Ο ρύστης

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   "Ένας αστυνομικός και μια δημοσιογράφος… Ένας κατά συρροή δολοφόνος και μια ηλικιωμένη γυναίκα… Πώς μπορούν οι ζωές όλων αυτών των ανθρώπων να μπλεχτούν; Να κινδυνεύσουν; Να μάθουν αλήθειες που πονάνε; Ο αστυνομικός Γιώργος Πετρόπουλος βρίσκεται στη μέση μιας υπόθεσης, που ο ένοχος μοιάζει με φάντασμα. Η Ηρώ Μάνου, μια δημοσιογράφος, που η ζωή της ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Τι είναι αυτό που θα ενώσει τον Γιώργο και την Ηρώ; Ένας θανάσιμος κίνδυνος ή μια ευκαιρία ζωής;

   Τί λέτε; Ήταν αρκετή η περίληψη του νέου βιβλίου της συγγραφέως Λένας Δεμερτζή,που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο,ώστε να έχω την προσοχή σας; Τρίτο βιβλίο,λοιπόν,για τη συγγραφέα καί επιλέγει τον ασυνήθιστο τίτλο ''Ο ρύστης''. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα που η ιστορία του ξεδιπλώνεται παράλληλα σε δύο χρόνους. Στο παρελθόν καί το παρόν των προσώπων της υπόθεσης. Βέβαια,θα μου πείτε πως αυτό δεν είναι κάτι που το βλέπουμε για πρώτη φορά,ωστόσο,επιλέγω να δω τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας θα το προσαρμόσει μέσα στην πλοκή. Όλοι κι όλες λέμε πως το παρελθόν δεν έχει καμία θέση στο σήμερα,ή,στο μέλλον. Κι όμως,η ζωή μας είναι γεμάτη ανατροπές καί καθημερινά μας αποδεικνύει πως για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι/ες. Κάποιες φορές δεν γίνεται το παρελθόν να μείνει πίσω. Αργά,ή,γρήγορα θα έρθει εκείνη η στιγμή που οι κύκλοι που άνοιξαν παλιά,θα πρέπει να κλείσουν οριστικά...

   Για μένα ήταν η πρώτη φορά που θα ερχόμουν σε επαφή με τον λόγο της συγγραφέως,οπότε θεωρούσα πως θα χρειαζόμουν μία άτυπη περίοδο προσαρμογής καί κατανόησης της πένας της. Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας την ανάγνωση,κάθε άλλο,παρά πρόβλημα αντιμετώπισα. Ήταν λες κι είχα διαβάσει κι άλλα έργα της,οπότε μπήκα τελείως ομαλά μέσα στο κλίμα της υπόθεσης. Η συγγραφέας,ή,πιο συγκεκριμένα η γραφή της ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Έχει έναν δικό της τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τα γεγονότα. Όχι,δεν βιάζεται να τα πει όλα εξ αρχής,αλλά δεν δείχνει τάσεις κόπωσης του κειμένου. Ξεδιπλώνει τα γεγονότα πάνω στο χαρτί με τέτοιον τρόπο που ''αναγκάζει'' τον αναγνώστη/την αναγνώστρια να ανυπομονεί να πάει στην επόμενη σελίδα καί μετά στην άλλη μέχρι να ολοκληρωθεί όλο το παζλ. Εμένα αυτό ως γεγονός ιντρίγκαρε την σκέψη μου καί με έκανε να είμαι σε διαρκή ετοιμότητα.

   Όπως προείπα,η δράση θα λάβει μέρος σε παρελθόν καί παρόν. Άραγε,πώς αυτά τα δύο μπορούν να πορευτούν σε παράλληλους δρόμους καί με ποια αποτελέσματα; Βρήκα ευφυή την κίνηση της συγγραφέως να βάζει λίγα πρόσωπα ως τα κύρια καί τα λοιπά σε στρατηγικές,-κατ'εμέ-,θέσεις που με την παρουσία τους θα βοηθήσουν στην ομαλή καί συνεχόμενη εξέλιξη της πλοκής. Από την σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους καί τη συνολική τους δράση μέσα στην υπόθεση θα αντιληφθούμε πολλά για εκείνους/ες. Καθένας καί καθεμία,ξεχωριστά,αντιπροσωπεύει καί κάτι το διαφορετικό. Στο σύνολο,όμως,έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αρκετή δράση,μυστικά,περιπέτεια,μυστήριο καί σασπένς. Προσωπικά,δεν σας το κρύβω πως σε ένα σημείο μπερδεύτηκα σχετικά με τον ένοχο καί τον λόγο που τον οδήγησαν να πράξει αναλόγως,αλλά στην πορεία μπόρεσα να αντιληφθώ το που οδηγούσε η συγγραφέας την ιστορία.

   ''Ο ρύστης'' ο τίτλος του βιβλίου καί εσκεμμένα άφησα τον σχολιασμό του για τον τέλος. Ποιο νόημα κρύβεται πίσω από αυτόν καί με ποιον τρόπο θα συνδεόταν με την υπόθεση; Ήταν οι κυρίαρχες σκέψεις στο μυαλό μου,όταν τον πρωτοάκουσα. Η συγγραφέας παίζει εντέχνως με το μυαλό του αναγνωστικού κοινού καί δεν θα αποκαλύψει νωρίτερα,από όσο εκείνη θεωρεί σωστό,τόσο την ερμηνεία του (κυριολεκτική καί μεταφορική),όσο καί την συμμετοχή του μέσα στο βιβλίο. Προσωπικά μου άρεσε πολύ η αποκάλυψη που ακολούθησε καί το πως η συγγραφέας την συνέδεσε με ένα επιπλέον μήνυμα. Ένα μήνυμα για την δύναμη της γυναίκας καί την εναντίωσή της σε ό,τι την καταπιέζει. Ναι,είναι ένα καλογραμμένο καί ευκολοδιάβαστο αστυνομικό βιβλίο που μου άρεσε πολύ καί που με έκανε να εκφράσω την επιθυμία για μία πιθανή συνέχεια μελλοντικά.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΕΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





  

   

Ο ρύστης Ο ρύστης Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.