Human Relic


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Μέχρι καί πριν από δύο χρόνια,πολλά μας φάνταζαν ως δυστοπίες,ή,εφιαλτικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας που τα βρίσκαμε σε ταινίες,σειρές,ή,βιβλία. Να,όμως,που η ίδια η ζωή έρχεται να μας αποδείξει πως η τέχνη την αντιγράφει με σκοπό να βρει τις όποιες απαντήσεις στα όσα συμβαίνουν γύρω μας,ακόμη καί να μας αποτρέψει να φτάσουμε μία ώρα αρχύτερα στο χείριστο σημείο. Δεν ξέρω αν ευθύνεται το γεγονός πως μεγαλώνω καί ίσως να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα αλλιώς,ή,τα όσα ζούμε τελευταία,μα με έχουν κάνει να αναζητώ τυχόν ομοιότητες καί διαφορές με τα όσα διαδραματίζονται στα δυστοπικά μυθιστορήματα που τόσο αγαπώ να διαβάζω. Καί για να είμαι ειλικρινής,δεν ξέρω τι πραγματικά προσδοκώ από αυτήν την όποια ανακάλυψη...
   Στο προηγούμενο πακέτο βιβλίων που έλαβα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές (τους οποίους ευχαριστώ πολύ καί πάλι) μέσα υπήρχε καί το βιβλίο της πολλά υποσχόμενης,-κατ'εμέ-,συγγραφέως Σελίνας Χρυσουλάκη,με τίτλο ''Human Relic''. Ένα μυθιστόρημα που εσκεμμένα το άφησα τελευταίο για να το διαβάσω. Όχι για λόγους σνομπισμού,αλλά θεωρούσα πως θα μου πρόσφερε κάτι το διαφορετικό. Ή όχι; Το μόνο σίγουρο ήταν πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που παντρεύει την δυστοπία με την φαντασία καί κατά έναν περίεργο τρόπο μας προκαλεί φόβο γιατί τα όσα αναφέρει θα μπορούσαν να συμβούν καί στην πραγματικότητα. 
   "2049  «Αυτός ο κόσμος είναι ό,τι έχει απομείνει από το χθες. Και το χθες έχει πεθάνει». Ο Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει αφήσει τη Γη κατεστραμμένη από πυρηνικά. Η Νέα Επικράτεια? η φουτουριστική υπόγεια πολιτεία ακμάζει. Οι Καρβουνάνθρωποι κινούν τις μηχανές της ζωής κρατώντας τον Πυρήνα -μια τεχνητή ατμόσφαιρα- σε διαρκή λειτουργία. Η Αστυνομία της Τάξης και οι πράκτορες της Συνομοσπονδίας ασκούν έλεγχο στους πολίτες, ενώ έξω από τη Νέα Επικράτεια, οι Δυτικές Συνοικίες περιμένουν μια ευκαιρία για εξέγερση. Ανάμεσα στις άτεγκες ισορροπίες του νέου κόσμου αναδύεται το όραμα της Βαβυλώνια, ενός πλανήτη στο διάστημα, ο οποίος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ζωή. Η απόκτηση ενός εισιτηρίου για τη γη της επαγγελίας είναι σκοπός ζωής, μόνο που το αντίτιμο είναι αρκετά υψηλό. Ο Πέρσιβαλ Γουέλς, ένας πράκτορας της Συνομοσπονδίας, καλείται να συλλάβει τον Υποκινητή, έναν απρόσωπο Μεσσία που φέρεται να διχάζει τους πολίτες για το αν η Βαβυλώνια είναι υπαρκτή. Με μια μοιραία γυναίκα στο πλευρό του -που δεν είναι σίγουρος αν είναι σύμμαχος ή εχθρός- η αναζήτηση θα τον βυθίσει σε σκοτεινά μονοπάτια διαφθοράς και απώλειας, όπου η αλήθεια εναλλάσσεται με το ψέμα. Το δίλημμα μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας ποτέ δεν ήταν πιο κοντά." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    "Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος,αλλά ο 4ος θα γίνει με ξύλα και πέτρες." είχε πει κάποτε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν καί αυτή του η φράση μοιάζει σχεδόν προφητική. Με δεδομένο το τι συμβαίνει γύρω μας καθημερινά,είτε με την ολοένα καί αυξανόμενη δημιουργία πυρηνικών όπλων,είτε με την οικολογική καταστροφή του πλανήτη,το μέλλον της ανθρωπότητας φαντάζει όλο καί πιο δυσοίωνο. Οι πιθανότητες να καταστραφεί παντελώς κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη δεν είναι πια μόνο μία φριχτή σκέψη,αλλά κι ένα ενδεχόμενο σενάριο που ανά πάσα ώρα καί στιγμή μπορεί να πραγματοποιηθεί. Άλλωστε,ήδη,υπάρχουν σκέψεις για μετοικήσεις σε άλλους φιλικά προσκείμενους προς τους ανθρώπους πλανήτες. Καί η δική μου σκέψη προς αυτό είναι: "Λες καί δεν μας έφτανε αυτός που κοντεύουμε να καταστρέψουμε,να πάμε κι αλλού να προκαλέσουμε ζημιά". 
    Σκεπτόμενη,λοιπόν,η συγγραφέας όλα τα παραπάνω,με πένα οικεία,φρέσκια καί ευνόητη αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία ιστορία με αρκετή δόση φαντασίας,καίριες ανατροπές,ποικίλα συναισθήματα,παραστατικές εικόνες καί αμείωτο ρυθμό δράσης. Μία ιστορία που μας δείχνει την άλλη πιθανή όψη του νομίσματος καί μας προϊδεάζει για το τι μπορεί να συμβεί,αν δεν προσέξουμε. Ας μην φτάσουμε στο σημείο να αλληλοσπαραχθούμε για να ένα εισιτήριο ταξιδιού με προορισμό έναν άλλον τόπο. Ας μην χάσουμε την ανθρωπιά μας καί ας μην βάζουμε το προσωπικό μας όφελος πάνω από το συνολικό. Εν κατακλείδι,εμένα το βιβλίο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί μελλοντικά θα ήθελα να δω την πορεία της συγγραφέως. Αναζητήστε το! 
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΕΛΙΝΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΣΕΙΡΑ: ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΓΗ





Human Relic Human Relic Reviewed by Dominica on Μαρτίου 24, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.