Πικρό κρασί από σταφίδα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Ο πρώτος κύκλος της ''Καρνεσιάδας'' για εμένα προς το παρόν ολοκληρώνεται με το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα Λουκά Καρνέση,με τίτλο ''Πικρό κρασί από σταφίδα" το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πρόκειται για μία αστυνομική νουβέλα που ισορροπεί επάξια ανάμεσα στο αστυνομικό καί στο κοινωνικό στοιχείο. Άλλωστε,εγώ είμαι εκείνη που υποστηρίζω πως τα όποια εγκλήματα διαπράττονται αντικατοπτρίζουν καί αναδεικνύουν πολλές από τις παθογένειες,λανθασμένες αντιλήψεις,προκαταλήψεις καί λοιπά κακώς κείμενα των κοινωνιών. Εάν το καλοσκεφτούμε,παρατηρώντας αυτά τα εγκλήματα,θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε πολλά για όσους κι όσες ζουν μέσα στις κοινωνίες. Κοινωνίες ανεπτυγμένες μέσα σε μεγάλες καί κατά τ'άλλα εκσυγχρονισμένες πόλεις,ή,σε μικρότερες πόλεις καί χωριά της επαρχίας. Κοινός παρανομαστής η ανθρώπινη φύση καί συμπεριφορά που δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει...
   Το ''Πικρό κρασί από σταφίδα" είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω,αν καί δεύτερο κατά σειρά έκδοσης! Σας μπέρδεψα; Είναι απλά τα πράγματα. Η τύχη επέλεξε να φτάσουν στα χέρια μου με αυτήν την σειρά καί μπορώ να πω πως απήλαυσα το καθένα ξεχωριστά σαν να ήταν η πρώτη φορά. Βλέπετε,λίγο τα διαφορετικά είδη που ανήκουν τα έργα,λίγο το πως η πένα του συγγραφέα καταφέρνει καί ''αγκαλιάζει'' την σκέψη μου,καθώς καί η επιλογή των ιδιαίτερων κι αινιγματικών τίτλων είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που τα βιβλία του μου είναι τόσο αρεστά. Καί μην ξεχνάτε πως το παν είναι τόσο να λαμβάνουμε σημαντικά μηνύματα για την ζωή μας,μα κυρίως να περνάμε καλά διαβάζοντας τα βιβλία. Αλλιώς,ποιο το νόημα; Εμένα,πλέον,δεν μου αρκεί να βρίσκω μία προέκταση της κοινωνίας καί καταγραφή των όποιων δύσκολων ζητημάτων μέσα στις σελίδες των βιβλίων,χωρίς να οξύνεται η κριτική μου ικανότητα καί σκέψη καί παράλληλα να μην νιώθω ένα κύμα κατάθλιψης να φλερτάρει την ψυχή μου...
   "Πέντε φόνοι, χωρίς καμιά σύνδεση μεταξύ τους και χωρίς φανερό κίνητρο, αναστατώνουν την κλειστή κοινωνία μίας ελληνικής κωμόπολης. Η αστυνομία αδυνατεί να βρει στοιχεία που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση των εγκλημάτων. Έτσι, επιστρατεύεται ένας ικανός, με τεράστια εμπειρία και επιτυχίες στον τομέα των ανθρωποκτονιών, απόστρατος αξιωματικός. Ο Ηλίας Ανδρέου, άνθρωπος απόμακρος και κλειστός χαρακτήρας, μεταβαίνει στην κωμόπολη όπου έρχεται αντιμέτωπος με τα μυστικά της. Παράλληλα με τις προσπάθειες του συνταξιούχου αστυνόμου να αναζητήσει τον δράστη ή τους δράστες, αναδεικνύονται κοινωνικές σχέσεις, αντιλήψεις και νοοτροπίες που χαρακτήρισαν την ελληνική κοινωνία τις προηγούμενες δεκαετίες." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
  Τοποθετημένη η πλοκή του βιβλίου σε μία κωμόπολη λίγα χρόνια μετά την Μεταπολίτευση,με τα όποια ''απομεινάρια'' λανθασμένων σκέψεων σχετικά με την ιστορία καί την πολιτική του τόπου,την όποια διαφθορά σε όλες τις εκφάνσεις της,την παντελή έλλειψη σεβασμού κι ανθρωπιάς,την εκμετάλλευση,καθώς καί την απαράδεκτη στάση απέναντι στην θέση των γυναικών καί των λοιπών ''μειονοτήτων'' καί διαφορετικών ανθρώπων καλά να κρατούν μέχρι τις ημέρες μας,το βιβλίο θα μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως καί το τέλος. Καί ξέρετε,τί είναι αυτό που καθιστά την υπόθεση του βιβλίου τόσο οικεία; Πέρα από την αληθοφάνεια των χαρακτήρων που θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του,θα ακούσουμε πράγματα που τα ακούμε συχνά-πυκνά,όχι μόνο από μεγαλύτερους,αλλά καί νεότερους ανθρώπους.
   Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο,ήμουν πεπεισμένη πως κάθε άλλο παρά τυχαίες καί άσχετες μεταξύ τους θα ήταν αυτές οι δολοφονίες που θα μας απασχολούσαν. Όχι,δεν διαθέτω κάποιο αστυνομικό,ή,άλλο δαιμόνιο που με καθοδηγεί σαν τον αρχαίο Σωκράτη,αλλά θα ήμουν ανακόλουθη ως προς την σκέψη μου καί την άποψή μου για το βιβλίο,αν δεν το μοιραζόμουν αυτό μαζί σας. Το αν επιβεβαιώθηκα,ή όχι,προφανώς καί δεν θα σας το πω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως ο συγγραφέας έχει τον τρόπο του να μας οδηγεί εκεί που θέλει προσφέροντάς μας σταδιακά τα κομμάτια που οδηγούν στην επίλυση του γρίφου. Ναι,είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα άμεσα συνδεδεμένο με όλα όσα σας προανέφερα. Ένα μυθιστόρημα που μας προτρέπει να δούμε την βαθύτερη αιτία μαζί με την όποια βρωμιά αμαυρίζει τις ψυχές των ανθρώπων καί κατ'επέκταση την κοινωνία. Ένα βιβλίο που σας προτείνω να διαβάσετε κι εσείς με την σειρά σας.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΝΕΣΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ

ΤΑ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ



    
Πικρό κρασί από σταφίδα  Πικρό κρασί από σταφίδα Reviewed by Dominica on Ιουνίου 11, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.