη δράση καί οι απαραίτητες ανατροπές οδηγούν στο μεγάλο φινάλε. Ένα φινάλε κατάλληλο για την παρούσα ιστορία.

   Ένα κρυστάλλινο γοβάκι καί τα μάγια μίας νεράιδας είναι αρκετά για να ζήσουμε μία χαρούμενη ζωή; Κατά την άποψή μουυ,όχι δεν αρκούν... Κάποια στιγμή η επίδραση των μαγικών θα λήξει καί το γοβάκι μπορεί -είτε κατά λάθος,είτε εσκεμμένα- να σπάσει σε χίλια κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια θα πρέπει να έχουμε το κουράγιο να τα μαζέψουμε καί να τo φτιάξουμε πάλι εξ αρχής. Κι αν δε διορθώνεται,επιβάλλεται να ''χτίσουμε'' τη ζωή μας πάνω σε πιο γερά θεμέλια... Καί να θυμάστε κι αυτό! Ποτέ μα ποτέ μην προσπαθήσετε να ''περιορίσετε'' τον εαυτό σας για να ικανοποιήσετε τα ''θέλω'' των τρίτων. Πιστέψτε με! Κανένας καί καμία δεν βγαίνει κερδισμένος/η,στο τέλος,απ'όλο αυτό.... Η λύτρωση έρχεται μέσω της καλοσύνης,της μετάνοιας,της αγάπης,της ανιδιοτέλειας καί της συγχώρεσης. Κι αυτές οι τόσο σημαντικές έννοιες δεν χρειάζονται περιττά λόγια,αλλά πράξεις!

   Ξέρετε ποιος είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έμεινα ικανοποιημένη από την ανάγνωση του βιβλίου; Γιατί δεν χρήζει υπερανάλυσης,ούτε υπερβολικών σχολιασμών. Η συγγραφέας δεν έχει κρυφά μηνύματα πίσω από τα λεγόμενά της. Μας τα προσφέρει απλόχερα καί τα αντιλαμβανόμαστε στον μέγιστο βαθμό χωρίς να κουράζουμε τη σκέψη μας. Πραγματικά,απήλαυσα το βιβλίο γιατί μου μετέδωσε τα πάντα αβίαστα. Με ψυχαγώγησε καί με προβλημάτισε την ίδια στιγμή. Όχι,δεν είναι ένα ανούσιο παραμύθι. Είναι αρκετά παραπάνω. Γι'αυτό,ανυπομονώ να εκδοθεί προσεχώς καί το επόμενο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο ''Η ΑΛΛΗ ΧΙΟΝΑΤΗ" πάλι από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πιστεύω πως το βιβλίο θα σας ικανοποιήσει όσο κι εμένα. Δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε.

                                                           Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: JENNIFER DONNELLY


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Stepsister


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ










    

Η ΑΛΛΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ  Η ΑΛΛΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ Reviewed by Dominica on Μαΐου 25, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.