11+1 Ιστορίες, Χίλιες Εικόνες

 


 
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Ξανασυναντώ μετά από καιρό τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο ''11+1  Ιστορίες, Χίλιες Εικόνες" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Πρόκειται για μία συλλογή έντεκα αυτοτελών διηγημάτων συν μία νουβέλα μεγαλύτερη σε έκταση από αυτά με κοινούς παρανομαστές την ανθρώπινη ψυχολογία,τα έντονα συναισθήματα καί τους προβληματισμούς γύρω από κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση. Θέματα που μπορεί ο συγγραφέας να τα ''διαχειριστεί'' καί να μιλήσει γι'αυτά στο αναγνωστικό κοινό με σεβασμό καί προσοχή,χάρη στο είδος των σπουδών του καί στο επάγγελμα που ασκεί. 
    Ο συγγραφέας διαθέτει τα μέσα καί δύναται να διεισδύσει βαθειά μέσα στις ψυχές των ανθρώπων,χωρίς να ''τραυματίζει'' κι εντέλει να προκαλεί προκαλεί πόνο,αλλά να αναδεικνύει πτυχές που είναι καλά κρυμμένες είτε λόγω φόβου,είτε λόγω προκαταλήψεων καί λανθασμένων,παγιωμένων αντιλήψεων. Στο παρόν έργο είναι φανερό πως ο λόγος του συγγραφέα έχει εξελιχθεί καί είναι πιο μεστός καί στρωτός. Δεν υπερβάλλει,ούτε κάνει κάπου ''κοιλιά'' που ίσως να με ενοχλούσε. Ναι,έχει δυνατότητες να πάει ένα βήμα παρά πέρα,αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν χάρηκα με την βελτίωση που είδα. 
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του: ''Η κύρια θεματολογία των διηγημάτων περιστρέφεται γύρω από την ψυχική ασθένεια (μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια) καθώς και θέματα εξαρτήσεων (αλκοολισμό, ναρκωτικά), κάποια άλλα αναφέρονται σε προβλήματα σύγχρονα, και όχι μόνο, της κοινωνίας μας (ανορεξία, κοινωνικό αποκλεισμό, άνοια, παιδική κακοποίηση, σεξουαλικότητα). Παράλληλα με τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι και η περιγραφή των βιωμάτων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, άλλωστε αυτά συνθέτουν και αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κάθε διηγήματος. Στην νουβέλα περιγράφεται η ζωή της «γιαγιάς» μετά τον θάνατο της, μέσα από διάφορα αντικείμενα και χώρους του σπιτιού της, όπου στο τέλος αποκαλύπτεται ένα καλά κρυμμένο από όλους μυστικό."
   Το μοτίβο που ακολουθεί ο συγγραφέας καί στο παρόν έργο του μου είναι γνώριμο από την επαφή μου με το πρώτο του βιβλίο,οπότε ήμουν θετικά προκατειλημμένη σε αυτά που θα έβρισκα μέσα στις σελίδες του. Ποια η διαφορά,τότε,θα μου πείτε ανάμεσα στα δύο βιβλία; Εύλογη θα είναι η ερώτησή σας καί δεν σας το κρύβω πως,αρχικά,αισθάνθηκα τον φόβο πως θα γινόταν μία επανάληψη των ήδη ειπωμένων του πρώτου βιβλίου. Όμως,δεν άφησα αυτήν την φοβία να επικρατήσει καί ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου. 
   Τί ''ανακάλυψα'' μέσα σε αυτό; Πρωταγωνιστές/στριες πρόσωπα καθημερινά,οικεία για πολλούς/ες από εμάς. Πρόσωπα που δεν τους είχε δοθεί ο λόγος στο προηγούμενο βιβλίο θα μας ''μιλήσουν'' τώρα. Κατά τη διαρκεια,λοιπόν,της ανάγνωσης μου δόθηκε η ευκαρία να έρθω -έστω καί νοερά- κοντά στους ήρωες καί στις ηρωϊδες. Να αισθανθώ όσα ένιωθαν. Να παλέψω στο πλάι τους σε αυτόν τον αντικειμενικά πολύ δύσκολο -ίσως κι άνισο κάποιες φορές- αγώνα. Είδα τον τρόπο που τους/τις αντιμετωπίζει ένα μέρος της κοινωνίας καί μερίδα πολιτών. Καί το κυριότερο όλων είναι πως ευχήθηκα να μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν αποδεκτοί καί να ζήσουν με αξιοπρέπεια. 
   Τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου,έχω να σας πω πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που ο λόγος της ύπαρξής του είναι μόνο για να ψυχαγωγήσει,αλλά για να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας καί να στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Εάν σας κίνησε το ενδιαφέρον,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΣΕΙΡΑ: ΣΟΝΑΤΑ




    



11+1 Ιστορίες, Χίλιες Εικόνες  11+1  Ιστορίες, Χίλιες Εικόνες Reviewed by Dominica on Ιουλίου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.