Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.2: ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Διάφορες επέτειοι γίνονται αφορμή καί πηγή έμπνευσης πολλών δημιουργών για να γράψουν βιβλία με αυτήν την θεματική. Φέτος τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης καί των όσων τραγικών ακολούθησαν αυτής. Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης,μετά την κυκλοφορία του παιδικού του βιβλίου με αναφορά σε αυτό το γεγονός,επανέρχεται με το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πάντα με την απαραίτητη δόση συναισθήματος καί κοινωνικών προεκτάσεων απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να γυρίσουν πίσω σε εκείνη την εποχή καί πιο συγκεκριμένα,-όπως εύστοχα ο ίδιος θα πει-,στην χαμένη,αλλά όχι λησμονημένη πατρίδα.

   Ας είμαστε ειλικρινείς. Στο άκουσμα καί μόνο πως έχουμε να κάνουμε με ένα ανάλογο έργο,είμαι βέβαιη πως έχουμε κάποια πράγματα ως δεδομένα στην σκέψη μας κι άλλα τόσα που αναμένουμε από την επαφή μας μαζί του. Τί είναι,όμως,αυτό που μπορεί να κάνει το παρόν βιβλίο να διαφέρει από άλλα; Αρχικά,να σας πω πως ο συγγραφέας επιλέγει έναν διαφορετικό τρόπο να μας παραθέσει τα γεγονότα. Δεν είναι,άλλωστε,διόλου τυχαίος ο τίτλος ''ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ". Άραγε,τί κρύβεται μέσα σε αυτά τα γράμματα; Πόσα συναισθήματα,μυστικά,αλήθειες,πόνος καί θύμησες; Είναι τα λογια ποτέ αρκετά για να μας περιγράψουν όλα όσα έλαβαν χώρα τότε; Καί το κυριότερο. Θα είμαστε ποτέ απόλυτα έτοιμοι/ες για να αντιμετωπίσουμε καί αποδεχθούμε τα όσα τραγικά συνέβησαν καί το πως τα βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι;

  "Η γιατρός Πελαγία Αντωνιάδη φτάνει στη σύγχρονη Σμύρνη. Ακολουθώντας τις οδηγίες που της άφησε η συνονόματη γιαγιά της, θα ανακαλύψει έναν χαμένο θησαυρό: τα κρυμμένα από το 1922 γράμματα αλλά και το ημερολόγιο της γιαγιάς. Αρχίζει να τα διαβάζει και μέσα από αυτά θα γνωρίσει την παλιά πόλη, αλλά και τον μεγάλο έρωτα της γιαγιάς Πελαγίας, τον γιατρό Αλέξανδρο Καλλέργη, που της είχε σώσει τη ζωή. Και μετά ήρθε η μεγάλη φωτιά και η καταστροφή. Η Πελαγία, έχοντας χάσει τα πάντα, ακόμα και τον αγαπημένο της, φτάνει κυνηγημένη στην Αθήνα. Με πολύ κόπο θα σταθεί στα πόδια της. Όμως ποτέ δε θα ησυχάσει και μια μέρα θα βάλει σε εφαρμογή το παράτολμο σχέδιό της: θα επιστρέψει και πάλι στην κατεστραμμένη Σμύρνη για να ξαναβρεί τον Αλέξανδρο. Ωστόσο δεν ξέρει ότι έχει μπει στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της. Γιατί η πορεία της στη Μικρά Ασία θα είναι μια πορεία προς το άγνωστο… ίσως και προς τον θάνατο." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης έχει έναν καθαρό κι ευνόητο λόγο που ενισχύεται από πλούσιο λεξιλόγιο,γλαφυρές περιγραφές εικόνων,ορθή χρήση εκφραστικών μέσων καί είναι γεμάτος από καθηλωτικά συναισθήματα που σαρώνουν συθέμελα την σκέψη καί την ψυχή μας. Στο βιβλίο του ''ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ" επιλέγει να μας αφηγηθεί τα γεγονότα,-κατά κόρον-,μέσω των γραμμάτων-επιστολών,καθώς κι από το προσωπικό ημερολόγιο μίας εκ των πρωταγωνιστριών που θα πέσουν στα χέρια της εγγονής της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουμε κομμάτι της ιστορίας καί να έχουμε την αίσθηση πως ζούμε μέσα σε ένα όνειρο που σταδιακά μετατρέπεται σε εφιαλτή. Κι ενώ ξέρουμε το τέλος εξ αρχής,επιθυμούμε να δούμε πως οδηγηθήκαμε ως εκεί. Προσωπικά,ως αναγνώστρια,μου κεντρίζει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον αυτή η συνθήκη καί είναι ένας από τους λόγους που μου ήταν τόσο αρεστό το βιβλίο.

  Το ''ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ" δεν είναι ένα ακόμη ιστορικό μυθιστόρημα που απλά κάνει μία καταγραφή της καταστροφής,αλλά πολλά περισσότερα. Είναι ένας ύμνος στην πατρίδα,στον έρωτα,στην αυτοθυσία μιας γυναίκας για τον άνδρα που αγαπά,στην ανιδιοτελή φιλία που δεν γνωρίζει φύλα,φυλές,θρησκείες καί πολιτικά,οικονομικά,ή,κοινωνικά στάτους,αλλά καί στα αρώματα καί τις γεύσεις της Σμύρνης. Για μένα,ο επίλογος της ιστορίας ήταν ο πιο ιδανικός καί δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος. Σαν να έκλεισε ο κύκλος που άνοιξε τότε. Σαν να δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ



   
Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.2: ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.2:  ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.