Οι καταραμένοι - Βιβλίο Α'- Ανίερη Συμφωνία

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Άσπρο καί μαύρο... Μέρα καί νύχτα... Καλό καί κακό... Φως καί σκοτάδι... Πραγματικότητα καί φαντασία... Ευχή καί κατάρα... Θεός και διάβολος... Κι άλλα τόσα. Όλα τους ζευγάρια αντιφατικών,μα τόσο ταιριαστών εννοιών που μοιάζουν σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κι έρχομαι να σας ρωτήσω. Τί θα ήταν το ένα χωρίς την ύπαρξη του άλλου; Ποιο το νόημα του; Προφανώς,οι σύνεπειες στην καθημερινή μας ζωή θα ήταν ολοφάνερες κι όχι πάντα θετικές,ή,αρνητικές. Γιατί κακά τα ψέματα,παντού χρειάζεται ισορροπία ώστε να βαίνουν τα πράγματα καλώς. Τίποτα,άλλωστε,δεν είναι τυχαίο. 

   Για μένα η ανάγνωση βιβλίων σημαίνει να ανακαλύπτω νέου κόσμους καί να φαντάζομαι καί να βλέπω άλλα τόσα μέσα από την ματιά καί πιο συγκεκριμένα την πένα των συγγραφέων. Να αποκτώ νέες εμπειρίες,να αισθάνομαι πρωτόγνωρα συναισθήματα καί να συναναστρέφομαι ανθρώπινους ήρωες,αλλά καί πλάσματα της φαντασίας. Βλέπετε,από έφηβη ακόμα -ίσως καί λίγο πιο μικρή- έτρεφα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μεταφυσικό καί την φαντασία εν γένει. Μεγαλώνοντας αυτή μου η αδυναμία έχει επεκταθεί καί σε ανάλογα βιβλία. Η χαρά μου,συνεπώς,μεγάλη όταν έφτασε στα χέρια μου το νέο μυθιστόρημα φαντασίας/τρόμου του συγγραφέα Χάρη Λιαντζίρη με τίτλο ''Ανίερη Συμφωνία'' το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς ''Οι καταραμένοι'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

   Πιάνοντας για πρώτη φορά το βιβλίο στα χέρια μου,τολμώ να πω πως αυτό το απόκοσμο καί συνάμα εκκωφαντικό εξώφυλλό του αιχμαλώτισε το βλέμμα μου καί αυτομάτως γέννησε στο μυαλό μου εικόνες τρομακτικές καί ταυτόχρονα θελκτικές. Έπρεπε,επειγόντως,να μάθω όσα περισσότερα γινόταν. Ανέτρεξα,λοιπόν,στην περίληψη του οπισθοφύλλου ευχόμενη πως θα ανακάλυπτα επιπλέον πληροφορίες καί κάπως θα ξεδιάλυνε αυτό το ομιχλώδες τοπίο που αντίκριζα. Ή μήπως όχι; 

   ''Δεκέμβριος, 2010 Η γυναίκα και η κόρη του στρατιωτικού Νίκου Μώρου δολοφονούνται από μια σκοτεινή οντότητα. Ιούνιος, 2012 Ένα αθώο παιχνίδι εφήβων καταλήγει σε τραγωδία, μια τραγωδία που τους ανάγκασε να πουλήσουν την ίδια τους την ψυχή. Πέντε χρόνια αργότερα, όσοι συμμετείχαν σε αυτό το παιχνίδι αρχίζουν να δολοφονούνται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μια ομάδα ερευνητών μεταφυσικών φαινομένων αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τα παιδιά. Γρήγορα συνειδητοποιούν πως τα δύο μακρινά γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους και πως ότι είναι αυτό που κυνηγάει τα παιδιά είναι μόνο η αρχή μιας τεράστιας συνομωσίας..." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Εγώ,λοιπόν,επιλέγω να μείνω στην τελευταία φράση που λέει: ''Συμφωνίες με δαίμονες, μάγια, ξόρκια, εξορκισμοί και πνεύματα στο πιο τρομακτικό βιβλίο της χρονιάς." Κι αμέσως αναρωτήθηκα το αν θα συναντήσω κάτι τέτοιο,ή,είναι απλά ένα έξυπνο συγγραφικό τρικ για να μας δελεάσει. Ναι,μην σας φαίνεται παράξενο αυτό που λέω,μα έχω το δει να συμβαίνει σε άλλα έργα καί να με ενοχλεί ως αναγνώστρια. Αυτό,όμως,δε με σταμάτησε από το να διαβάσω με λαχτάρα το εν λόγω βιβλίο. 

   Όπως προανέφερα,ούσα λάτρης αυτών των μεταφυσικών στοιχείων καί συλλέγοντας,κατά καιρούς,πληροφορίες καί ελάχιστες γνώσεις γύρω από αυτά (για να μην παρεξηγηθώ,να διευκρινίσω πως δεν ακολουθώ ανάλογα μονοπάτια),έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου κατά την διάρκεια της ανάγνωσης να πείθεται από τα λεγόμενα του συγγραφέα καί να αντιλαμβάνομαι πως έχει κάνει,πραγματικά,μία σεβαστή έρευνα για έκεινα για τα οποία μιλάει. Δεν λέει αερολογίες,ούτε τα χρησιμοποιεί απλά για να εντυπωσιάσει,ή,για να καλύψει πιθανά κενά στην γραφή του. Όχι,δεν το έχει ανάγκη αυτό. Ο λόγος του είναι στρωτός καί συνεχόμενος. Κάνει ορθή χρήση των εκφραστικών μέσων εστιάζοντας τόσο στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί των ηρωϊδων του,όσο καί στην περιγραφή των εικόνων που γεννούν φόβο,σασπένς,μυστήριο καί αγωνία από την αρχή έως καί το τέλος του βιβλίου.

   Εν κατακλείδι,μπορώ να πω πως έχουμε να κάνουμε με ένα καλογραμμένο βιβλίο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που οφείλει να έχει ένα μυθιστόρημα που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Ναι,κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον καί την προσοχή μου από την αρχή έως καί το τέλος. Ένα μεγάλο φινάλε που μας εξιτάρει καί μας κάνει να σκεφτόμαστε πολλά για το τι μέλλει να συμβεί στην πορεία. Εσείς θα τολμήσετε να ''χαθείτε'' εκούσια σε έναν κόσμο τρομακτικό που όσα πλάσματα κατοικούν εκεί λαχταρούν να πάρουν την ψυχή σας;

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΑΡΗΣ ΛΙΑΝΤΖΙΡΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ



























   


    

Οι καταραμένοι - Βιβλίο Α'- Ανίερη Συμφωνία Οι καταραμένοι - Βιβλίο Α'- Ανίερη Συμφωνία Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.