Συνέντευξη με την ποιήτρια Κική Σαλαμούρα


Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΚΙΚΗ ΣΑΛΑΜΟΥΡΑ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η ποιήτρια Κική Σαλαμούρα. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή με τίτλο ''Πικραλίδα''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδη. Για όσους/ες επιθυμούν να την διαβάσουν,μπορούν να την προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


 Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιoν τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Κ.Σ. Δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου ποιήτρια,αλλά συνέβη. Άρχισα να εκφράζομαι ποιητικά πάνω στην προσπάθεια μου να ερμηνεύσω τι μου ή μας συμβαίνει όταν βρέθηκα κάτω από πίεση όπως οι περισσότεροι, έκανα μία στροφή. Ίσως οι τάσεις να υπήρχαν πάντα. Ευχαριστώ που έγινε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής η ποιητική σας συλλογή με τίτλο ‘’Πικραλίδα’’. Ό,τι καλύτερο εύχομαι. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’αυτήν;

Κ.Σ. Σας ευχαριστώ πολύ. Με απασχόλησε για καιρό. Πάραυτα δεν έβαλα χρονικό όριο ή σκοπό. Ήταν πορεία.Τα ποιήματα προέκυψαν φυσικά. Ταξίδεψα μαζί τους για καιρό. Ντρεπόμουν πολύ την έκθεση. Όταν αισθάνθηκα ότι φτιάχτηκε κάτι που μπορούσα να το μοιραστώ, τότε τελείωσε η συλλογή και έψαξα για ανταπόκριση. Οι εκδόσεις Ελκυστής μου έδωσαν μεγάλη χαρά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου ‘’Πικραλίδα’’; Τί μπορεί να συμβολίζει;

Κ.Σ. Από νωρίς ήξερα πως θα ονομάσω τη συλλογή γιατί με απασχολούσε η εικόνα της κοινωνίας. Η πικραλίδα είναι ένα πικρό πλην όμως θεραπευτικό βότανο. Δεν θέλω να ερμηνεύσω αλλά μπορώ να ευχηθώ. Η θεραπεία της πικρής μας γεύσης να βρίσκεται στις τέχνες. Αυτές με ευγενικό τρόπο εκτονώνουν και ανακουφίζουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης συλλογής διηγημάτων;

Κ.Σ. Η έμπνευση καθ'αυτή δεν ξέρω από πού προέρχεται. Αγαπώ τους ανθρώπους. Κάποιες φορές μας βλέπω σαν τοπία. Μ΄αρέσει η παρατήρηση. Η ποιήτρια δεν εξαιρείται. Μ’ αρέσει τα ποιήματα να πατούν σε πραγματική βάση. Νομίζω λοιπόν ο απλός άνθρωπος και τα συναισθήματά του μπορεί να εμπνεύσει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας προς το αναγνωστικό κοινό; 

Κ.Σ. Η αλλαγή είναι εσωτερική και δύσκολη διαδικασία, έστω κι αν αφορά μικρό συνήθειες. Ας κάνουμε τη ζωή μας πιο απολαυστική, πιο ποιητική.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Κ.Σ. Να γράφω όμορφα. Αυτό θα φιλιώσει τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Κ.Σ. Όχι δεν έχω κάτι να πω αυτή τη στιγμή. Θα είναι έκπληξη και για εμένα.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Κ.Σ. Το βιβλίο μπήκε στη ζωή μου πιο εντατικά μαζί με την ποίηση. Φιλοσοφία, κλασική λογοτεχνία, ποίηση, επιστημονική φαντασία, τραγωδίες και παραμύθια πιο πολύ. Δεν αποστηθίζω τίποτα απολαμβάνω την ανάγνωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος,πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Κ.Σ. Χρόνο να ψαχτεί τι του αρέσει δεν ξέρω αν έχει. Αλλιώς δεν νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από τα blogs Dominica Amat/Vivliovamon

Διαβάστε την κριτική μου για την ποιητική συλλογή εδώ: https://www.dominicamat.gr/2022/06/blog-post_74.html













Συνέντευξη με την ποιήτρια Κική Σαλαμούρα Συνέντευξη με την ποιήτρια Κική Σαλαμούρα Reviewed by Dominica on Ιουνίου 10, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.