Love ‘n’ peace, bro

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Όταν επικοινώνησε μαζί μου για πρώτη φορά η συγγραφέας Ειρήνη Νομικού για να παρουσιάσω το βιβλίο της ''Love ‘n’ peace, bro",που κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Ελκυστής,δεν σας το κρύβω πως ''παρασύρθηκα'' από το πολύχρωμο χαρούμενο εξώφυλλο καί τον τίτλο του. Ήθελα,όμως,κάτι παραπάνω για να πειστώ καί να το διαβάσω.΄Ετσι,έστρεψα το βλέμμα μου στην περίληψη. Καί ναι,ήταν αρκετή ώστε να αισθανθώ πως δεν επρόκειτο απλά για ένα ακόμη ανάλαφρο βιβλίο,αλλά για ένα βιβλίο με νόημα που μιλάει για το πως τα χρόνια πέρασαν καί δυστυχώς,πολλά όνειρα δεν υλοποιήθηκαν. Η κρίση της εποχής έχει ως θύματα,λίγο έως πολύ,όλους κι όλες μας. Λάθη καί σωστά. Πάθη καί αδυναμίες. Μα καί εμπόδια που μπορούν να ξεπεραστούν καί η ελπίδα καί η αγάπη να γίνουν αρωγοί σε αυτήν μας την προσπάθεια να τα υλοποιήσουμε...

   ''Η Αθήνα, τα Εξάρχεια, η οικονομική και κοινωνική κρίση, το προσφυγικό από το 2014, μέσα από την ερωτική σχέση δύο ανθρώπων που έχουν ήδη διανύσει τα εξήντα και πλέον χρόνια της ζωής τους. Η Τιτίκα, χήρα, επί μακρώ ακτιβίστρια και πληγωμένη από αγάπες και έρωτες, συναντάει σε μία διαδήλωση τον Μανόν της. Είναι δασκάλα χοροκίνησης και κάνει μαθήματα θεάτρου σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Μανόν, συνταξιούχος μηχανικός, Σουηδός κατά το ήμισυ, δηλώνει κοινωνικός αγωνιστής. Είναι χωρισμένος και πατέρας ενός συντηρητικού γιου. Το βασικό του όμως χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένει ο θυμωμένος πολέμιος του συστήματος. Θα αφήσει άραγε την επαναστατική του ταυτότητα για να ζήσει την αγάπη; Κουβαλάνε και οι δύο τις διαψεύσεις μιας ολόκληρης ζωής. Τα λάθη και τα πάθη τους. Θα αφήσουν όμως αυτά να καθορίσουν και την υπόλοιπη ζωή τους ή θα αντιταχθούν, θα προσπαθήσουν να τα διορθώσουν και να αλλάξουν ρότα; Ζουν και οι δύο μαζί την Ουτοπία, σε μία κατάληψη προσφύγων. Εκεί, γνωρίζουν ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να σηκωθούν, να σταθούν και να διαλέξουν τον δρόμο τους. Κάνουν φίλους και μέντορες. Εκεί, αναγνωρίζουν και οι ίδιοι τα δικά τους συναισθήματα, αποδέχονται τα λάθη τους και προβάλλουν “από τις στάχτες τους” τα οράματα για τη ζωή τους αλλά και για τις επόμενες γενιές." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   ''Love‘n’peace,bro" ήταν το κυρίαρχο σύνθημα καί μότο ζωής των χίπιδων (παιδιών των λουλουδιών) την δεκαετία του '60 καί λίγο αργότερα. Τους κατηγορούσαν ως αιθεροβάμονες,αργόσχολους,άμυαλους κι εκτός πραγματικότητας. Ήταν,όμως; Όλοι κι όλες -τουλάχιστον οι σώφρονες άνθρωποι- δεν θεωρούμε ως κάλλιστο για τον κόσμο να επικρατεί,παντού καί πάντα,ειρήνη καί αγάπη; Να μην καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα,να ζουν όλοι/ες με αξιοπρέπεια καί να μην υπάρχουν αδικίες καί όποιας μορφής εκμετάλλευση εις βάρος των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο; Οπότε,γιατί να μας ενοχλεί κάτι ανάλογο; Ναι,ο κόσμος εξελίσσεται καί πρέπει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα,χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται πως πρέπει να απαρνηθούμε τα ιδανικά καί τα πιστεύω μας. Πάντα οφείλουμε να παλεύουμε καί να διεκδικούμε όσα επιθυμούμε. Αυτό,άλλωστε,δε σημαίνει να είσαι άνθρωπος καί να νοιάζεσαι για τους άλλους γύρω σου; Η ανιδιοτέλεια,η προσφορά καί η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο δεν κάνει διακρίσεις. Δεν βλέπει φυλή,φύλο,χρώμα,καταγωγή κλπ....
   Ο λόγος της συγγραφέως χαρακτηρίζεται από τις καθαρές,λιτές γραμμές που ενισχύονται από το οικείο λεξιλόγιο,τις ζωντανές εικόνες,μα καί την αληθοφάνεια των προσώπων που χάρη στους ρεαλιστικούς διαλόγους αναμεταξύ τους,μπορούμε να προβούμε σε μία άρτια σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους. Να ταυτιστούμε μαζί τους,ή καί όχι. Να πάρουμε μαθήματα από εκείνους/ες. Ίσως καί να κατανοήσουμε/αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα δίπλα μας. Μάλιστα,εγώ -αφού έχω διαβάσει πρώτα το βιογραφικό της συγγραφέως- μπόρεσα να βρω κομμάτια του εαυτού της μέσα στο κείμενο καί να την γνωρίσω καλύτερα. 
   Ολοκληρώνοντας το βιβλίο με άφησε με αμφίσημα συναισθήματα,όπως άλλωστε είναι καί η ίδια η ζωή. Επιλέγω,όμως,να κρατήσω το βαθύτερο νόημά του που δεν είναι αλλό από τον έρωτα καί την δύναμη αυτού,την αγάπη καί όλες τις μορφές που αυτή μπορεί να λάβει,την αξία της φιλίας καί το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.
                                                                Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΟΜΙΚΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ









   

Love ‘n’ peace, bro Love ‘n’ peace, bro Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.