Από την Αλεξάνδρεια στο Berlin


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Επιλέγετε να διαβάσετε βιογραφίες; Προσωπικά τις θεωρώ ως ένα ιδιαίτερο είδος βιβλίων,που χρειάζονται μία διαφορετική προσέγγιση,πάντα με σεβασμό καί προσοχή προς στο πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται καί κατ'επέκταση προς στη ζωή καί τις επιλογές του/της. Εγώ δεν έχω διαβάσει τόσες βιογραφίες. Μπορώ να πω πως τις αποφεύγω εντέχνως,μα όταν τελικά τύχει καί διαβάσω ένα ανάλογο βιβλίο,έχω κατά νου τον ενδεδειγμένο τρόπο που οφείλω να το ''πλησιάσω''. Πολλάκις,άλλωστε,έχω υποστηρίξει την άποψη (καί αυτό αφορά εμένα ως αναγνώστρια) ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν πρέπει να υπόκεινται κριτικής όπως τα άλλα λογοτεχνικά βιβλία,αλλά να τα αφήνουμε να μας μιλήσουν ελεύθερα. Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιώργου Ποριάζη,με τίτλο ''Από την Αλεξάνδρεια στο Berlin",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο καί μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.
   "Aλεξάνδρεια… Ο πόλεμος των Έξι Ημερών, το 1967, αναγκάζει τον επτάχρονο Γιώργο να την αποχαιρετίσει και μαζί μ’ αυτήν την ελευθερία και την αθωότητα. Με βίαιο τρόπο έρχεται πρόσφυγας στην ίδια του τη χώρα, την Ελλάδα επί Χούντας. Η ανυπακοή στο σχολείο, παρά τις καλές του επιδόσεις, είναι η αντίδρασή του στην επικρατούσα βία της εποχής. Στην εφηβεία, η επαφή του με το ροκ αλλάζει τη ζωή του. Μουσική, συνελεύσεις, συναυλίες, βιβλία τον ωθούν αργότερα να κάνει τις επιλογές του. Τόσο στις ασυνήθιστες βιοποριστικές του δραστηριότητες, όσο και στις δημιουργικές του αναζητήσεις. Ώσπου στα 27 του χρόνια ανοίγει το Berlin στο Θησείο, ένα club δικής του αισθητικής, το οποίο αποκτά γρήγορα φήμη σε όλη την Αθήνα και φιλοξενεί κορυφαίους μουσικούς της παγκόσμιας σκηνής." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
  Χάρη σε αυτό το αλλιώτικο οδοιπορικό από την Αλεξάνδρεια στο Berlin (όπως λέει καί ο τίτλος του βιβλίου) δεν θα γίνουμε μόνο μάρτυρες καίριων κοινωνικών,πολιτικών καί οικονομικών γεγονότων που συντάραξαν την ζωή του ήρωα,αλλά κι όλων των ανθρώπων που τα βίωσαν κατά τα τέλη του 20ου αιώνα,μα ταυτόχρονα θα προβούμε σε μία άρτια σκιαγράφηση της ψυχής του κεντρικού ήρωα καί συγγραφέα που αναζητά τον εαυτό του,καθώς καί της τότε ελληνικής κοινωνίας. Ο συγγραφέας,λοιπόν,με λόγο ευθύ,κάπου-κάπου σπιρτόζικο καί οξυδερκή,θα μας μιλήσει για όλα καί θα μας επιτρέψει να ζήσουμε μαζί του καί να αποκτήσουμε εμπειρίες ζωής καί να νιώσουμε,-ίσως για κάποιους/ες-,πρωτόγνωρα,δυνατά συναισθήματα.
   Στα λοιπά θετικά στοιχεία του βιβλίου συγκαταλέγονται: η αληθοφάνεια που επιτρέπει στο αναγνωστικό κοινό να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή,το άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,τα μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια ανά περιόδους ζωής του πρωταγωνιστή,αυτή η γλυκειά αίσθηση rock 'n' roll που διέπει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου,καθώς και η αμεσότητα της γραφής του συγγραφέα. Δεν ξέρω για εσάς,αλλά εμένα μου άρεσε πολύ η εικόνα του εξωφύλλου. Την βρήκα πολύ πετυχημένη. Αυτό το μικρό αγόρι που ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,με τα ακουστικά στα αυτιά,προβαίνει σε χορευτικές φιγούρες όμοιες με εκείνες των αρχαίων αιγυπτιακών τοιχογραφιών υπό τη συνοδεία των μελωδιών της αγαπημένης του μουσικής. Αυτή απόλαυση καί η ξεγνοιασιά που διαγράφεται στο πρόσωπό του δηλώνει πως εντέλει κατάφερε αυτό που επιθυμούσε. 
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΡΙΑΖΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ






   
Από την Αλεξάνδρεια στο Berlin Από την Αλεξάνδρεια στο Berlin Reviewed by Dominica on Μαρτίου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.