Sherlock Holmes- Η Ψυχοπαγίδα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Πόσο περηφάνεια θα ένιωθε ο αείμνηστος συγγραφέας σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ βλέποντας το πνευματικό του παιδί,τον Σέρλοκ Χολμς,να γίνεται ένας από τους λίγους διαχρονικά αγαπητούς ήρωες στο αναγνωστικό κοινό με φανατικούς υποστηρικτές ανά την υφήλιο; Εγώ,πολλάκις,έχω αναφερθεί στην αδυναμία που τρέφω για τον συγκεκριμένο ήρωα καί την οξυδέρκεια του μυαλού καί της σκέψης του. Πολλοί καί πολλές έχουν επανειλημμένως καί με απόλυτη αποτυχία να τον αντιγράψουν καί συναγωνιστούν. Είναι αλήθεια πως το αντίγραφο ποτέ δεν φτάνει σε αξία το πρωτότυπο! Όμως,από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορεί η σειρά βιβλίων ''Sherlock Holmes'',που όπως αντιλαμβανόμαστε,πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες με κοινό πρωταγωνιστή,προφανώς,τον Σέρλοκ Χολμς,μα με μία ιδιαιτερότητα. Κάθε βιβλίο είναι γραμμένο από διαφορετικό συγγραφέα. Αυτό μας βοηθά να βλέπουμε τον Σέρλοκ Χολμς σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του καί μέσα από ποικίλες οπτικές. Μία νέα προσθήκη,λοιπόν,το βιβλίο ''Sherlock Holmes- Η Ψυχοπαγίδα" που υπογράφει ο συγγραφέας George Mann (Τζορτζ Μαν) καί σήμερα έχω την χαρά να σας μιλήσω γι'αυτό.
   "Καλοκαίρι 1915. Ενώ τα γερμανικά Ζέπελιν βομβαρδίζουν το Λονδίνο και σπέρνουν τον πανικό, διάφορες σημαντικές προσωπικότητες αρχίζουν να συμπεριφέρονται αλλόκοτα: ένας βουλευτής αυτοκτονεί βουτώντας γυμνός στον Τάμεση έπειτα από μια φιλογερμανική αγόρευσή του στο Κοινοβούλιο· ένας ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος παίρνει θέση υπέρ της συνθηκολόγησης και στη συνέχεια πέφτει στο κλουβί με τις τίγρεις, στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου· μια διάσημη σουφραζέτα αποκηρύσσει το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης και ρίχνεται στις ράγες του τρένου. Αντιμέτωπος με αυτά τα ανεξήγητα και ανατριχιαστικά περιστατικά, ο ηλικιωμένος πλέον Μάικροφτ ζητά τη βοήθεια του αδελφού του, του Σέρλοκ Χολμς, καθώς και του πιστού φίλου του, του δόκτορα Γουάτσον, οι οποίοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο της «ψυχοπαγίδας»." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
  Δεν ξέρω για εσάς,αλλά εγώ όταν διαβάζω βιβλία με τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς καί του φίλου του δόκτορα Γουάτσον,αισθάνομαι σαν να γίνομαι το τρίτο μέλος που συμπληρώνει αυτό το αχτύπητο δίδυμο. Έχω οξυμένες όλες τις αισθήσεις μου,παρατηρώ τα πάντα,-ακόμα καί τα φαινομενικά πιο απλά κι αδιάφορα-,και ψάχνω διακαώς για νέα στοιχεία που μπορεί να με βοηθήσουν καί να οδηγηθώ πιο εύκολα καί γρήγορα στην επίλυση της υπόθεσης. Στο παρόν έργο,από τον τίτλο του ήδη ένιωθα πως είχα ένα σημαντικό στοιχείο στα χέρια μου. Αυτή η ψυχοπαγίδα,τί μπορεί να συμβόλιζε καί τί ρόλο θα έπαιζε μέσα στην ιστορία; Ο συγγραφέας έχει τοποθετήσει τις βάσεις για ένα ευφυές παιχνίδι του μυαλού με την συνεχή παρουσία του μυστηρίου,αλλά καί την επιτρεπτή δόση μεταφυσικού στοιχείου. Άραγε,καθώς ο αγαπημένος μας ήρωας μεγαλώνει σε ηλικία (δεν βρίσκεται πια στην πρώτη νιότη),θα μπορέσει να βρει τη λύση; Τον έχουν εγκαταλείψει τα χαρίσματά του; Ή η επίλυση της υπόθεσης θα λειτουργήσει σαν τονωτικό που μπορεί να τον βγάλει από την όποια αδράνεια;
    Θετικά στοιχεία του βιβλίου:
- Σωστή δομή ιστορίας
- Αρκετές ανατροπές
- Γρήγορη καί συνεχόμενη δράση
- Άφθονο,οικείο λεξιλόγιο σε συνδυασμό με ρεαλιστικούς διαλόγους
- Περιγραφικές εικόνες καί χρήση λοιπών εκφραστικών μέσων
- Περιεκτικά κεφάλαια
   Εμένα το βιβλίο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί μελλοντικά θα αναζητήσω να διαβάσω καί προηγούμενα,αλλά καί τα επόμενα που μπορεί να κυκλοφορήσουν με δεδομένο πως διαβάζονται άκοπα κι ευχάριστα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: GEORGE MANN (ΤΖΟΡΤΖ ΜΑΝ)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: SHERLOCK HOLMES: THE SPIRIT BOX

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ: https://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1847








Sherlock Holmes- Η Ψυχοπαγίδα  Sherlock Holmes- Η Ψυχοπαγίδα Reviewed by Dominica on Απριλίου 04, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.