ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Η αγαπημένη των πολλών -καί δική μου- συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη επανέρχεται με το νέο της βιβλίο με τίτλο ''ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που το χαρακτηρίζει το μοναδικό ύφος γραφής της συγγραφέως που εγγυάται πως θα μας ικανοποιήσει πολύ. Εγώ έχοντας διαβάσει τέσσερα βιβλία ενηλίκων -συμπεριλαμβανομένου του παρόντος- καί ενός παιδικού παραμυθιού της συγγραφέως,ξέρω ότι θα μου θέσει τους σωστούς προβληματισμούς καί παράλληλα θα λάβω την απαραίτητη δόση ψυχαγωγίας. Βλέπετε,η συγγραφέας κατά ένα δικό της τρόπο καταφέρνει καί μέσα από τις υποθέσεις των βιβλίων της πάντα να αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν ως κοινωνία μέσα από μία χιουμοριστική ματιά η οποία εναρμονίζεται άψογα με το σεβασμό τόσο απέναντι στα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις,όσο κι απέναντι στο αναγνωστικό κοινό. Για μένα τα βιβλία της είναι ένα ευφυές,καυστικό σχόλιο για όλα τα κακώς κείμενα των σύγχρονων κοινωνιών. Προσέξτε! Δεν έχει τάσεις λαϊκισμού,ή,υπερβολής. Δεν εκβιάζει με τεχνάσματα το συναίσθημα στις ψυχές των αναγνωστών/στριων. Όλα γεννιώνται με αβίαστο,φυσικό τρόπο. 

   ''ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ" όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί δεν σας το κρύβω πως παραξενεύτηκα ακούγοντάς τον για πρώτη φορά. Δεν μου θύμιζε κάτι,ούτε μπορούσε να μου δώσει κάτι σχετικά με την υπόθεση. Ή μήπως έκανα λάθος; Ξέρετε,κάποιες φορές υπάρχουν τίτλοι βιβλίων που μας προσφέρουν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την πλοκή του βιβλίου,αλλά μέσα από μία αλληγορία,ή,κάποιο λογοπαίγνιο που λειτουργεί ως άλλη σπαζοκεφαλιά που εξάπτει την φαντασία κι οξύνει την σκέψη μας. Έτσι,συνέβη κι εδώ. Άρχισα,λοιπόν,την ανάγνωση με λαχτάρα για το τι θα συναντούσα μέσα στις σελίδες του. Πριν,όμως από αυτό,έριξα μία ματιά στην περίληψη του οπισθοφύλλου μήπως μπορούσα να ανακαλύψω,ή,να αποκωδικοποιήσω κρυμμένα στοιχεία. 

   ''Δύο πολύ διαφορετικές γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα μικρό ελληνικό νησί, διακόσια χρόνια μακριά η μία από την άλλη. Η πρώτη είναι κοριτσάκι όταν αρχίζει η ιστορία της, το 1821. Η δεύτερη είναι μια σύγχρονη σαραντάρα, στη δύσκολη χρονιά 2021. Τις ακολουθούμε καθώς παλεύουν σκληρά, καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν τον καιρό τους… Ζούνε τις ιστορίες τους στην κόψη του ξυραφιού της Ιστορίας, κι αυτό που ξέρουν τις ενώνει χωρίς να το ξέρουν, σαν μια κλωστή που κεντάει διακόσια ολόκληρα χρόνια την κοινή τους μοίρα. Το ίδιο το νησί, πεταμένο μέσα στο Αιγαίο, τις συνδέει με μαγικό τρόπο, με τις νεράιδες της ομίχλης, αυτής της «από μηχανής» ομίχλης που εμφανίζεται ξαφνικά στις πιο κρίσιμες στιγμές. Μυστηριώδης, πυκνή, απειλητική κι όμως απαλή σαν πέπλο νεράιδας ή σαν όνειρο, η ομίχλη αυτή είναι που σώζει τις δύο γυναίκες όταν νιώσουν τον παγωμένο, κοφτερό αέρα στο πρόσωπό τους…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η ιστορία του βιβλίου από όσα διαβάζουμε παραπάνω ξεδιπλώνεται σε δύο χρόνους με κοινό παρανομαστή το ίδιο νησί. Τις δύο κύριες πρωταγωνίστριες τις συνδέουν πολλά περισσότερα από τον τόπο καταγωγής καί διαμονής. Η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου της θα μιλήσει για ζητήματα που διαιωνίζονται καί μας ταλαιπωρούν ακόμη καί μέχρι τις μέρες μας. Από τον φόβο ενός πολέμου καί την περίοδο της τουρκοκρατίας,τις αγκαθωτές σχέσεις με τους γείτονες Τούρκους,τον ρατσισμό,την προκατάληψη,έως καί τις λανθασμένες,παγιωμένες αντιλήψεις που έχουν πολύ βαθειές ρίζες καί δεν φαίνεται να μπορούν να εξαλείψουν εύκολα,αν εμείς οι ίδιοι/ες δεν κάνουμε κάτι γι'αυτό. Παράλληλα,στο προσκήνιο οι ερωτικές,φιλικές καί συζυγικές σχέσεις καί η αποκατάστασή τους ακόμη καί μετά από χρόνια,η ιστορία του τόπου,οι δεύτερες ευκαιρίες που μας δίνονται καί πρέπει να τις ''αρπάζουμε'',η αγάπη ανάμεσα στην μητέρα καί το παιδί,η αγάπη που δεν γνωρίζει σύνορα,θρησκείες καί καταγωγή καί η ανάγκη για ελευθερία θα είναι θέματα που θα αναδειχθούν καί θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας. Όλα άρτια δοσμένα καί τοποθετημένα στο τότε καί στο σήμερα. Ναι,το μεταφυσικό στοιχείο κάνει πάλι την εμφάνισή του -όπως έχουμε δει καί σε προηγούμενα έργα της συγγραφέως- με φειδώ,ώστε να υπάρχει μία σύνδεση σε κάποια συμβάντα που θα μας αποκαλυφθούν στην πορεία. 

    Τέλος,στα θετικά του βιβλίου θα μπορούσα να συγκαταλέξω τον στρωτό καί συνεχόμενο λόγο της συγγραφέως,τα μεστά κεφάλαια,την γρήγορη καί άκρως περιγραφική εναλλαγή των σκηνών,τους ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στα πρόσωπα του κειμένου,την προσθήκη χρήσιμων πληροφοριών πριν την εισαγωγή μας σε κάθε νέο κεφάλαιο,καθώς καί τον επίλογο που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο -κατ'εμέ- τρόπο την πλοκή. Δεν ξέρω αν θα επθυμούσα να αλλάξω κάτι. Έμεινα ικανοποιημένη από αυτό που διάβασα καί το θεωρώ ως μία ωραία πρόταση για όσους/ες θα πάτε διακοπές κι όχι μόνο.

                                                                 Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ





ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Reviewed by Dominica on Ιουλίου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.