GEMINI

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Το τελευταίο διάστημα,όλο καί περισσότερο,''πέφτει'' το βλέμμα μου πάνω σε δίδυμα αδέλφια,είτε μικρότερης,είτε μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν ξέρω αν το σύμπαν προσπαθεί να μου στείλει κάποιο μήνυμα,αλλά εγώ δηλώνω ανέκαθεν γοητευμένη από τον υπερφυσικό τρόπο που συνδέονται σε πολλά επίπεδα τα δίδυμα αδέλφια. Όσοι/ες έχουμε την καλή τύχη να έχουμε αδελφό,ή,αδελφή,γνωρίζουμε το πως είναι να βιώνεις αυτήν την ευλογημένη αγάπη που όμοιά της δεν υπάρχει κι ούτε κάτι μπορεί να την αντικαταστήσει. Το δύσκολο είναι κατανοήσουμε το δέσιμο των διδύμων. Όλοι κι όλες λένε πως τα συνδέει μία ακόμη μεγαλύτερη καί δυνατότερη αγάπη. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. 'Ενας φαινομενικά άρρηκτος δεσμός που δείχνει ακλόνητος,μα δεν ισχύει πάντα...

    Τη συγγραφέα Ήρα Βλάχου την παρακολουθώ από τα πρώτα της,κιόλας,συγγραφικά βήματα. Είναι μία δημιουργός που συνεχώς εξελίσσεται καί δεν φοβάται να ρισκάρει καί να ξεφύγει από την περπατημένη,επιλέγοντας κάθε φορά μέσα από την υπόθεση του εκάστοτε έργου της να μιλήσει για θέματα ταμπού,για λεπτά ζητήματα που απασχολούν οικογένειες καί τις κοινωνίες στο σύνολό τους. Προσέξτε! Δεν τίθεται κανένα θέμα σοβαροφάνειας,ή,απλής πρόκλησης του ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού με πιθανά τρικ που θα κάλυπταν πιθανές αστοχίες στην γραφή της. Όχι,η συγγραφέας με απόλυτο σεβασμό καί προσοχή μιλάει για αυτά τα θέματα μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων καί των ηρωϊδων της. Ο λόγος της είναι οικείος καί πολλές φορές συγκαταβατικός απέναντι στα πρόσωπα της υπόθεσης. Δίνει σε εκείνα τον χώρο καί τον χρόνο για να μιλήσουν. Δεν κρίνει,ούτε μαλώνει. Θα μπορούσα να πω πως προστατεύει,ίσως καί να δικαιολογεί.

   ''GEMINI'',λοιπόν,ο τίτλος του βιβλίου καί μου αρέσει πολύ το γεγονός πως η συγγραφέας επέλεξε την αγγλική εκδοχή. Δεν ξέρω γιατί καί πως,αλλά μου ακούγεται πιο εύηχο καί δελεαστικό μέσα στην λιτότητά του. Σαν να μην χρειάζονται περιττές εξηγήσεις. Σαν να περιέχεται μέσα σε αυτήν την λέξη όλο το νόημα του βιβλίου. ''GEMINI'' ο διεθνής όρος για τo αστρολογικό ζώδιο κάτω από το οποίο έχουν γεννηθεί πολλοί άνθρωποι. Άλλη χάρη,όμως,έχει να ανήκεις σε ένα ζώδιο κι άλλη να είσαι κομμάτι αυτού του ιερού δεσμού. Δίδυμα,λοιπόν,καί τα αδέλφια την ιστορία των οποίων θα διαβάσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Γι'αυτήν την αγάπη θα μιλήσει η συγγραφέας. Για μία αγάπη που δεν έχει όρια. Για μία αγάπη που δεν τελειώνει ποτέ. Για μία αγάπη που μπορεί να τραυματίζεται είτε πιο ελαφρυά κι επιφανειακά,είτε πιο βαθειά αφήνοντας πληγές,που καί πάλι δεν είναι ικανές να τη διαλύσουν. Για μία αγάπη που συγχωρεί καί διαρκώς μεγαλώνει καί δηλώνει σθεναρά παρούσα.

   "«Να σας ζήσουν, κυρία, να σας ζήσουν! Γερά και δυνατά! Μπορώ να τα δω; Κουκλάκια είναι! Σας μοιάζουν, κυρία! Ο κύριος είπε πως θα διαλέξετε εσείς ονόματα!» 

«Το κορίτσι που ήρθε πρώτο, θα το ονομάσουμε Λίζα. Το αγόρι Αζίλ. Όνομα-καθρέφτης. Όταν κοιτάζονται στα μάτια, να βλέπουν τον εαυτό τους».

«Αυτό είναι σίγουρο, κυρία! Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν! Και μ’ ένα σμπάρο, δυο τριγώνια! Θα κουραστείτε λίγο τώρα αλλά μόλις ξεπεταχτούν, θα ηρεμήσετε!»

«Πάψε, ανόητη! Παιδιά έκανα, όχι κουτάβια! Όταν είσαι γονιός, δεν ηρεμείς ποτέ. Αέναος αγώνας είναι η ζωή κι εμείς οι αθλητές της»." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Διαβάζοντας με αμείωτο ρυθμό καί ενδιαφέρον το βιβλίο,δεν σας το κρύβω πως πέρασα από ποικίλα συναισθηματικά στάδια. Πόνεσα,γέλασα,αγάπησα,μίσησα,νευρίασα καί εντέλει κατανόησα καί λυτρώθηκα. Ναι,με ικανοποίησε όπως καί τα προηγούμενα έργα της συγγραφέως καί ανυπομονώ για τη συνέχεια. Είναι ένα καλογραμμένο καί ουσιαστικό κοινωνικό βιβλίο που θεωρώ πως η ανάγνωσή του θα σας ανταμείψει.

                                                             Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ




GEMINI GEMINI Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.