Το αίνιγμα της κινέζικης καμπάνας

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Αγαπημένο μου,διαχρονικά,λογοτεχνικό είδος η αστυνομική λογοτεχνία. Θεωρώ -μπορεί να είμαι σωστή,μπορεί καί λάθος- πως μέσα από τα συγκεκριμένα βιβλία παίρνουμε μία γερή γεύση γύρω από το γίγνεσθαι μέσα στις κοινωνίες. Πολλές φορές σκέφτομαι πως είναι ένας τρόπος για να αντιληφθούμε το πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι,το πως αυτό επηρεάζει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις καί τον αντίκτυπο που έχει εντέλει στο σύνολο. Έχοντας διαβάσει 4 έργα του συγγραφέα Ρόμπερ βαν Γκούλικ,με βασικό πρωταγωνιστή τον Δικαστή Τι,καί μείνει καθ'όλα ικανοποιημένη από αυτά,αντιλαμβάνεστε με πόση χαρά καί αδημονία περίμενα την έκδοση καί του επόμενου βιβλίου που θα βασιζόταν στις περιπέτειες του αγαπημένου μου ήρωα. Σειρά,λοιπόν,σήμερα είχε το νέο μυθιστόρημα με τίτλο ''Το αίνιγμα της κινέζικης καμπάνας" που δεν έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας.

   Το βιβλίο ''Το αίνιγμα της κινέζικης καμπάνας" πρωτοδημοσιεύτηκε το 1958 καί παρά το γεγονός πως μας χωρίζουν αρκετά χρόνια από τότε,καταφέρνει καί παραμένει ευκολοδιάβαστο,ενδιαφέρον καί σύγχρονο. Ο συγγραφέας επιλέγει σε αυτό το βιβλίο να μιλήσει πρώτη φορά για το ιστορικό πρόσωπο,Δικαστή Τι καί τις υποθέσεις που του είχαν ανατεθεί προς διαλεύκανση. Συγκεντρώνει,λοιπόν,τις ξεχωριστές ιστορίες καί τις ενώνει με φυσικό καί ομαλό τρόπο κάτω από ένα κοινό πλαίσιο με συνδετικούς κρίκους τον Δικαστή Τι,μα καί τα ήθη,έθιμα καί πεποιθήσεις που επικρατούσαν εκείνη την εποχή συνάμα με τον ρόλο που δινόταν καί έπρεπε να επιτελούν οι αρμόδιοι για να υπάρχει μία ισορροπία στις πολείς της κινεζικής αυτοκρατορίας. 

    "Που-Γιανγκ, 668 μ.Χ. Όταν ο Δικαστής Τι φτάνει στο Που-Γιανγκ, μια ακμάζουσα πόλη στην καρδιά της κινεζικής Αυτοκρατορίας της Δυναστείας των Τανγκ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του περιφερειακού επιτρόπου, οι πολίτες περιμένουν γεμάτοι αγωνία να τον δουν να κλείνει την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της κόρης του κρεοπώλη με το όνομα Ατόφιος Νεφρίτης. Εντωμεταξύ, στην πόλη κυκλοφορούν παράξενες φήμες ότι ο πλούτος των βουδιστών μοναχών του ναού του Απέραντου Ελέους είναι αποτέλεσμα κάποιας σκοτεινής μηχανορραφίας. Επίσης, ο δικαστής καλείται να επιλύσει μια παλιά οικογενειακή έριδα που στιγματίζεται από αδίστακτα εγκλήματα. Τα τρία μυστήρια περιπλέκονται τόσο, που δείχνουν ανεπίλυτα. Με τη βοή­θεια όμως των πιστών βοηθών του, και χάρη στον δαιμόνιο νου και τις απίστευτες ικανότητές του, ο ντετέκτιβ θα βρει την άκρη του νήματος." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Τί είναι αυτό που με κάνει να προτιμώ τα βιβλία του εν λόγω συγγραφέα; Αρχικά,σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος γραφής του. Άλλοτε πιο γλαφυρός κι άλλοτε πιο δωρικός καταφέρνει καί ιντριγκάρει τη σκέψη μου. Με ευφυείς ελιγμούς μας ανατρέπει τα όσα θεωρούμε ως δεδομένα προσκομίζοντας νέα στοιχεία καί δίνοντας μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων με αποτέλεσμα το μυστήριο να κρατεί καλά καί να μην ξέρουμε το τι μας επιφυλάσσει η επόμενη σελίδα. Έπειτα,τα βρίσκω ως μία καλή πηγή από την οποία ξεχύνονται σημαντικές γνώσεις καί πληροφορίες για το τι συνέβαινε εκείνα τα χρόνια στις πόλεις της αρχαίας Κίνας καί το πως λειτουργούσε το δικαστικό σύστημα. Παράλληλα,δίνεται μία καλή αφορμή για να γνωρίσουμε την κινέζικη αστυνομική λογοτεχνία. Τέλος,πάντα απολαμβάνω τις εικόνες που εσωκλείονται στις σελίδες του βιβλίου,οι οποίες βασίζονται στην κινεζική τεχνοτροπία καί σχεδιάζονται εξ ολοκλήρου από τον ίδιο τον συγγραφέα προσφέροντας ζωντάνια καί παραστατικότητα στο κείμενο.

  Κλείνοντας το βιβλίο καί την αναφορά μου σε αυτό,έχω να πω πως για ακόμη μία φορά το απήλαυσα από την αρχή έως καί το τέλος. Ναι,είναι ένας ιδιαίτερος αναγνωστικός εθισμός -για μένα τουλάχιστον- τα βιβλία με τις υποθέσεις του Δικαστή Τι. Ένα επιπλέον υπέρ των βιβλίων είναι πως διαβάζονται με όποια σειρά επιθυμείτε καί αυτόνομα το καθένα. Γιατί,λοιπόν,να μην τα αναζητήσετε κι εσείς;

                                                           Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Στο υστερόγραφο θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το έγκλημα,την εξιχνίασή του καί τις πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή του έργου.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΑΝ ΓΚΟΥΛΙΚ (Robert van Gulik)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Chinese Bell Murders


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΣΑΜΑΡΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ 





    

    

Το αίνιγμα της κινέζικης καμπάνας Το αίνιγμα της κινέζικης καμπάνας Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.