Να θυμηθώ να παραγγείλω


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν μία ανήσυχη φύση που πολλές φορές τους/τις ''οδηγεί'',ίσως καί βοηθά,να εξωτερικεύσουν όλα όσα νιώθουν καί τους/τις προβληματίζουν. Τον κύριο Στέλιο Μάϊνα όλοι κι όλες τον γνωρίζουμε μέσα από την γεμάτη του πορεία ως ηθοποιό. Σίγουρα οι ρόλοι που έχει υποδυθεί μας έχουν κρατήσει όμορφη συντροφιά,χαρίζοντάς μας είτε στιγμές γέλιου,είτε τροφή για σκέψη. Όταν,λοιπόν,έμαθα πως επρόκειτο να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το νέο του κοινωνικό μυθιστόρημα (το δεύτερο κατά σειρά),με τίτλο ''Να θυμηθώ να παραγγείλω'',δεν μπορώ να πω πως εξεπλάγην τόσο από αυτήν την ανακοίνωση. Το θεώρησα ως μία ομαλή μετάβαση,για να μην πω καί ''συμπόρευση'',ανάμεσα στην ιδιότητά του ως ηθοποιός καί τη συγγραφή. Άλλωστε,όπως ο/η εκάστοτε ηθοποιός ποιεί ήθος,άλλο τόσο καί η λογοτεχνία αναδεικνύει ηθικές αξίες,σημαντικά διδάγματα για τη ζωή μας,αλλά καί χρήσιμα πρότυπα. Δεν ξέρω,αν καί κατά πόσο ευσταθεί αυτή μου η άποψη,αλλά αυτή την αίσθηση έχω καί τη μοιράζομαι μαζί σας.
   Ο συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του παρόντος έργου του επιλέγει να θίξει ένα ζήτημα που άπτεται της ηθικής καί δεν έχει προβληθεί τόσο πολύ. Πιο συγκεκριμένα θα μας παρουσιάσει το ζήτημα της ευθανασίας. Εδώ,όμως,θέλω να σας επιστήσω την προσοχή. Δεν θα μιλήσει για αυτό καθαυτό το ζήτημα,αλλά το πως μπορεί να το αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος καί κατ'επέκταση το σύνολο της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα μέσα από την πορεία ζωής της κεντρικής του ηρωϊδας καί όλων των καίριων γεγονότων που τη σημάδεψαν καί καθόρισαν τη σκέψη καί τις πράξεις της,θα μας αποδείξει πως δεν είναι μία απόφαση που μπορεί κάποιος/α να επιλέγξει ελαφρά την καρδία. Δεν δείχνει αδυναμία,ούτε δειλία από μεριάς του εκάστοτε ανθρώπου που μπορεί να πάρει αυτήν την απόφαση. Ίσως να δείχνει θάρρος,ή,εγωϊσμό,μα εγώ δεν μπορώ να στραφώ τόσο εύκολα σε όποιον/α κρίνει πως αυτό είναι το κάλλιστο για εκείνον/η...
   "Πάντα έβαζε προτεραιότητες στη ζωή της. Από μικρή. Από την πρώτη της επέμβαση, καταμεσής ενός χορταριασμένου οικοπέδου της παιδικής της ηλικίας, κρατώντας ένα σακουλάκι, επιτάχυνε τη διαδικασία της φύσης, γλιτώνοντας το μικρό γατάκι που υπέφερε από αυτό που η ίδια δεν άντεχε, τον πόνο… Κι έτσι, μεγαλώνοντας αποφάσισε να γίνει γιατρός αναισθησιολόγος. Η διαχείριση του πόνου όμως την οδηγεί να ξεπεράσει τα όρια της ιατρικής ηθικής, θέτοντας το δίλημμα «ευεργέτης ή φονιάς;» Πολύ σύντομα ακολουθούν η αποκάλυψη, η νέμεσις και η τιμωρία, και το κελί της φυλακής, απ’ όπου η ηρωίδα αφηγείται την ιστορία της ζωής της. Μια ιστορία που γοητεύει αλλά και προβληματίζει." διαβάζουμε στην περίληψη του οπισθοφύλλου κι εγώ,εσκεμμένα,επιλέγω να σταθώ στο ρήμα ''προβληματίζει''. Για μένα αυτός είναι ο κύριος σκοπός του βιβλίου. Να κινήσει το νου καί την κριτική ικανότητα του,-απαίδευτου κατά τ΄άλλα-, αναγνωστικού κοινού γύρω από αυτό το θέμα.
   Θεωρώ πως όλοι κι όλες έχουμε ως στόχο καί προσβλέπουμε στο ευ ζην. Γιατί,λοιπόν,να μην μας ενδιαφέρει καί το ευ θνήσκειν; Ας βάλουμε στην άκρη τις όποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις περί ζωής καί θανάτου κι ας δούμε την ουσία. Κι αυτό σας το λέω με δεδομένο πως είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω,αλλά δεν παύει να αναγνωρίζω τα πόσα τραγικά έχουν συμβεί καί πόσος κόσμος έχει πεθάνει άδικα με το πρόσχημα της θρησκείας καί δη κάποιων εκκλησιαστικών λειτουργών που θεώρησαν,εσφαλμένως,πως έχουν ανάλογη εξουσία. Όχ,δεν είναι θέμα πίστης. Είναι θέμα αξιοπρέπειας καί ελευθερίας της επιλογής για το τι θα κάνει ένας άνθρωπος με το σώμα του. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματεύομαι...
    Η καθημερινή φράση ''Να θυμηθώ να παραγγείλω'' που όλοι κι όλες χρησιμποιούμε καί γίνεται ο τίτλος του βιβλίου,πιστέψτε με,μα θεωρώ πως είναι πιο σύνθετη μέσα στην απλότητά της όπως ακούγεται. Ένα βιβλίο με εξωστρέφεια αφήγησης καί πληθώρα συναισθημάτων,με ρέουσα γραφή,μεστά κεφάλαια,συνεχόμενη καί παράλληλη δράση σε παρελθόν καί παρόν,καθώς καί ένα πάντρεμα λυρισμού καί φιλοσοφικής διάθεσης που το καθιστούν προσιτό κι ευνόητο. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα ιδιαίτερο καί μη αναμενόμενο που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ




    


Να θυμηθώ να παραγγείλω Να θυμηθώ να παραγγείλω Reviewed by Dominica on Απριλίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.