Συνέντευξη με τον ποιητή Θάνο Κωστάκη


Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΘΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο ποιητής Θάνος Κωστάκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο ''Με φόβο και πάθος''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδη. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


 Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής η πρώτη ποιητική σας συλλογή με τίτλο ‘’Με φόβο και πάθος’’. Ό,τι καλύτερο εύχομαι. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’αυτήν;

Θ.Κ. Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να φιλοξενείτε εμένα αλλά και το βιβλίο μου στο Blog σας. 
Σε ό,τι αφορά το “Με Φόβο και Πάθος”, αν ήθελα να το χαρακτηρίσω με δυο λόγια θα έλεγα πως είναι μια συλλογή συναισθηματικών αποτυπωμάτων. Το βιβλίο αυτό καλεί τον οποιονδήποτε επιλέξει να το αναγνώσει, να γίνει ο «ήρωας» που μας αφηγείται το συναισθηματικό του κόσμο μέσα από την ποίηση.  Και αυτός ο «ήρωας» είμαστε όλοι μας. 
Ελεύθερα στιχάκια πλέκουν μια ιστορία αναζήτησης της ευτυχίας του ήρωα και εκείνος μας αφηγείται την πορεία του προς το «φως». Το φως που, αν και για τον καθένα μας η έννοια μπορεί να διαφέρει, για τον ήρωα του ποιητικού σεναρίου δεν είναι άλλο από την εσωτερική του αλήθεια. Δεν μένει όμως εκεί. Όπως και στη ζωή, έτσι και στο «Με Φόβο και Πάθος», η λύτρωση δεν έρχεται με την αναγνώριση του «είναι» μας αλλά και πρακτικά, με τη συμβίωση μαζί με τον πραγματικό μας εαυτό. Βήμα-βήμα. Η λύτρωση χτίζεται. Κάποιες φορές όμως δεν αποκλείεται να την αφήσουμε να μείνει και στα μπετά… Όλα είναι στο χέρι μας!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί είναι για εσάς η συγγραφή ποιημάτων; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Θ.Κ. Μια λέξη τόσο κοινότυπη ίσως αλλά και τόσο ειλικρινής, που τα περιγράφει όλα: Έκφραση. 
Πολλές φορές η ψυχή αδυνατεί να ορίσει και να εκφράσει προφορικά τι νιώθει. Ίσως δεν θέλει. Ίσως φοβάται. Ίσως δεν έχει σε ποιον να τα πει. Ίσως θα πρέπει να πει πολλά περισσότερα απ’ όσα έχει ανάγκη να εκφράσει. Ένα χαρτί όμως πάντα είναι εκεί. Δεν θα ρωτήσει παραπάνω. Δεν θα σε κρίνει. Είναι απλά εκεί. Για αυτό επιλέγω να γράφω. Αισθάνομαι ελεύθερος. Και η ψυχή μου ανοίγει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Γιατί με φόβο και πάθος;

Θ.Κ. Φόβος και έρωτας. Έρωτας και φόβος. Σχετίζονται άραγε; Πιστεύω λοιπόν πως ναι, αν και αρχικά φαίνονται τόσο αντίθετες έννοιες. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως στις Όρνιθες του Αριστοφάνη, ο έρωτας γεννήθηκε μέσα από την ένωση της Νύχτας και του Σκότους ενώ από άλλες πηγές της ελληνικής μυθολογίας μαθαίνουμε πως οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Φόβο γιό της Θεάς Αφροδίτης- Θεάς του Έρωτα και της Ομορφιάς.
Πρόσθετα στα παραπάνω, ο ήρωας του Σεναρίου Ποίησης μας εξιστορεί την ιστορία του σχετικά με την ανάγκη του να βρει το Φως του. Την αλήθεια του. Παρ’ ότι φοβάται να ζήσει. Κάνει το βήμα και αναζητά με πάθος. Ή αναζητά το Πάθος. Ποιος ξέρει; Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ήρωας ψάχνει την αλήθεια του… Με Φόβο και Πάθος. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς πήρατε την απόφαση,η ποιητική σας συλλογή να γραφτεί υπό την άτυπη μορφή ενός θεατρικού σεναρίου;

Θ.Κ. Το βιβλίο αυτό ήταν το εισιτήριό μου στον κόσμο της λογοτεχνίας. Ένιωσα πως με αυτό συστήνομαι στο αναγνωστικό κοινό και μου φάνηκε αδύνατον για κάποιον που θα με γνωρίσει να μην μάθει πόσο αγαπώ το θέατρο και την υποκριτική. Ταυτόχρονα, ήθελα οι στίχοι να γίνουν συναισθηματικό κτήμα για τον κάθε αναγνώστη. Και κάπως έτσι, σκέφτηκα πως για να βιώσεις το «Με Φόβο και Πάθος» πρέπει να γίνεις ο ήρωας του. Ακόμα και στα σημεία που μπορεί να μη του μοιάζεις, θα ήθελα να σε προσκαλέσω να τον υποδυθείς. Και ίσως έτσι, σε βοηθήσει να καταλάβεις ακόμα και όσους μέχρι χτες, δεν μπορούσες ή δεν ήθελες να καταλάβεις γύρω σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Εν συνεχεία της προηγούμενης ερώτησης,θα επιθυμούσατε να βλέπατε να παίρνει σάρκα κι οστά η ποιητική σας συλλογή σε κάποια θεατρική παράσταση;

Θα ήταν υπέροχη ιδέα, σίγουρα. Το έχω φανταστεί, δεν θα το κρύψω. Νομίζω πως με την κατάλληλη μουσική ένδυση, θα ήταν ένας, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον μονόλογος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί κάποιος/α να επιλέξει να διαβάσει ποίηση;

Θ.Κ. Για να αισθανθεί. Να ρίξει μια βαθύτερη ματιά μέσα του.  Αλλά να κάνει μια βόλτα και πέρα από το ψυχισμό του,να ταξιδέψει. Και γιατί όχι, αφού γνωρίσει νέους συναισθηματικούς τόπους και ανοίξει τους ορίζοντες του μυαλού του, να κρατήσει όσα τον βοήθησαν να πάει ένα σκαλί πιο ψηλά σαν άνθρωπος, στη σκάλα που οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Θ.Κ. Από τα συναισθήματα και ό,τι με κάνει να τα αφουγκραστώ και να τα βιώσω. Διαδικασία βέβαια καθόλου εύκολη, οφείλω να ομολογήσω. Πολλές φορές όμως η θάλασσα, ένα ταξίδι σε κάποιο νησί που αγαπώ, οι συζητήσεις με φίλους ή οι αναζητήσεις του μυαλού μου, βοηθούν αρκετά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιo το όραμά σας ως συγγραφέας;

Θ.Κ. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από το να αισθανθεί όποιος διαβάζει είτε τους στίχους είτε τις ιστορίες μου, ότι γράφτηκαν για εκείνον. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση όταν ακούς πως όσα έγραψες ακουμπούν στην καρδιά όσων τα διαβάσουν. 

EΡΩΤΗΣΗ 9: Tέλος,σαν αναγνώστης τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Θ.Κ. Εξαιρώντας κλασικά ποιητικά ανθολόγια μεγάλων ποιητών όπως ο Καβάφης, ο Χριστιανόπουλος ή ο Πάμπλο Νερούδα, που πάντα βρίσκονται στο κομοδίνο μου, με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα βιβλία φιλοσοφίας, κλασικής λογοτεχνίας αλλά και μυθιστορήματα βασισμένα σε πραγματικές ιστορίες καθώς με συναρπάζει ιδιαίτερα το πόση φαντασία μπορεί να κάνει πραγματικότητα η ίδια η ζωή.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για την ποιητική συλλογή εδώ: https://www.dominicamat.gr/2022/04/blog-post_16.html







Συνέντευξη με τον ποιητή Θάνο Κωστάκη Συνέντευξη με τον ποιητή Θάνο Κωστάκη Reviewed by Dominica on Απριλίου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.