Ερωτόκριτος


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Άν επιθυμούμε τα παιδιά να ανακαλύψουν καί να αγαπήσουν τη λογοτεχνία,καλό θα είναι παράλληλα με τα τόσο εξαιρετικά νέα βιβλία που συνεχώς κυκλοφορούν κι απευθύνονται σε αυτά,να προμηθευτούμε καί να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν κλασικά αριστουργήματα τόσο της εγχώριας,όσο καί της ξένης λογοτεχνίας,πάντα προσαρμοσμένα στις ηλικίες των παιδιών. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί η σειρά βιβλίων ''Κλασικοί θησαυροί" που είναι μια πολύ όμορφη καί προσεγμένη προσέγγιση αυτών των διαχρονικών λογοτεχνικών θησαυρών. 
  Παράλληλα,λοιπόν,με τα βιβλία που ήδη κυκλοφορούν,προστέθηκε πρόσφατα ένα από τα πιο αγαπημένα μου λογοτεχνικά έργα ο ''Ερωτόκριτος'' του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ένα έργο που είχα την καλή τύχη να το διδαχθώ για ένα ολόκληρο εξάμηνο,ούσα ακόμη φοιτήτρια στην σχολή κι από τότε έχει μία περίοπτη θέση στην καρδιά μου. Αλλά πέρα από αυτό,δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος/α που να μην γνωρίζει τους περίφημους στίχους που απαγγέλει ο Ερωτόκριτος απευθυνόμενος στην Αρετούσα τη στιγμή του αποχωρισμού τους. Άραγε,πώς θα δινόταν η ιστορία στα μικρά παιδιά;
   "Ο Ερωτόκριτος, γιος του πιο πιστού συμβούλου του βασιλιά, ερωτεύεται τη βασιλοπούλα Αρετούσα. Τέτοιος γάμος, όμως, δεν μπορεί να γίνει, καθώς εκείνη θα πρέπει να πάρει για άντρα της τον γιο ενός άλλου βασιλιά και όχι εκείνον ενός υπηρέτη. Μα οι δύο νέοι είναι αποφασισμένοι και, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες περιπέτειες κι αν ζήσουν, δεν ξεχνούν ο ένας τον άλλον. Ώσπου στο τέλος γίνεται ό,τι σε όλα τα παραμύθια: ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Άν καί γνωρίζουμε εξ αρχής πως η ιστορία θα έχει το πολυπόθητο ευτυχισμένο τέλος,που όλοι κι όλες το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη,το βιβλίο δεν παύει να διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον από την αρχή έως καί το τέλος. Θεωρώ πως έχει γίνει μία άριστη δουλειά όσον αφορά τόσο την εικονογράφηση του βιβλίου,όσο καί την επιμέλεια/διασκευή του κειμένου,την χρήση του κατάλληλου λεξιλογίου,τις μεστές προτάσεις καί την αποφυγή κάποιων πιο σκληρών περιγραφών που υπάρχουν στο πρωτότυπο. Για μένα το βιβλίο μπορεί άνετα να διαβαστεί καί να κατανοηθεί από παιδιά δημοτικού.
   Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα βιβλίο που υμνεί την αληθινή κι άδολη αγάπη που μπορεί να παραμείνει δυνατή κι άσβεστη παρά τα όποια εμπόδια καί χρόνια κι αν περάσουν. Μία ιδανική πρόταση για να έρθουν πιο κοντά στην κλασική λογοτεχνία τα παιδιά. Αναζητήστε το,όπως καί τα υπόλοιπα της σειράς. Εγώ δηλώνω για ακόμη μία φορά γοητευμένη από αυτό το συγκλονιστικό έργο.
Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ. Ο Ερωτόκριτος είναι ένα κλασικό έργο που τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1713 στη Βενετία. Δημιουργός του είναι ο Βιτσέντζος Κορνάρος από τη Σητεία της ανατολικής Κρήτης. Υπολογίζεται πως το έγραψε ανάμεσα στον 15ο και τον 18ο αιώνα, με επικρατέστερα τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κρήτη.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ






Ερωτόκριτος Ερωτόκριτος Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 11, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.