Η ΕΜΙΛΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Επιλέγετε να διαβάζετε βιβλία ανερχόμενων,όχι απαραίτητα τόσο γνωστών συγγραφέων,ή,παραμένετε πιστοί/ες στους ήδη γνώριμους σε εσάς; Θα μου επιτρέψετε να έχω την άποψη πως για να υπάρχει εξέλιξη,κι όχι στασιμότητα,σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής μας,είναι απαραίτητη η εμφάνιση νέων ταλαντούχων προσώπων που έχουν την όρεξη καί το μεράκι για να προσφέρουν το κάτι φρέσκο καί διαφορετικό. Καί για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για τον τομέα της λογοτεχνίας στη χώρα μας,στα μάτια μου φαντάζει πολύ φερέλπιδα η εμφάνιση νέων συγγραφέων,που παράλληλα με τους ήδη καταξιωμένους,μας δίνουν όμορφα βιβλία που τρέφουν την ψυχή καί τη σκέψη μας. Τα θετικά συναισθήματα υπερβαίνουν καί εντέλει εξαλείφουν τους όποιους δισταγμούς καί κατά καιρούς έχω ανακαλύψει αξιόλογα βιβλία γραμμένα από πένες εξελίξιμες που τις διακρίνει μία πρωτοτυπία.

   Δεν έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράφημα το πρώτο βιβλίο της νεαρής καί πολλά υποσχόμενης -κατ'εμέ- συγγραφέως Όλγας Παπαμιχάλη,με τίτλο ''Η Έμιλι στη χώρα των πάγων''. Η συγγραφέας επιλέγει να συστηθεί για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό μέσα από ένα μυθιστόρημα φαντασίας που το χαρακτηρίζουν ο στρωτός λόγος,η κινηματογραφική δράση καί οπτική των γεγονότων,η συνεχόμενη ροή,η καλπάζουσα φαντασία,το οικείο λεξιλόγιο καί οι περιγραφικές,σχεδόν ζωντανές,εικόνες που κοσμούν το κείμενο. Ένα κείμενο που διαβάζεται άκοπα καί ευχάριστα εστιάζοντας στην ψυχολογία της κύριας πρωταγωνίστριας που ακροβατεί πάνω σε ένα αόρατο τεντωμένο σχοινί,καθώς οδηγείται από την εφηβική προς την ενήλικη ζωή.

   ''Η Έμιλι είναι μια σύγχρονη Αλίκη 17 χρονών. Όχι στη Χώρα των Θαυμάτων αλλά στη Χώρα των Πάγων! Με αμείλικτο αντίπαλο τον Χρόνο, η Έμιλι προσπαθεί απεγνωσμένα να λύσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από το παρελθόν της και την τραυματική παιδική της ηλικία. Συγχρόνως παλεύει να συνδυάσει οικογενειακές ανάγκες, σπουδές, τα μαθήματα βιολιού και το αγαπημένο της πατινάζ στο παγοδρόμιο, μέσα σ' ένα εξοντωτικό πρόγραμμα, όπου υποχρεώσεις και επιθυμίες μοιάζουν εξίσου βασανιστικές. Μόνη της συντροφιά και βοήθεια είναι ένα παιδικό βιβλίο: "Η Χώρα των Πάγων", ένας μαγικός κόσμος γεμάτος μυστήριο και φαντασία, μέσα στον οποίο η Έμιλι έχει τη δυνατότητα να καταφεύγει κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν στον πραγματικό της κόσμο. Εκεί, στη Χώρα των Πάγων, συναντά τον γοητευτικό αλλά μυστηριώδη Δημήτρη, αλλά και... τον Λιούις Κάρολ και τον Μότσαρτ! Διχασμένη ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο κόσμους τον πραγματικό και τον φανταστικό, θα μπορέσει η Έμιλι τελικά να λύσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από τη ζωή της; Θα μπορέσει να αποδεχτεί την αλήθεια και τις πραγματικές της επιθυμίες;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Το βιβλίο δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα φαντασίας. Η συγγραφέας δημιουργεί έναν παράλληλο κόσμο για την πρωταγωνίστριά της για να την βοηθήσει να ξεφύγει από τους δαίμονες που την ταλανίζουν καί να βρεί,τελικά,την ψυχική ηρεμία που τόσο πολύ αναζητά. Μπορεί,αρχικά,να μας παραξενεύει καί να μας θυμίζει το παραμύθι ''Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων'' καί δεν σας το κρύβω πως κάπως φοβήθηκα μήπως υπάρχει ασυναίσθητα μία αντιγραφή,αλλά η συγγραφέας έξυπνα το πηγαίνει αλλού. Βλέπετε,το υποσυνείδητο πολλές φορές μπορεί να μας επηρεάσει είτε θετικά,είτε αρνητικά. Υπάρχουν στιγμές που εκείνο παίρνει τα ηνία του εαυτού μας στα χέρια του καί μας οδηγεί είτε σε φωτεινούς,είτε σε σκοτεινούς δρόμους. Τα όρια ανάμεσα στη λογική καί στην φαντασία γίνονται δυσδιάκριτα. Οι ισορροπίες λεπτές που ανά πάσα ώρα καί στιγμή μπορεί να ανατραπούν. Η συγγραφέας χειρίζεται με λεπτότητα τόσο την ψυχολογική κατάσταση της πρωταγωνίστριας,όσο καί του αναγνωστικού κοινού για να τους οδηγήσει με ακρίβεια σε ένα μεγάλο τέλος. Ένα φινάλε που με ικανοποίησε καί δεν θα επιθυμούσα να το αλλάξω. 

   Εσείς τί λέτε; Θα αφήσετε την Έμιλι να σας πιάσει από το χέρι καί να σας οδηγήσει στη Χώρα των Πάγων; Θέλετε να ανακαλύψετε τι κρύβεται σε αυτήν,ή,σας φοβίζει μόνο από το άκουσμα; Ο πάγος μπορεί να μην είναι πάντα τόσο κακός καί τρομακτικός όσο φαντάζει... 

                                                          Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ























Η ΕΜΙΛΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ Η ΕΜΙΛΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.