Καρμική έλξη


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ όλο καί περισσότερους/ες συγγραφείς,αρκετά νέους/ες σε ηλικία,να δείχνουν την αγάπη τους για την ποίηση καί να καταπιάνονται με αυτήν,προσφέροντάς μας αξιόλογες ποιητικές συλλογές που υπηρετούν επάξια αυτό το λογοτεχνικό είδος. Πάντα με τον απαραίτητο αέρα φρεσκάδας,η ποίηση όχι μόνο αναζωογονείται καί συμβαδίζει καί προσαρμόζεται με τα δεδομένα της εποχής καί τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού,αλλά καταφέρνει καί αγγίζει τις ψυχές μεγαλύτερης μερίδας των αναγνωστών/στριων,χωρίς να υπάρχουν οι παράμετροι της ηλικίας,του φύλου,του μορφωτικού επιπέδου κι άλλα που μέχρι πρότινος συνόδευαν (εντός κι εκτός εισαγωγικών) την ποίηση.
   Με μεγάλη μου χαρά διαβάσα καί σας παρουσιάζω την πρώτη ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή του ανερχόμενου καί πολλά υποσχόμενου ποιητή Ανδρέα Καλογιάννη,με τίτλο ''Καρμική έλξη'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.
   Καρμική έλξη...
Μα θα μπορούσε να βρεθεί πιο κατάλληλος τίτλος για μία ποιητική συλλογή που μιλάει για τον έρωτα,την ομορφιά του,καθώς καί την παρουσία του,ή,μη στην ζωή ενός ανθρώπου;
   Ποίηση...
Αλίμονο αν έχει υπάρξει άλλο λογοτεχνικό είδος που να μπορεί να αποδόσει όλες τις εκφάνσεις του έρωτα καί να τον καταστήσει απτό από όλους κι όλες είτε τον έχουν γνωρίσει,είτε όχι...
   "Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε μια ερωτική ιστορία, από αυτές που ίσως όλοι έχουμε ζήσει κάποια στιγμή. Από αυτήν γεννήθηκαν 50 ερωτικά σονέτα. Κοινό τους στοιχείο η βιωματική απεικόνιση της εξέλιξης καταστάσεων, συναισθημάτων και σκέψεων." (Περιγραφή οπισθοφύλλου)
   Με γραφή βαθειά αισθαντική,γλαφυρή καί λυρική έχοντας στο πλάι του ο ποιητής αρωγό την Ερατώ την μούσα της λυρικής,ερωτικής ποίησης αποτυπώνει πάνω στο χαρτί 50 σονέτα που διαβάζοντάς τα,μία άηχη μελωδία έρχεται να κατακλύσει όλον τον χώρο καί κατ'επέκταση κι εμάς. Ο ποιητής αποφεύγει εντέχνως το επιτηδευμένο λεξιλόγιο καί τον δυσνόητο λόγο. Αντιθέτως,μας προσφέρει ποιήματα γραμμένα με λόγο καθημερινό καί οικείο που βρίσκουν στόχο στο μυαλό καί στην ψυχή μας. Ποιήματα με άρτια δομή που αφηγούνται καταστάσεις παρμένες από την αληθινή ζωή που μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας μέσα σε όλα αυτά. Ποιήματα σαν εικόνες που απεικονίζουν μικρογραφίες της ζωής. Ποιήματα που ντύνουν με χρώματα,αρώματα καί συναισθήματα τα πάντα.
    «Όμως δεν ήσουν αυτό που φαινόσουν. // Ο διάβολος σαν άγγελος ντυμένος // που με παρέσυρες όπως το κύμα. // Και φυσικά σιγά μη με λυπόσουν. // Εγώ μέσα στις φλόγες και καμένος // κι εσύ ήδη με το επόμενό σου θύμα». Από το σονέτο «Διάβολος».
   Διάβασα την ποιητική συλλογή καί απήλαυσα όλο αυτό το ταξίδι της ψυχής. Ικανοποιήθηκα από την πλειοψηφία των ποιημάτων κι ένιωσα μία ευφορία πως η ποίηση θα βρίσκει πάντα την θέση που της αξίζει. Δεν θα σταματήσω να σας λέω να αγαπήσετε την ποίηση,διότι εκείνη θα σας την ανταποδώσει διπλά καί τριπλά. Για όλους κι όλες υπάρχει εκεί έξω η κατάλληλη ποιητική συλλογή. Δώστε ευκαιρία στους/στις νέους/ες δημιουργούς καί να δείτε πως θα ανταμειφθείτε από αυτήν σας την επιλογή. 
Καλή ανάγνωση!

ΠΟΙΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ





Καρμική έλξη Καρμική έλξη Reviewed by Dominica on Μαΐου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.