Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.3: Το καβουράκι


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Όσο επιλεκτική,ως αναγνώστρια,είμαι με τα βιβλία που προορίζονται για εμάς τους/τις ενήλικες,αλλά τόσο καί ακόμη παραπάνω είμαι σε σχέση με τα παιδικά βιβλία. Δεν σας το κρύβω πως το τελευταίο διάστημα ένιωσα την ανάγκη να απέχω από την ανάγνωση ανάλογων έργων καί να διαβάσω μόνο εκείνα που θα έχω ξεχωρίσει. Ένα από τα βιβλία που μου έκανε αυτό το κλικ,όταν ενημερώθηκα για την κυκλοφορία του,ήταν το παιδικό παραμύθι,με τίτλο ''Το καβουράκι",της συγγραφέως Μαρίας Μπαριτάκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη καί ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 4 ετών καί άνω.

   Η διαφορετικότητα,όπως καί η κατανόηση καί αποδοχή αυτής,σίγουρα δεν είναι ένα ζήτημα που ακούμε πρώτη φορά στην καθημερινότητά μας,ούτε κι ως θέμα στα βιβλία που διαβάζουμε. Εάν για εμάς τους ενήλικες μοιάζει πολλές φορές δύσκολο να είμαστε δεκτικοί/ες ως προς την διαφορετικότητα,άλλο τόσο είναι καί για τα παιδιά. Γι'αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχουν βιβλία που προορίζονται σε κάθε ηλικία ξεχωριστά καί να καταπιάνονται με αυτό το ζήτημα εξηγώντας στα παιδιά πως διαφορετικός/ή σημαίνει ξεχωριστός/ή καί μοναδικός/ή. Ας πάψουμε να θεωρούμε την διαφορετικότητα ως κάτι ξένο. Κάνουμε μεγάλο λάθος,αφού στην πραγματικότητα όλοι κι όλες διαφέρουμε μεταξύ μας. Ακόμη καί τα μέλη μίας οικογένειας. Οπότε,ας σταματήσουμε να ποινικοποιούμε ασυστόλως τις λέξεις καί τους ανθρώπους με τόση ευκολία.

Περιγραφή: 
Έναν καιρό και μία φορά, μέσα στον χρωματιστό και ποικιλόμορφο βυθό, μία άτυχη στιγμή στέκεται αφορμή για μια περιπέτεια που θα δοκιμάσει αξίες και συναισθήματα. Η βοήθεια θα έρθει τελικά από εκεί που δεν το φανταζόντουσαν! Δύο κόσμοι κι ένα διαφορετικό και με ξεχωριστές ικανότητες πλάσμα θα συναντηθούν. Και έτσι όλοι στον βυθό θα αναθεωρήσουν για ό,τι μέχρι στιγμής πίστευαν διαφορετικό. Και το μήνυμα θα γίνει παράδειγμα ξακουστό: Είναι η φιλία μας μία αγκαλιά, που χωράει μέσα της ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

  Η συγγραφέας με λόγο οικείο καί γλυκύ θα μιλήσει για όλα τα παραπάνω στα μικρά παιδιά μέσα από την διδακτική καί ψυχαγωγική ιστορία του βιβλίου της. Με δεδομένο πως διανύουμε την περίοδο του καλοκαιριού καί τα παιδιά έχουν επαφή με την θάλασσα,η παρούσα ιστορία είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για εκείνα. Ένα παραμύθι που διαβάζεται ευχάριστα είτε βρίσκεστε στο σπίτι,είτε στην παραλία. Ένα παραμύθι ύμνος στην ανιδιοτελη φιλία καί στην ομορφιά της διαφορετικότητας του καθένα καί της καθεμίας από εμάς. 

Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
 - Άριστη,πολύχρωμη εικονογράφηση 
- Μικρές προτάσεις ενισχυμένες από οικείο λεξιλόγιο
- Απτά παραδείγματα
- Μεγάλη κι ευκολοδιάβαστη γραμματοσειρά

   Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πολύ καί σας προτείνω να το αναζητήσετε κι εσείς με τη σειρά σας. 
Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ.1. Στο τέλος του βιβλίου περιέχεται cd

Υ.Γ.2 Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο ''ΦΑΣΜΑ'' Σωματείο Γονέων-Παιδιών με Αυτισμό και Asperger

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΙΤΑΚΗ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΙΤΑΚΗ

ΣΥΝΘΕΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ




Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.3: Το καβουράκι Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.3: Το καβουράκι Reviewed by Dominica on Ιουνίου 30, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.