Πού πήγαν οι οθόνες;

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Τα τελευταία χρόνια έχω την αίσθηση πως τα μικρά παιδιά μεγαλώνουν πριν την ώρα τους καί χάνουν την αθωότητά τους πιο γρήγορα σε σχέση με εμάς,όταν βρισκόμασταν σε εκείνη την ηλικία. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε εμείς οι ενήλικες. Τα παιδιά είναι μιμητές των δικών μας συμπεριφορών. Άν οι περισσότεροι/ες εξ ημών είμαστε μονίμως προσκολημμένοι/ες σε μία οθόνη κινητού,τάμπλετ,ή,υπολογιστή,φυσικό καί επόμενο είναι τα παιδιά να ακολουθήσουν μία αντίστοιχη συμπεριφορά. Ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εξηγήσουμε στα μικρά παιδιά πως δεν πρέπει να περνούν τον χρόνο τους απορροφημένα στις οθόνες κάποιας συσκευής; Μα φυσικά τα παιδικά παραμύθια που απευθύνονται στις ηλικίες των παιδιών.

   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το νέο παιδικό παραμύθι με τίτλο ''Πού πήγαν οι οθόνες;" της συγγραφέως Έλεν Ντόκερτι που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση του κυρίου Τόμας Ντόκερτι καί σε μετάφραση της κυρίας Μάρως Ταυρή. Ένα εύθυμο παιδικό βιβλίο με ψυχαγωγικό καί συνάμα διδακτικό χαρακτήρα ιδανικό για παιδιά ηλικίας 4 ετών καί άνω. Ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ για την μεστή κι ευχάριστη ιστορία του,τα εύθυμα στιχάκια με τα οποία αποτυπώνεται πάνω στο χαρτί καί τέλος,την πολύχρωμη εικονογράφηση. 

   ''Όταν το Κλεφτρί φτάνει στην πόλη, το μόνο που θέλει είναι να κάνει καινούριους φίλους και να παίξει. Ωστόσο κανείς δεν ασχολείται μαζί του. Όλοι είναι κολλημένοι στην οθόνη του κινητού τους. Ξαφνικά όμως όλες οι οθόνες εξαφανίζονται μυστηριωδώς, και τότε είναι που ξεκινά η πραγματική διασκέδαση!" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Γιατί να επιλέξετε το συγκεκριμένο βιβλίο; Γιατί μέσα στην ιστορία του κρύβονται δύο σημαντικά μηνύματα για τα παιδιά. Ποιά είναι αυτά; Το πρώτο είναι πως τα παιδιά διδάσκονται την αξία καί τα οφέλη του παιχνιδιού στη ζωή τους καί το δεύτερο,το πως να ζήσουν την παιδική τους ηλικία όπως πραγματικά αρμόζει. Έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους για να γίνουν ενήλικες καί να λάβουν τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν. Η ευτυχία δεν προέρχεται από τα υλικά αγαθά,αλλά από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Αναζητήστε το! 

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΕΝ ΝΤΟΚΕΡΤΙ (HELEN DOCHERTY)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Screen Thief!


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΩ ΤΑΥΡΗ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΤΟΜΑΣ ΝΤΟΚΕΡΤΙ (THOMAS DOCHERTY)


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ





Πού πήγαν οι οθόνες; Πού πήγαν οι οθόνες; Reviewed by Dominica on Μαΐου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.